Gastronomi deneyimi, gastronomi ilgilenimi ve markalaşma arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma: İstanbul mutfağı örneği
A study on the relationship between gastronomy experience, gastronomy involvement and branding: The case of Istanbul cuisine
  1. Tez No: 946550
  2. Yazar: EMEL ÇİRİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÜNEREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi Deneyimi, Gastronomi Deneyim Değeri, Gastronomi İlgilenimi, Gastronomi Markalaşması, İstanbul Mutfağı, Gastronomy Experience, Gastronomy Experience Value, Gastronomy Involvement, Gastronomy Branding, Istanbul Cuisine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Turizm destinasyonlarında gastronomi özgünlüğünün artan önemi ile ziyaretçilerin gastronomi temelli deneyimlere olan ilgilerinin artması ve tüketicilerin kentlere yönelik markalaşma algıları üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olmuştur. Değişen günümüz koşullarında gastronomi temelli deneyimsel ürün ve hizmetler, destinasyonların tanıtım stratejilerinde yer almakta, farklılaştırma aracı olarak rekabet gücü oluşturmaktadır. Günümüz ziyaretçi taleplerindeki değişimler göz önünde bulundurulduğunda, çeşitlilik ve özgünlük arayışları için İstanbul, çokkültürlülük ve kendine özgülük kavramını eş zamanlı olarak barındıran ideal bir destinasyon olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırmada İstanbul'un çalışma odağına alınması, kentin tarihini yansıtan zengin yemek kültürü ile bir gastronomi destinasyonu olarak tanınma potansiyeline sahip olması ile ilişkilidir. İstanbul'daki yemek kültürü, şehrin tarihini gastronomi kültürü üzerinden anlamlandırmaya ve yorumlamaya olanak tanıyacak niteliktedir. Bu tarihi derinlik, kentin, gastronomi odaklı kültürel bir deneyim alanı olarak sunulmasına olanak tanımaktadır. Bu özellikleri ile var olan deneyimler, ziyaretçiler için çekicilik oluşturmakta ve gastronomiye olan ilgilenimleri artırmaktadır. Dolayısıyla bu deneyim alanı, İstanbul'un gastronomi mirası ile oluşan mutfak deneyimlerinden oluşmaktadır. İstanbul'un sahip olduğu potansiyeli stratejik olarak değerlendirmek ve şehrin bir gastronomi destinasyonu olarak marka imajını geliştirmek için İstanbul'un gastronomi deneyimlerinin daha fazla tanıtılmasına ve vurgulanmasına ihtiyaç vardır. Bu doğrultuda bu araştırmanın amacı, İstanbul mutfağı deneyimlerinden elde edilen değerin, gastronomi ilgilenimi aracılığıyla gastronomi temelli markalaşması algısına yönelik etkilerini belirlemektir. Çalışmanın amacına yönelik incelemelerin yapılabilmesi için, İstanbul mutfağı deneyimlerine sahip 538 yerli turistten anket tekniği ile veri toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistiki bulguların değerlendirilmesi için SPSS 27; yapısal ve ölçüm modelinin değerlendirilmesi için SmartPLS 4 programı kullanılmıştır. Veri analizi yöntemi olarak ise kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modeli (KEKK-YEM) uygulanmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda, gastronomi deneyim değeri alt boyutlarından duygusal değer, sağlık değeri ve tat/kalite değerinin turistlerin gastronomi markalaşması algıları üzerindeki etkisi anlamlı; gastronomi deneyim değeri alt boyutlarından prestij değeri, duygusal değer, etkileşim değeri, epistemik değer, tat/kalite değeri, fiyat değeri değişkenlerinin gastronomi markalaşma algısı üzerindeki etkisinde gastronomi ilgileniminin çekicilik boyutunun aracılık etkisi anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak, bu araştırma gastronomi deneyimi, gastronomi ilgilenimi ve markalaşma ilişkisine yönelik bütünsel bir yaklaşım sunmaktadır. İstanbul'un gastronomi markalaşması algılarının geliştirilmesi için dijital ve fiziksel pazarlama çalışmalarının eşzamanlı yürütülerek kültürün somutlaştırılması için İstanbul'a özgü ve İstanbullulaşmış unsurların net bir şekilde belirlenmesi ve İstanbul mutfağının veya İstanbul'da gastronomi turizminin varlığına dair belirsizliğin giderilmesi önem taşımaktadır. Çalışmanın sonuçları doğrultusunda, İstanbul mutfağı markalaşmasının sağlanması açısından, yerel yönetimler öncelikli olmak üzere, akademi ve sektöre yönelik öneriler geliştirilmiştir. İstanbul'un gastronomi temelli marka değeri açısından bakıldığında, öncelikli olarak tat/kalite değeri olmak üzere duygusal deneyim değeri, sağlık değeri, etkileşim