Akıllı şebekeye bağlı bir üniversite kampüsünün trafolarının elektrikli araçların şarj istasyonuna uygunluğu açısından incelenmesi: İnönü üniversitesi
Investigation of transformers of a university campus connected to a smart grid in terms of their suitability as an electric vehicle charging station: i̇nonu university
  1. Tez No: 946602
  2. Yazar: MEHMET GÜNDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASİM KAYGUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Şebeke, Elektrikli Araçlar, Elektrik Şarj İstasyonları, Smart Grid, Electric Vehicles, Electric Charging Stations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Dünyada birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de sanayi devriminin başlamasıyla birlikte gündelik yaşamda ve endüstriyel üretimlerde enerjiye olan ihtiyaç sürekli artmıştır. Buhar makinelerinden elektrik motorlarına, robotik sistemlerden akıllı şehirlere kadar her yeni teknoloji, enerji tüketimini artıran bir etken olmuştur. Ülkeler, sanayi devriminin ilk yıllarında hızla artan enerji ihtiyaçlarını kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlardan karşılamaya çalışmışlardır. Zamanla artan enerji gereksinimine karşın fosil yakıt rezervlerinin sınırlı olması, sürdürülebilirlik konusundaki endişeleri de ortaya çıkarmış olup insanları alternatif çözümler aramaya yönlendirmiştir. Günümüzde enerji talebinin ve maliyetlerin artmasının yanı sıra, fosil yakıtlara karşı gelişen çevresel farkındalığın yükselmesi, ulaşım sektöründeki dönüşüm çabalarını daha da önemli hale getirmiştir. Zira bu sektör, fosil yakıtların en yaygın şekilde tüketildiği alanlardan biridir. Önümüzdeki dönemde çevresel faktörler ve enerji arzı gibi sorunların yanında teknolojik gelişmelerinde etkisiyle ulaşım sektöründe elektrikli araçların sayısının daha da artması beklenmektedir. Elektrikli araç sayısının artmasına paralel olarak aynı zamanda elektrik araç şarj istasyonlarının da artacağı dikkate alındığında bu sistemlerin akıllı şebekelere getireceği elektriksel ilave yükün entegrasyonu büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple akıllı şebeke, elektrikli araç ve şarj istasyonlarının bir bütün olarak düşünülmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasında akıllı şebekelerle beraber geçmişten günümüze elektrikli araç teknolojisinin geldiği mevcut durum incelenecek olup elektrikli araç bileşenleri anlatılmıştır. Bu tez çalışmasında ayrıca İnönü Üniversitesi'nin akıllı şebeke sisteminin elektrik altyapı otomasyonu incelenmiş olup mevcut yük durumu hakkında bilgiler elde edilmiştir. Mevcut yük durumu dikkate alınarak elektrik şarj istasyonlarının şebekeye entegrasyonuyla birlikte farklı senaryolarda elektrikli araçların sisteme getireceği yük akışında meydana gelecek etkiler üzerinde durulmuştur. Trafoların mevcut yük durumu ve elektrik şarj istasyonlarının şebekeye entegrasyonu Matlab/Simulink'te modellenmiştir. Ayrıca buradan elde edilen verilerle gelecekte elektrik şebeke sistemine dâhil olacak fazladan yükün karşılanmasına yönelik, yenilenebilir enerji kaynaklı sistemler tespit edilerek bazı öneriler sunulmuştur. Bu tez kapsamında yapılan tüm bu araştırmalar İnönü Üniversitesi'nin Yeşil Kampüs çalışmalarına destek vermesi planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
As in many countries around the world, the need for energy in daily life and industrial production has continuously increased in our country with the beginning of the industrial revolution. From steam engines to electric motors, from robotic systems to smart cities, every new technology has been a factor that increases energy consumption. In the early years of the industrial revolution, countries tried to meet their rapidly increasing energy needs from fossil fuels such as coal, oil and natural gas. Despite the increasing energy need over time, the limited fossil fuel reserves have also revealed concerns about sustainability and led people to seek alternative solutions. Today, in addition to the increase in energy demand and costs, the rise in environmental awareness against fossil fuels has made the transformation efforts in the transportation sector even more important. Because this sector is one of the areas where fossil fuels are most widely consumed. In the coming period, it is expected that the number of electric vehicles in the transportation sector will increase even more due to problems such as environmental factors and energy supply, as well as the impact of technological developments. Considering that the number of electric vehicles will increase in parallel with the increase in the number of electric vehicles, the integration of the electrical additional load that these systems will bring to smart grids is of great importance. For this reason, smart grid, electric vehicle and charging stations should be considered as a whole. In this thesis, the current situation of electric vehicle technology from the past to the present will be examined together with smart grids and electric vehicle components are explained. In this thesis, the electrical infrastructure automation of İnönü University's smart grid system was also examined and information about the current load status was obtained. Considering the current load status, the effects that will occur on the load flow that electric vehicles will bring to the system in different scenarios with the integration of electric charging stations to the grid were emphasized. The current load status of transformers and the integration of electric charging stations to the grid were modeled in Matlab/Simulink. In addition, with the data obtained from here, renewable energy-based systems were determined and some suggestions were presented to meet the additional load that will be included in the electric grid system in the future. It is planned that all these researches carried out within the scope of this thesis will support İnönü University's Green Campus studies.