Emir Timur ve Uluğ Bey dönemi ilmi hayat
Scholarly life in the period of Emir Timur and Ulug Bey
  1. Tez No: 946531
  2. Yazar: SEVDA BAL EVSEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN AFŞIN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Timurlular, Uluğ Bey, Astronomi, Semerkand, Rasathane, Timurids, Ulug Bey, Astronomy, Samarkand, Observatory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
EMİR TİMUR VE ULUĞ BEY DÖNEMİ İLMİ HAYAT Sevda BAL Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Mayıs 2025 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi: Ayhan Afşın ÜNAL ÖZET Timurlular Devleti (1370-1507), Orta Asya'da Timur tarafından kurulan, kısa sürede geniş bir coğrafyada hüküm süren ve kültürel mirasıyla iz bırakan bir imparatorluktu. Timur, askerî dehası ve fetihleriyle tanınan bir liderdi; yönetimi boyunca imparatorluk topraklarını genişletmiş, geniş bir güç ve otorite kurmuştu. Ancak, Timur'un yönetimi fetih odaklıydı ve merkezi bir idari yapıdan ziyade kendi karizmasına dayalı bir sistem kurmuştu. Bu nedenle, Timur'un 1405'te ölümünden sonra devlet içinde yönetim boşluğu oluştu ve taht mücadeleleri devleti içten içe zayıflatmaya başladı. Timur'un ölümünden sonra Timurlu Devleti'nin başına geçenler arasında en dikkat çekici isimlerden biri, onun torunu Uluğ Bey'dir. Uluğ Bey, devletin yönetimini üstlenmesinin yanı sıra, bilim ve sanat alanında da iz bırakmış bir şahsiyettir. Semerkand'da kurduğu rasathane (gözlemevi) ve medrese ile dönemin en gelişmiş astronomi merkezlerinden birini oluşturdu. Uluğ Bey, özellikle yıldızların konumlarını belirleyen çalışmalarıyla ün kazanmış ve“Zic-i Uluğ Bey”adlı yıldız kataloğunu hazırlamıştır. Bu eser, gök bilimcilerin başvurduğu temel kaynaklardan biri olmuş ve yüzyıllar boyunca etkisini sürdürmüştür. Uluğ Bey'in, hükümdar olarak bilime ve eğitime verdiği önem, onu diğer Timurlu hükümdarlardan ayırır. Ancak, ailesi içindeki siyasi rekabet ve taht kavgaları onun yönetimini zorlaştırdı. Sonunda, Uluğ Bey'in kendi oğlu Abdüllatif tarafından tahttan indirilmesi ve öldürülmesi, Timurlu ailesinde yaşanan iktidar mücadelelerinin devletin istikrarını ne derece zedelediğini göstermektedir. Timurlular, yalnızca askerî başarılarıyla değil, aynı zamanda kültürel ve bilimsel alanda bıraktıkları kalıcı mirasla da tarihe damga vurmuştur. Uluğ Bey'in bilime katkıları, Orta Asya'daki bilimsel gelişmeleri ve İslam dünyasını derinden etkilemiş; onun astronomi çalışmaları, Avrupa'da Rönesans dönemi astronomlarına kadar uzanan bir etki yaratmıştır. Böylece, Timurlular Devleti, güçlü askerî liderliklerinin yanı sıra, kültür ve bilim alanında bıraktıkları katkılarla da tarihte yer edinmiştir.
Özet (Çeviri)
SCHOLARLY LIFE IN THE PERIOD OF EMIR TIMUR AND ULUG BEY Sevda BAL Erciyes University, Gratude School of Social Sciences Master's Thesis, May 2025 Supervisor: Asst Prof. Dr. Ayhan Afşin ÜNAL ABSTRACT The Timurid Empire (1370-1507), founded by Timur in Central Asia, ruled over a vast geography in a short period of time and left its mark with its cultural heritage. Timur was a leader known for his military genius and conquests; during his rule, he expanded the empire's territory and established a vast power and authority. However, Timur's rule was centred on conquest and he established a system based on his charisma rather than a centralised administrative structure. Therefore, after Timur's death in 1405, there was a vacuum of power within the state and the struggle for the throne began to weaken the state from within. One of the most remarkable names among those who took over the Timurid State after Timur's death was his grandson Ulug Beg. Ulug Beg, in addition to taking over the administration of the state, is a figure who left his mark in the field of science and art. With the observatory and madrasah he established in Samarkand, he created one of the most advanced astronomical centres of the period. Ulug Beg became famous especially for his works determining the positions of the stars and prepared the star catalogue named 'Zic-i Ulug Beg'. This work became one of the main sources used by astronomers and remained influential for centuries. The importance given to science and education by Ulugh Beg as a ruler distinguishes him from other Timurid rulers. However, political rivalries and throne fights within his family made his rule difficult. In the end, Ulugh Beg's dethronement and murder by his own son Abdullatif shows to what extent the power struggles within the Timurid family damaged the stability of the state. The Timurids left their mark on history not only with their military achievements, but also with their lasting legacy in the cultural and scientific fields. Ulug Beg's contributions to science had a profound impact on scientific developments in Central Asia and the Islamic world; his astronomical studies had an impact that extended to the astronomers of the Renaissance period in Europe. Thus, in addition to their strong military leadership, the Timurid Empire has also earned a place in history with their contributions in the fields of culture and science.