Adaptive re-use approach in sustainability: an evaluation of yildiz şale pavilion
Sürdürülebilirlikte yeniden işlevlendirme yaklaşimi: yildiz şale köşkü'nün bir değerlendirmesi
- Tez No: 946425
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM VATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yeniden İşlevlendirme, Sürdürülebilir Mimari, Miras Koruma, Kültürel Mirasın Korunması, Yıldız Şale Köşkü, Adaptive Reuse, Sustainable Architecture, Heritage Conservation, Cultural Preservation, Yıldız Şale Pavilion
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez, sürdürülebilir mimarlık uygulamaları kapsamında uyarlanabilir yeniden kullanım olgusunu araştırarak, bu kavramın tarihsel ve kültürel mirası korumadaki kritik rolüne vurgu yapmaktadır. Çalışmanın odak noktası,“uyarlanabilir yeniden kullanım”kavramıdır. Bu kavram mevcut binaların veya yapıların, ilk tasarlandıkları amaçtan farklı kullanımlara dönüştürülmesi sürecini ifade eder. Bu yaklaşım atıkları en aza indirerek, kaynakları koruyarak ve yeni inşaatların çevresel etkilerini azaltarak sürdürülebilir bir mimarlık stratejisi olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda, tarihsel ve kültürel önemi muhafaza ederek mimari mirasın korunmasını sağlayarak toplumlarda kimlik duygusunun güçlenmesine katkıda bulunur. Bu çalışma, sürdürülebilir mimarlık uygulamaları kapsamında uyarlanabilir yeniden kullanım kavramını inceleyerek bu kavramın tarihsel ve kültürel mirası korumadaki önemine vurgu yapmaktadır. Temel olarak Yıldız Şale Köşkü'nün uyarlanabilir yeniden kullanımını inceleyen bu tez, bahsi geçen tarihi yapının zaman içinde farklı işlevlere hizmet etmek için geçirdiği dönüşümleri analiz etmektedir. Detaylı bir değerlendirme yoluyla, bu araştırma; uyarlanabilir yeniden kullanımın çevresel etkileri en aza indirmedeki, kaynakları korumadaki ve mimari mirasın tarihi ve kültürel önemini sürdürmedeki rolü ve önemine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Çalışma ayrıca, analizin kapsamını genişleterek; uyarlanabilir yeniden kullanım yaklaşımında benimsenen çeşitli stratejileri ve bu stratejilerin yapıların ömrünü uzatma, yeni yapı ihtiyacını azaltma ve sürdürülebilir kentsel gelişime katkı sağlama üzerindeki muhtemel etkilerini de ortaya koymaktadır. Çalışma nihai olarak, sürdürülebilir mimarlık hakkında daha derin bir kavrayış geliştirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the concept of adaptive reuse within the framework of sustainable architectural practices, emphasizing its critical role in preserving historical and cultural heritage. The focus of the study is on the concept of“adaptive reuse”which refers to the process of transforming existing buildings or structures for purposes different from their original design. This approach stands out as a sustainable architectural strategy by minimizing waste, conserving resources, and reducing the environmental impact of the new construction. Simultaneously, the thesis contributes to preserving historical and the cultural significance, ensuring the protection of architectural heritage and fostering a sense of identity within communities. By examining the concept of adaptive reuse within sustainable architectural practices, this study highlights its importance in preserving historical and cultural heritage. The study primarily focusing on the adaptive reuse of Yıldız Şale Pavilion, analyzes the transformations the mentioned historical building has undergone over time to serve different functions. Through a detailed evaluation, the research aims to shed light on the role and significance of adaptive reuse in minimizing environmental impacts, conserving resources and sustaining the historical and cultural importance of architectural heritage. Moreover, the study broadens the scope of analysis by revealing the various strategies adopted in the adaptive reuse approach and examining their potential effects on extending the lifespan of buildings, reducing the need for new construction, contributing to sustainable urban development. Ultimately, the study aims to develop a deeper understanding of sustainable architecture.