Likra giysinin skolyozlu spastik diplejik serebral palsili bireylerde denge ve solunum fonksiyonlarına etkisi
The effect of lycra garment on balance and respiratory functions in spastic diplegic cerebral palsy individuals with scoliosis
- Tez No: 946400
- Danışmanlar: PROF. DR. İPEK GÜRBÜZ, PROF. DR. GÖZDE YAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Skolyoz, Likra Giysi, Denge, Solunum Fonksiyonları, Cerebral Palsy, Scoliosis, Lycra Garment, Balance, Respiratory Functions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi-Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çift-kör, randomize kontrollü olarak planlanan çalışmada, skolyozlu spastik diplejik serebral palsili (SP) bireylerde dinamik elastomerik kumaş ortezi (likra giysisi) kullanımının postüral stabilite, solunum fonksiyonları ve fonksiyonel performans üzerindeki etkileri değerlendirildi. Katılımcılar çalışma (n=12) ve kontrol (n=12) grubu olarak ikiye ayrıldı; her iki gruba 16 hafta boyunca haftada iki gün bireyselleştirilmiş fizyoterapiye ek skolyoz egzersiz programı uygulandı. Çalışma grubuna özel tasarlanmış likra giysisi, kontrol grubuna pamuklu kumaştan üretilmiş bası etkisi olmayan (plasebo) giysi günde 6 saat giydirildi. Çalışmada, skolyoz şiddeti Cobb açısı ile radyolojik olarak, denge ve ağırlık aktarma kapasitesi Bilgisayarlı Dinamik Postürografi ile Sensory Organization Test (SOT) ve Weight Bearing (WB) testleri ile, solunum fonksiyonları spirometre kullanılarak, solunum kas kuvveti Solunum Basınç Manometresi (RPM) ile değerlendirildi. Fonksiyonel kapasite Kaba Motor Fonksiyon Ölçeği (GMFM-66) ile, bağımsızlık düzeyi Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ) ile, aktiviteye katılım durumu Aktivite Katılım Ölçeği (AKÖ) ile ve yaşam kalitesi SRS-22 formu ile, postüral uyum Posterior Trunk Symmetry Index (POTSI) ile değerlendirildi. Tüm ölçümler başlangıçta, 8. ve 16. haftalarda olmak üzere üç zaman noktasında gerçekleştirildi. Gruplar başlangıçta demografik değişkenler açısından benzerdi (p>0,05). Cobb açısı yalnızca çalışma grubunda anlamlı şekilde azalmıştır (F=31,977, p0,05), 0° ölçümünde grup zaman etkileşiminde orta-yüksek etki büyüklüğü çalışma grubu lehine tespit edilmiştir (F=3,897 p=0,028, η²=0,15). Solunum fonksiyonları açısından; tüm parametreler için çalışma grubu için anlamlı iyileşme (p0,05). Grup-zaman etkileşimi değerlendirildiğinde PEF değeri hariç diğer tüm parametrelerde yüksek etki büyüklüğü çalışma grubu lehine tespit edilmiştir ( (FVC (η²=0,168), FEV₁ (η²=0,529), VC (η²=0,532), TV (η²=0,455), MVV (η²=0,439)).PEF değerleri gruplar arasında farklılık göstermemiştir (p=0,076). Solunum kas kuvveti ölçümlerinde, yalnızca çalışma grubunda MIP (F=6,795, p=0,005, η²=0,393) ve MEP (F=6,321, p=0,007, η²=0,376) değerlerinde anlamlı artış izlenmiştir; kontrol grubundaki değişimler anlamlı değildir (MIP: p=0,066; MEP: p=0,371). GMFM-66, AKÖ, SRS-22 skorları hem çalışma grubunda, hem kontrol grubunda zamanla iyileşme (p0,14). Sonuç olarak, likra giysisinin SP'li bireylerde skolyozun şiddeti, postüral stabilite, postür, solunum fonksiyonları, motor fonksiyon, katılım ve yaşam kalitesi üzerinde orta ile yüksek düzey arasında değişen etki büyüklükleriyle anlamlı katkılar sağladığı, rehabilitasyon programlarında destekleyici bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This double-blind, randomized controlled study aimed to evaluate the effects of using a dynamic elastomeric fabric orthosis (Lycra garment) on postural stability, respiratory functions, and functional performance in individuals with spastic diplegic cerebral palsy (CP) and scoliosis. Participants were divided into two groups as intervention (n=12) and control (n=12). Both groups received an individualized physiotherapy program including scoliosis-specific exercises twice a week for 16 weeks. In addition, the intervention group wore a specially designed Lycra garment, while the control group wore a placebo garment made of cotton fabric without compressive effect for 6 hours daily. Scoliosis severity was assessed radiologically using Cobb angle; balance and weight bearing capacity were evaluated using the Sensory Organization Test (SOT) and Weight Bearing (WB) tests via Computerized Dynamic Posturography. Respiratory functions were assessed using a spirometer, and respiratory muscle strength was measured with a Respiratory Pressure Manometer (RPM). Functional capacity was evaluated with the Gross Motor Function Measure (GMFM-66), independence with the Functional Independence Measure (FIM), participation level with the Activlim, quality of life with the SRS-22 questionnaire, and postural alignment with the Posterior Trunk Symmetry Index (POTSI). All measurements were conducted at baseline, week 8, and week 16. At baseline, demographic variables were similar between the groups (p>0.05). A significant decrease in Cobb angle was observed only in the intervention group (F=31.977, p0.05); however, at 0° measurement, a moderate-to-large effect size was detected in favor of the intervention group for group-time interaction (F=3.897, p=0.028, η²=0.15). Regarding respiratory functions, all parameters significantly improved in the intervention group (p0.05). Except for PEF (p=0.076), all group-time interactions showed large effect sizes in favor of the intervention group (FVC: η²=0.168; FEV₁: η²=0.529; VC: η²=0.532; TV: η²=0.455; MVV: η²=0.439). For respiratory muscle strength, only the intervention group showed significant increases in MIP (F=6.795, p=0.005, η²=0.393) and MEP (F=6.321, p=0.007, η²=0.376), while changes in the control group were not significant (MIP: p=0.066; MEP: p=0.371). GMFM-66, Activlim, and SRS-22 scores improved over time in both groups (p 0.14). In conclusion, lycra garments provided statistically and clinically meaningful benefits with moderate to large effect sizes in reducing scoliosis severity and improving postural stability, posture, respiratory functions, motor function, participation, and quality of life in individuals with CP. These findings support the use of lycra garments as a complementary strategy in rehabilitation programs for this population.