İşlenme eser
Derivative work
- Tez No: 946738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA HALİL ÇONKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşlenme eser, işleyen, fikrî haklar, eser sahipliği, Derivative work, creator, intellectual property rights, authorship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bir eserden yararlanılarak oluşturulan, ancak asıl eserden tamamen bağımsız olmayan ve hem asıl eser sahibinin hem de sonraki eseri meydana getiren kişinin hususiyetini taşıyan eserler, işlenme eser olarak adlandırılmaktadır. İşlenme eser, başka bir esere dayanılarak ortaya konduğu için, asıl eser sahibi ile işleyen arasında hak çatışmaları yaşanabilmektedir. Bu noktada, meydana getirilen bir eserin ne ölçüde bağımsız bir eser sayılacağı, ne ölçüde işlenme eser kapsamında değerlendirileceği sorusu büyük önem arz etmektedir. Günümüzde pek çok eser, mevcut eserlerden faydalanılarak ortaya konulmaktadır. Ancak bu yararlanmanın bir esinlenme mi yoksa işlenme niteliği mi taşıdığı, özellikle fikrî mülkiyet hukukunda karşılaşılan uyuşmazlıkların çözümünde belirleyici rol oynamaktadır. İnsanlık var oldukça sanat, edebiyat ve diğer fikrî üretim alanları da gelişmeye devam edecek; bu da önceki eserlerden faydalanma ihtiyacını sürekli kılacaktır. Bu bağlamda, işlenme eser kavramı güncelliğini ve önemini her daim koruyacaktır. Bu çalışmada, öncelikle işlenme eserin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yer alan tanımı, unsurları ve çeşitleri ele alınacak; ardından işlenme eser sahibi sıfatının kimlere ait olabileceği açıklanacaktır. Devamında işleyenin sahip olduğu haklar, bu hakların hukuki işlemlere konu olması ve koruma süreleri incelenecek; son olarak ise işlenme eserin korunması kapsamında işleyenin başvurabileceği hukuki yollar detaylı şekilde değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Works created by utilizing an existing piece, yet not fully independent from the original work, and bearing the characteristics of both the original author and the subsequent creator, are referred to as derivative works. Since derivative works are based on another work, conflicts regarding the rights of the original work's author and the author of the derivative work may arise. In this context, determining the extent to which a work is considered an independent work or a derivative work is of great importance. Today, many works are created by drawing on existing works. However, determining whether this utilization is an inspiration or a derivative work plays a decisive role in resolving legal disputes, particularly in the field of intellectual property law. As long as humanity continues to produce art, literature, and other forms of intellectual creation, the practice of drawing on prior works will persist. Consequently, the concept of derivative works will remain relevant and significant within the context of intellectual property law. This study will first discuss the definition, elements, and types of derivative works as stated in the Law on Intellectual and Artistic Works (Law No. 5846). It will then explore who qualifies as the author of a derivative work, followed by an analysis of the rights of the creator of a derivative work, its legal implications, and the protection periods. Finally, the study will examine the legal avenues available for protecting derivative works and the actions the creator may take to defend their rights.