Kanun sazında sürütme ve arpej tekniklerinin incelenmesi ile bu tekniklere yönelik geliştirici etüt ve eser örnekleri
Sürütme and arpeggio techniques for the instrument kanun and the examples of developmental etudes and works for these techiques
- Tez No: 946457
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK CELASİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Kanun, Arpej Tekniği, Sürütme Tekniği, Turkish Music, Kanun, Arpeggio Technique, Sürütme Technique
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Türk müziğinde önemli bir yere sahip olan kanun sazının günümüzdeki icralarında farklı farklı teknikler kullanıldığı bilinmektedir. Bu tekniklerin gerek bestecilere gerekse icracılara bir tür zenginlik sağladığı açıktır. Yazılı, görsel ve görsel-işitsel verilerden faydalanılmış olan bu çalışmada literatür tarama yöntemi kullanılmış olup kanun sazında sürütme ve arpej tekniklerinin örnek etüt ve eserlerden de yararlanılarak incelenmesi amaçlanmıştır. İlgili literatür ve çalışmalar incelendiğinde bu tekniklerin yeterince ele alınmadığı tespit edilmiş olup bu konunun daha derin ve etkili bir şekilde ortaya koyulması amacı ile gerek diğer bestecilere gerekse tarafımıza ait olan müzikal örnekler aracılığla söz konusu tekniklerin nasıl uygulanabileceği üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada öncelikle kanun sazının tarihsel ve yapısal özellikleri genel olarak ele alınmış yaygın olarak kullanılan diğer tekniklere de kısaca değinilmiştir. Ardından, bağımsız bölüm başlıkları altında sürütme ve arpej tekniklerine odaklanılmıştır. Bu tekniklerin daha anlaşılır bir şekilde sunulabilmesi amacıyla, örnek eser ve etütler üzerinden açıklamalar yapılmıştır. Sürütme tekniği için 4 eser 3 etüt olmak üzere toplam 7; arpej tekniği için ise 3 eser 4 etüt olmak üzere toplam 7 müzikal örnek kullanılmıştır. Üzerinde, sürütme ve arpej tekniklerine dair gerekli görülen yerlerde eklemeler/vurgular yapılmış, özel semboller kullanılmış ve parmak numaraları belirtilmiş olan bu müzikal örneklerin çalışmanın bulguları niteliğinde olduğu düşünülebilir. Sonuç olarak toplam 14 müzikal örnek ile gerçekleştirilen bu çalışma, gerek icracılara gerekse bestecilere yeni bir bakış açısı kazandırmayı da hedeflemektedir. Çalışmanın, kanun sazının icrası ve teknik çeşitliliğine de önemli bir katkı sağlayacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
It is known that different techniques are used in today's performances of the kanun instrument, which has an important place in Turkish music. It is clear that these techniques provide a kind of richness to both composers and performers. In this study, which uses written,visual and audiovisual data, the literature review method has been used and it has been aimed to examine the sürütme (skidding) and arpeggio techniques in the kanun instrument by using sample etudes and works. When the relevant literature and studies were examined , it was determined that these techniques were not handled sufficiently , and in order to reveal this subject in a deeper and more effective way, it was emphasized how the mentioned techniques can be applied through musical examples belonging to both other composers and us. In this study, first of all, the historical and structural features of the kanun instrument were generally discussed and other commonly used techniques were briefly mentioned. Then the focus was on sürütme and arpeggio techniques under independent section headings. In order to present these techniques in a more understandable way, explanations were made through sample works and etudes. A total of seven(7) musical examples were used, four (4) pieces and three (3) etudes for the sürütme technique; and a total of seven (7) musical examples were used, three (3) pieces and four (4) etudes for the arpeggio technique. These musical examples , on which additions/emphasis were made where necessary regarding sürütme and arpeggio techniques , special symbols were used and finger numbers were specified , can be considered as the findings of the study. In conclusion, this study, which was carried out with a total of 14 musical examples, also aims to provide a new perspective to both performers and composers. It can also be considered that the study will also make a significant contribution to the performance and technical diversity of the kanun instrument.