Türkiye'deki üniversitelerin kurumsal iç iletişim çalışmalarının görme engelli üniversite öğrenciler açısından uygunluğu üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 946584
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL ÖZDEMİR ÖZDEN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İç İletişim, Görme Engelli Öğrenciler, Üniversite, İletişim Stratejileri, Engelli Dostu Üniversiteler, Corporate Internal Communication, Visually Impaired Students, University, Communication Strategies, Disability-Friendly Universities
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki üniversitelerin kurumsal iç iletişim faaliyetlerinin görme engelli üniversite öğrencileri açısından uygunluğunu ve etkinliğini belirlemeyi amaçlamaktadır. İlişkisel tarama modeli çerçevesinde yapılan bu araştırma, nicel araştırmanın genel tarama modellerinden birini temsil etmektedir. Araştırmada IBM SPSS 25.0 programı kullanılarak tüm istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Değişkenlere ait ortalama ve standart sapma gibi betimleyici istatistikler kullanılmıştır. Gruplar arası puan farklılıklarının değerlendirilmesi sırasında, normal dağılım gösteren değişkenler için iki grup arasındaki karşılaştırmalarda müstakil örneklem testi uygulanmış, üç ya da daha fazla grup içeren durumlarda ise ANOVA analizi tercih edilmiştir. Anket sonuçlarına göre, üniversitedeki öğrencilerin çoğunluğunun erkek (%52,2) ve kadın (%47,8) olduğu, yaş dağılımlarının genellikle 20-23 arasında olduğu, fakültelere dağılımın çeşitlilik gösterdiği ve çoğunlukla üniversitenin dahili sosyal medya kullanımından memnun oldukları görülmektedir. Engelli öğrencilerin çoğunlukla memnun olduğu hizmetler arasında ders uygulamaları, sınav düzenlemeleri ve sosyal hizmetler bulunmaktadır. Fakülteler arasında Kurumsal İç İletişim Anketi puanlarında anlamlı farklar tespit edilmiş olup (p0,05).
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the suitability and effectiveness of corporate internal communication activities of universities in Turkey for visually impaired university students. Conducted within the framework of a relational survey model, this study represents one of the general survey models of quantitative research. All statistical analyses were performed using IBM SPSS 25.0 software. Descriptive statistics such as mean and standard deviation were used for variables in the research. During the evaluation of score differences between groups, an independent samples t-test was applied for comparisons between two groups for variables that show normal distribution, while ANOVA analysis was preferred for situations involving three or more groups. According to the survey results, the majority of students at the university are male (52.2%) and female (47.8%), with age distributions mainly between 20-23 years old. There is diversity in faculty distribution, and students are generally satisfied with the university's internal social media usage. Services that visually impaired students are mostly satisfied with include course applications, exam arrangements, and social services. Significant differences were found in Corporate Internal Communication Survey scores between faculties (p< 0.05); for example, students in Law, Arts and Sciences, and Education faculties had higher communication survey scores than those in Theology faculty. However, no statistically significant difference was found between other variables and Corporate Internal Communication Survey scores (p > 0.05).