Diyabetli hastaların kök kanal enfeksiyonlarındaki mikrobiyal komünite
Microbial communities in root canal infections of patients with diabetes
  1. Tez No: 946426
  2. Yazar: NAZİFE MAİDE DAYICAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ AKTEMUR TÜRKER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Kök kanal enfeksiyonu, Yeni nesil dizileme, Apikal periodontitis, Endodontik mikrobiyoloji, Diabetes Mellitus, Root canal infection, Next generation sequencing, Apical periodontitis, Endodontic microbiology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Diabetes Mellitus hastalığının kök kanal enfeksiyonlarındaki mikrobiyal floraya etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaşları arasında diyabet hastalığı olan (n=21) ve sistemik olarak sağlıklı olan (n=18) toplam 39 hasta dahil edildi. Endodontik tedavi öncesinde kök kanallarından steril kâğıt konilerle örnek alındı ve içerisinde PBS bulunan eppendorf tüplerine konularak -80 °C'de saklandı. Örneklerin 16S rRNA analizleri yapılarak V3-V4 hiperdeğişken bölgeleri Illumina Miseq platformu kullanılarak sekanslandı. DADA2 algoritması ile elde edilen Amplikon Dizi Varyantlar QIIME2 sistemine aktarılarak SILVA veri tabanı ile haritalandı. Örneklerdeki bakteri topluluklarının alfa ve beta çeşitlilikleri, R'deki phyloseq paketi (sürüm 4.1) kullanılarak sırasıyla Kruskal-Wallis testi ve çift yönlü permütasyonel çok değişkenli varyans analizi (PERMONOVA) kullanılarak yapıldı. Diferansiyel olarak bol bulunan taksonlar doğrusal diskriminant analizi etki büyüklüğü (LEfSe) kullanılarak tanımlandı. Bulgular: Diyabet hastalarının dişlerinin 12'si ısrarcı apikal periodontitis (IAP), 9'u birincil apikal periodontitis (BAP) tanısına sahipti. Sistemik olarak sağlıklı 18 hastanın dişlerinin ise 12'si BAP, 6'sı IAP tanısına sahipti. Diyabetli ve sağlıklı hastalardaki BAP örneklerinin mikrobiyal kompozisyonlarının alfa ve beta çeşitlilik analizleri benzer bulundu. Diyabetli ve sağlıklı hastalardaki IAP örneklerinin alfa çeşitlilik analizleri benzer, beta çeşitlilik analizlerinden Weighted Unifrac (p=0.01) ve Unweighted Unifrac (p=0.02) analizlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Diyabetli hastalardaki BAP ve IAP'ın mikrobiyal kompozisyonunun tür çeşitliliği Fisher alpha analizinde (p=0.04), Beta çeşitliliği ise Bray curtis (p=0.02) ve Weighted Unifrac (p=0.04) analizlerinde istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Diyabetli hastaların mikrobiyal kompoziyonunda farklılığı oluşturan biyobelirteçler IAP'ta p.Synergistota, g.Fretibacterium, g.Bacteroides, g.Actinomyces, g.Escherichia shagella, g.Rothia ve g.Blautia; BAP'ta f.Bifidobacteraceae ve o. Bifidobacteratess olarak belirlendi. Sistemik olarak sağlıklı hastaların IAP'ta farklılığı oluşturan biyobelirteçler ise p.spirochaetota, g.Bacteroides, g.Leptotrichiaceae olarak belirlendi (LDA>1). Sonuç: Diyabetlilerdeki BAP ve IAP mikrobiyal kompozisyonunun farklı çeşitlilikte olduğu bulundu. Diyabetli hastalarda sistemik olarak sağlıklı hastalara göre taksonomik kompozisyonunda filum, cins, tür düzeyinde daha fazla bakteri tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of tihs study was to evaluate the effect of Diabetes Mellitus on the microbial flora in root canal infections. Method: The study comprised a total of 39 diabetic patients (n = 21) and systemically healthy patients (n = 18), with ages ranging from 18 to 65 years. Before endodontic treatment, samples were taken from the root canals with sterile paper points, put into Eppendorf tubes containing PBS, and stored at -80 °C. 16S rRNA analyses of the samples were performed and V3-V4 hypervariable regions were sequenced using Illumina Miseq platform. Amplicon Sequence Variant obtained with DADA2 algorithm were transferred to QIIME2 system and mapped with SILVA database. Alpha and beta diversities of bacterial communities of samples were compared using the Kruskal-Wallis test and pairwise permutational multivariate analysis of variance, respectively using the phyloseq package in R (version 4.1). Differentially abundant taxa were identified using linear discriminant analysis effect size (LEfSe). Results: Diabetic patients had 12 teeth with persistent apical periodontitis (IAP) and 9 teeth with primary apical periodontitis (BAP). Systemically healthy patients had 12 teeth with BAP and 6 teeth with IAP. Alpha and beta diversity analyses of BAP samples from diabetic and healthy patients were similar. Alpha diversity analyses of IAP samples in diabetic and healthy patients were similar, and statistically significant differences were found in Weighted Unifrac (p=0.01) and Unweighted Unifrac (p=0.02) metrics of beta diversity analyses. Species diversity of the microbial composition of BAP and IAP in diabetic patients was statistically significant in Fisher alpha analysis (p=0.04) and beta diversity was statistically significant in Bray curtis (p=0.02) and Weighted Unifrac (p=0.04) metrics. The biomarkers that constituted the difference in the microbial composition of diabetic patients were p.Synergistota, g.Fretibacterium, g.Bacteroides, g.Actinomyces, g.Escherichia shagella, g.Rothia and g.Blautia in IAP and f.Bifidobacteraceae and o.Bifidobacteratess in BAP. In IAP of systemically healthy patients, the biomarkers that constituted the difference were determined as p.spirochaetota, g.Bacteroides, g.Leptotrichiaceae (LDA>1). Conclusion: The microbial composition of BAP and IAP in diabetic patients had different diversity. More bacteria were detected at phylum, genus and species level in the taxonomic composition of diabetic patients compared to systemically healthy patients.