Beta talasemili hastalarda sigaranın hematolojik parametreler üzerine etkileri
Effects of cigarette on hematological parameters in patients with beta thalassemia
- Tez No: 946396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN OKUROGLU, PROF. DR. ALİ ÖZDEMİR, PROF. DR. YAŞAR SERTBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Beta Talasemi, Hemoglobinopatiler, Sigara, Tam Kan, Beta Thalassemia, Hemoglobinopathies, Cigarette Smoking, Complete Blood Count (CBC)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Amaç:Sigara kullanımı, günümüzde önlenebilir morbidite ve mortalitenin en önemli nedenlerinden biridir. Sigaranın içeriğinde bulunan nikotin, karbon monoksit, katran ve diğer zararlı maddeler, çeşitli organ ve sistemler üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Sigaranın içeriğindeki toksik maddeler, oksijen taşıma kapasitesini azaltır, eritrosit üretimini ve yıkımını etkiler, inflamasyon ve oksidatif stres seviyelerini artırır. Sigara kullanımının demir eksikliği anemisi olan bireylerde hematolojik parametreler üzerindeki etkileri daha önce incelenmiş olup, demir eksikliği anemisi olan bireylerde anemi semptomlarını daha da kötüleştirdiği ve genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkilediği ortaya konulmuştur. Bu konu ile ilgili beta talasemi hastalarıyla yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Beta talasemi taşıyıcılığı ülkemizde oldukça yaygındır ve hemogram çıktısında talasemi taşıyıcılığı yönünden önemli ipuçları yakalamak mümkündür. Sigara kullanımının hemogram parametreleri üzerindeki etkilerinin, talasemi hastalarında benzer şekilde gözlenip gözlenmediği ve bu etkinin yönü net olarak bilinmemektedir. Bu retrospektif çalışmada, sigara içmenin beta talasemi hastalarının hematolojik parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sigaranın etkisiyle hemoglobin ve hematokrit değerlerinde artış meydana gelebilir; bu durum, beta talasemi hastalarının tanı ve takip süreçlerinde yanıltıcı sonuçlara yol açabilir ve hastalığın yönetimini zorlaştırabilir. Bu çalışmada, beta talasemili hastalarda sigara içen ve içmeyen bireylerin hemogram tetkik sonuçları ile sosyo-demografik özellikleri değerlendirilmiş; hastalığın tanı ve takibinde sigaranın yanıltıcı sonuçlara yol açabileceğinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç veYöntem:Çalışmamız retrospektif olarak yapılmıştır. Çalışmanın evrenini 01/2020-01/2024 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları polikliniğine ayaktan başvuran ICD kodu D56.1, D56.8 ve D56.9 olan 18 yaş ve üzeri Beta Talasemili hastalar oluşturmuştur. Veri toplama formunda ilk kısımda yaş, cinsiyet, kronik hastalık öyküsü, ilaç kullanım sorgusu, boy, kilo, beden kitle indeksi, sigara kullanıp kullanmaması, sigara kullanıyorsa günde kaç adet ve kaç yıldır kullandığı bilgiler yer almıştır. Daha önce sigara içmiş ve aktif sigara içmeyen (ex-smoker) hastalar dahil edilmemiştir. Diğer kısımda ise hastanemizde yapılmış olan tetkiklerdeki hemoglobin, meancorpuscularvolüm, red blood cell, red cell distrubiton widht, platelet, hemoglobin elektroforez sonuçları, nutrisyonel parametreleri (B12, folik asit, demir parametreleri) ve TSH düzeyleri yer almıştır. Hastalar iki gruba ayrılarak sigara içen ve sigara içmeyen gruplarda hematolojik parametreler açısından karşılaştırılmıştır. Veriler SPSS 25.0 program paketinde işlenip istatiksel analizleri yapılmıştır. P 0.05). Sigara içenlerde hemoglobin (Hb), ortalama eritrosit hacmi (MCV), hematokrit (HCT), eritrosit sayısı (RBC), ortalama korpüsküler hemoglobin (MCH) ve demir düzeyleri (Fe) içmeyenleregöre anlamlı yüksek tespit edilmiştir (p ≤ 0.05). Sonuç: Bu çalışma beta talasemili hastalarda sigara içmenin bazı hematolojik parametretleri etkilediğini göstermektedir.Bu kapsamda, sigara kullanımının hematolojik parametreleri yanıltıcı şekilde etkileyebileceği unutulmamalı ve klinik değerlendirme süreçlerinde mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Cigarette smoking is one of the leading preventable causes of morbidity and mortality today. Nicotine, carbon monoxide, tar, and other harmful substances contained in cigarettes exert adverse effects on various organs and systems. The toxic compounds in cigarette smoke reduce the oxygen-carrying capacity of the blood, affect erythrocyte production and destruction, and increase levels of inflammation and oxidative stress. The effects of smoking on hematological parameters in individuals with iron deficiency anemia have been previously investigated, revealing that smoking worsens anemia-related symptoms and negatively affects general health status in these individuals. However, there are no studies examining this issue specifically in patients with beta-thalassemia. Beta-thalassemia trait is relatively common in our country, and it is possible to detect important clues for carrier status based on hemogram findings. It remains unclear whether the effects of smoking on hemogram parameters are similarly observed in patients with thalassemia, and the direction of this potential effect has not yet been clearly established.This retrospective study aimed to investigate the effects of cigarette smoking on hematological parameters in patients with beta-thalassemia. Smoking may lead to increases in hemoglobin and hematocrit levels, which could produce misleading results during the diagnosis and follow-up of patients with beta-thalassemia, thereby complicating disease management. In this study, hemogram test results and socio-demographic characteristics of smokers and non-smokers with beta-thalassemia were evaluated, with the aim of revealing whether smoking may lead to confounding results in the diagnosis and monitoring of the disease. Materials and Methods:This study was conducted retrospectively. The study population consisted of patients aged 18 years and older diagnosed with beta-thalassemia (ICD codes D56.1, D56.8, and D56.9) who presented to the Internal Medicine outpatient clinic of the University of Health Sciences Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital between January 2020 and January 2024. In the data collection form, the first section included information such as age, sex, history of chronic disease, medication use, height, weight, body mass index (BMI), smoking status, number of cigarettes smoked per day, and duration of smoking. Patients who had a history of smoking but were not actively smoking at the time of the study (ex-smokers) were excluded. In the second section, laboratory parameters obtained at our hospital were recorded, including hemoglobin, mean corpuscular volume (MCV), red blood cell count (RBC), red cell distribution width (RDW), platelet count, hemoglobin electrophoresis results, nutritional parameters (vitamin B12, folic acid, iron parameters), and TSH levels. Patients were divided into two groups as smokers and non-smokers, and hematological parameters were compared between the two groups. The data were analyzed using the SPSS version 25.0 software package. A p-value of 0.05). However, hemoglobin (Hb), mean corpuscular volume (MCV), hematocrit (HCT), red blood cell count (RBC), mean corpuscular hemoglobin (MCH), and serum iron (Fe) levels were found to be significantly higher in smokers compared to non-smokers (p ≤ 0.05). Conclusion:This study demonstrates that smoking affects certain hematological parameters in patients with beta-thalassemia. In this context, it should be kept in mind that smoking may have a misleading impact on hematological parameters and must be taken into account during clinical evaluation processes.