Hemşirelik bölümü öğrencilerinin cerrahi alan enfeksiyonları ve yara bakımına yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Examination of nursing department students' knowledge and awareness levels regarding surgical site infections and wound care
  1. Tez No: 946513
  2. Yazar: MERVENUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Cerrahi alan enfeksiyonu, Farkındalık, Hemşirelik öğrencileri, Yara bakımı, Yara, Awareness, Knowledge, Nursing students, Surgical site infection, Wound, Wound care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş: Hastanede kalış sırasında kazanılan cerrahi alan enfeksiyonu (CAE) dünya çapında hasta güvenliğini tehlikeye atan olumsuz olayları temsil eder. Sık rastlanan CAE'ler arasında üriner sistem, solunum yolu, kan ve yara enfeksiyonları yer alır. CAE'nin tedavi edilmesinde çoğu zaman antibiyoterapi yapılmaktadır. Ancak CAE çoklu ilaçlara karşı dirençli olabilecek kadar karmaşık niteliklere sahip olabilir. Yara, cilt bütünlüğünün ve daha derin dokuların (dermis, fasya, kas, kemik) bozulmasıyla oluşur. Yaralar akut, kronik veya problemli olmak üzere üç kategoride ele alınmaktadır. Amaç: Hemşirelik bölümü öğrencilerinin cerrahi alan enfeksiyonları ve yara bakımına yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerinin incelemek bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Yöntem: Bu çalışmanın tipi tanımlayıcı ve kesitseldir. Veri toplama İstanbul Aydın Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü'nde eğitim gören öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Örneklemde s=167 hemşirelik bölümü öğrencisi yer almaktadır. Veri toplama 1 Mart 2025 ile 27 Mart 2025 tarih aralığında, çevrimiçi anket yöntemi kullanılarak yapıldı. Veri toplamada tanıtıcı özellik formu, CAE Farkındalık Envanteri ve Yara Bakımı Farkındalık Envanteri kullanıldı. Veri analizinde Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri, Post hoc testlerden Bonferroni testi yapıldı. Sürekli değişkenler arasındaki ilişki Spearman's rho korelasyon testi ile saptandı. Bulgular: Hemşirelik bölümü öğrencilerinin %73,4'ü kadın, %15,4'ü erkek idi. Öğrencilerin %44,9'u ikinci sınıfta, %45,5'i üçüncü sınıfta ve %9,6'sı son sınıfta öğrenim görüyordu. Öğrencilerin yaş ortalaması 21,73±1,79 idi. Kadın öğrencilerin CAE ve yara bakım farkındalık envanteri puan ortalaması erkek öğrencilerden daha yüksekti, ancak aralarındaki bu fark istatistiksel olarak anlamsız idi (p=0,653 ve p=0,271). Öğrencilerin ekonomik durumlarının CAE ve yara bakım farkındalık envanteri puanları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir etkisi bulunmadı (p=0,989 ve p=0,620). Son sınıf öğrencilerinin üçüncü sınıflara göre, üçüncü sınıf öğrencilerinin ikinci sınıflara göre CAE ve yara bakım farkındalık envanteri puan ortalamaları daha yüksekti ve aralarındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0,001 ve p=0,005). Hemşirelik bölümü öğrencilerinin CAE ve yara bakım farkındalığı arasında pozitif yönde, orta düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon vardı (p=0,001). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda hemşirelik bölümü öğrencilerinin CAE ve yara bakım konusunda farkındalığı benzer düzeyde idi. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre klinik uygulamalar sırasında öğrencilerin daha fazla cerrahi alan enfeksiyonu ve yara bakımı gerektiren durumlar ile karşılaşmasını sağlayacak stratejiler geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Surgical site infection (SSI) acquired during hospitalization represents an adverse event that jeopardizes patient safety worldwide. Common SSIs include urinary tract, respiratory tract, blood, and wound infections. SSI is often treated with antibiotics. However, SSIs can be complex enough to be resistant to multiple drugs. Wounds are formed by the disruption of skin integrity and deeper tissues (dermis, fascia, muscle, bone). Wounds are classified into three categories: acute, chronic, or problematic. Objective: The aim of this study is to examine the knowledge and awareness levels of nursing students regarding surgical site infections and wound care. Method: The type of this study is descriptive and cross-sectional. Data collection was carried out with the participation of students studying at the Nursing Department of Istanbul Aydın University, Faculty of Health Sciences. The sample included n=167 nursing students. Data collection was conducted between March 1, 2025 and March 27, 2025 using the online survey method. Introductory feature form, SSI Awareness Inventory and Wound Care Awareness Inventory were used in data collection. In data analysis, Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests, and Bonferroni test were used as post hoc tests. The relationship between continuous variables was determined using Spearman's rho correlation test. Findings: Of the nursing department students, 73.4% were female and 15.4% were male. 44.9% of the students were in their sophomore year, 45.5% were in their junior year, and 9.6% were in their senior year. The mean age of the students was 21.73±1.79. The mean CAE and wound care awareness inventory scores of female students were higher than those of male students, but this difference was not statistically significant (p=0.653 and p=0.271). The economic status of the students was not found to have a statistically significant effect on the CAE and wound care awareness inventory scores (p=0.989 and p=0.620). The mean CAE and wound care awareness inventory scores of senior students were higher than those of third years, and the mean CAE and wound care awareness inventory scores of third year students were higher than those of second years, and this difference was statistically significant (p=0.001 and p=0.005). There was a positive, moderate, statistically significant correlation between SSI and wound care awareness of nursing students (p=0.001). Conclusion: As a result of this study, the awareness of nursing students about SSI and wound care was at a similar level. According to the results obtained in this study, strategies should be developed to ensure that students encounter more surgical site infections and situations requiring wound care during clinical practice.