Yedi kırâat bağlamında Dûrî'nin rivayetlerinin mukayesesi
The comparison of al-Dūrī's narrations in the context of the seven recitations
  1. Tez No: 946474
  2. Yazar: ERBİL ÜNÜVAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kırâat, Dûrî'nin Rivâyetleri, Ebû 'Amr, Kisâî, Recitation, al-Dūrī's Narrations, Abū ʿAmr, al-Kisāʾī
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Ebû Ömer Hafs b. Ömer b. Abdilazîz el-Ezdî ed-Dûrî, kırâat-i seb'a imamlarından Ebû 'Amr ve Kisâî'nin meşhur râvîlerinden biri olduğu için kırâat ilmi açısından çok önemli bir şahsiyettir. Bu çalışmada Dûrî'nin Ebû 'Amr b. el-Alâ' ve Ali b. Hamza el-Kisâî rivâyetleri ile Âsım b. Behdele'nin meşhur râvîsi Hafs b. Süleyman'ın rivâyetindeki farklılıklar mukayese edilerek kırâat-anlam ilişkisi yönünden ele alınmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kırâat ilminin tanımına, sıhhat-adet-senet bakımından kırâatlerin durumuna, kırâat imamları ve râvîlerinin hayatlarıyla alakalı kısa bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, Ebû 'Amr, Kisâî ve Dûrî'nin hayatları ve ilmi serüvenleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, ilk olarak kırâat ilminin temel iki konusundan biri olan usûl konuları ele alınmış, daha sonra Dûrî'nin Ebû 'Amr ve Kisâî rivâyeti ile Asım kırâatinin Hafs rivâyetindeki ferşî farklılıklar mukayese edilerek kırâat-anlam ilişkisi yönünden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abū ʿUmar Ḥafṣ b. ʿUmar b. ʿAbdülʿazīz al-Azdī al-Dūrī al-Bag̲h̲dādī is a very important figure in terms of the science of recitation, as he is one of the famous narrators of Abū ʿAmr and al-Kisāʾī, the imāms of the seven recitations. In this study, the narrations of al-Dūrī from Abū ʿAmr b. al-ʿAlāʾ and ʿAlī b. Ḥamza al-Kisāʾī and the differences in the narration of Ḥafṣ b. Sulaimān, one of the famous narrators of ʿĀṣim b. Bahdala, were compared and discussed in terms of the relationship between recitation and meaning. The study consists of three sections. In the first section, the definition of the science of recitation, the status of recitations in terms of validity-custom-procedure, and brief information about the lives of recitation imams and narrators are given. In the second section, the lives and scientific developments of Abū ʿAmr, al-Kisāʾī and al-Dūrī are covered in detail. In the third section, firstly, the issues of uṣūl, one of the two basic subjects of the science of recitation, are discussed, then, the differences in the farsh of al-Dūrī's narrations from Abū ʿAmr and al-Kisāʾī and the Ḥafṣ's narration from ʿĀṣim's recitation are compared and discussed in terms of the recitation-meaning context.