değeri ve prestij değeri kritik bir öneme sahiptir. Bu değişkenlerden prestij ve etkileşim değeri ise markalaşma algıları üzerinde negatif yönlü etkide bulunmaktadır. Yerel yönetimlerin bu faktörleri önemle değerlendirmesi ve markalaşma çalışmalarında deneyimin prestij ve etkileşim değerinin temel odak noktasına alınmaması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the increasing importance of gastronomy authenticity in tourism destinations, visitors' interest in gastronomy-based experiences has increased and has had a decisive impact on consumers' branding perceptions towards cities. In today's changing conditions, gastronomy-based experiential products and services are included in the promotion strategies of destinations and create competitive power as a means of differentiation. Considering the changes in today's visitor demands, Istanbul stands out as an ideal destination that simultaneously harbours the concept of multiculturalism and authenticity for the search for diversity and authenticity. The fact that Istanbul is the focus of this study is related to the fact that the city has the potential to be recognised as a gastronomy destination with its rich food culture reflecting its history. The food culture in Istanbul is of a quality that will allow the city's history to be interpreted and interpreted through gastronomy culture. This historical depth allows the city to be presented as a gastronomy-oriented cultural experience area. These features create an attractive experience for visitors and increase their involvement in gastronomy. Therefore, this experience area consists of culinary experiences formed by Istanbul's gastronomy heritage. In order to strategically utilise the potential of Istanbul and to improve the brand image of the city as a gastronomy destination, there is a need to further promote and emphasise the gastronomy experiences of Istanbul. Accordingly, the aim of this study is to determine the effects of the value obtained from Istanbul cuisine experiences on the perception of gastronomy-based branding through gastronomy interest. In order to make analyses for the purpose of the study, data were collected from 538 domestic tourists who had Istanbul cuisine experiences by questionnaire technique. In the analysis of the data obtained, SPSS 27 was used for the evaluation of descriptive statistical findings and SmartPLS 4 software was used for the evaluation of the structural and measurement model. As a data analysis method, partial least squares structural equation model (KEKK-YEM) was applied. In line with the research findings, the effect of emotional value, health value and taste/quality value, which are sub-dimensions of gastronomy experience value, on tourists' perceptions of gastronomy branding was found to be significant; the mediating effect of the attractiveness dimension of gastronomy interest on the effect of prestige value, emotional value, interaction value, epistemic value, taste/quality value and price value variables, which are sub-dimensions of gastronomy experience value, on gastronomy branding perception was found to be significant. In conclusion, this research presents a holistic approach to the relationship between gastronomy experience, interest and branding. In order to improve the perceptions of gastronomy branding of Istanbul, it is important to clearly identify the elements that are unique to Istanbul and Istanbulised in order to concretise the culture by conducting digital and physical marketing activities simultaneously and to eliminate the uncertainty about the existence of Istanbul cuisine or gastronomy tourism in Istanbul. In line with the results of the study, recommendations have been developed for the academia and the sector, primarily for local administrations, in order to ensure the branding of Istanbul cuisine. When considering Istanbul's brand value based on gastronomy, emotional experience value, health value, interaction value, and prestige value are of critical importance, with taste/quality value being the primary factor. Of these variables, prestige and interaction value have a negative impact on branding perceptions. It is recommended that local governments carefully evaluate these factors and that experience, prestige and interaction value should not be the main focus of branding efforts.