Müctehid Kaçar Şehzadesi Ebu'l-Hasan Mirza Şeyhurreis-i Kaçar'ın İttihad-ı İslam anlayışı
The understanding of Islamic Unity (Ittihad-i Islam) in the thought of Qajar Prince and Mujtahid Abu'l-Hasan Mirza, Sheikh al-Ra'is of the Qajar Dynasty
- Tez No: 946739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İttihâd-ı İslâm, İran, II. Abdülhamid, Meşrutiyet, Ebu'l-Hasan Mirza, Gulâm Ahmed, Pan-Islamism, Iran, Abdulhamid II, Constitutionalism, Abu'l-Hasan Mirza, Ghulam Ahmad
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
19. yüzyıl, Müslümanların siyasi ve toplumsal buhranlarla karşı karşıya kaldığı, toprak kayıpları ve işgallerin yoğunlaştığı bir dönemdir. Bu gelişmeler, Müslümanları çözüm arayışlarına yöneltmiştir. Bu arayışlardan biri de Müslümanların birlikteliğini hedefleyen İttihâd-ı İslâm veya Panislamizm gibi isimler verilen düşünce akımıdır. İttihâd-ı İslâm düşüncesi Sultan II. Abdülhamid dönemiyle daha da belirgin hal almıştır. Bu düşünce aynı zamanda Sünni-Şii yakınlaşmasına kapı aralamıştır. Ebu'l-Hasan Mirza (1264-1336/1848-1920) hayatı ve çalışmalarıyla İttihâd-ı İslâm söylemine katkı sunmuş bir şehzade ve müçtehittir. Bu tezde, Kaçar Hanedanı mensubu bir şehzade ve Şii müçtehit olan Ebu'l-Hasan Mirza'nın İttihâd-ı İslâm düşüncesine katkıları incelenmiştir. Çalışma giriş, üç bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Araştırmanın temel amacı, Ebu'l-Hasan Mirza'nın Şii kimliğini muhafaza ederek İttihâd-ı İslâm fikrine nasıl katkı sağladığını ortaya koymaktır. Bu bağlamda onun fikirleri ve faaliyetleri betimleyici bir yöntemle ele alınmıştır. Ebu'l-Hasan Mirza, yazdığı eserlerde dönemin sorunlarını tespit etmiş ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmuştur. İran'da İttihâd-ı İslâm düşüncesinin anlaşılmasında önemli bir rol oynamıştır. Hindistan'da bulunduğu dönemde (1893-1896), Müslümanların birliğini tehdit ettiğini düşündüğü çağdaşı Gulâm Ahmed Kādiyânî'ye (1839-1908) karşı yazdığı Kitâbü'l-Ebrâr adlı reddiye ile onu bâtınî ve te'vile dayalı yorumlar yapmakla eleştirmiş, yeni ortaya çıkan Kadiyanîler hakkında önemli bilgiler vermiştir.
Özet (Çeviri)
The 19th century was a period in which Muslims faced political and social crises, marked by territorial losses and intensified occupations. These developments led Muslims to seek solutions. One of these pursuits was a school of thought known as Ittihad-i Islam or Pan-Islamism, which aimed at fostering unity among Muslims. The idea of Ittihad-i Islam became more prominent during the reign of Sultan Abdulhamid II. This ideology also paved the way for Sunni-Shia rapprochement. Abu'l-Hasan Mirza (1264–1336 AH / 1848–1920 CE) was a prince and mujtahid who contributed to the discourse of Ittihad-i Islam through his life and works. This thesis examines the contributions of Abu'l-Hasan Mirza (1264–1336 / 1848–1920), a prince of the Qajar Dynasty and a Shia mujtahid, to the idea of Ittihad-i Islam. The study consists of an introduction, three main chapters, and a conclusion. The main aim of the research is to reveal how Abu'l-Hasan Mirza contributed to the idea of Ittihad-i Islam while preserving his Shia identity. In this context, his ideas and activities are addressed using a descriptive method. In his writings, Abu'l-Hasan Mirza identified the problems of his time and proposed solutions. He played an important role in the understanding of Ittihad-i Islam in Iran. During his time in India, he wrote a refutation titled Kitab al-Abrar against his contemporary Ghulam Ahmad, whom he believed posed a threat to Muslim unity. In this work, he criticized Ahmad for employing esoteric and allegorical interpretations and provided significant information about the emerging Qadiani (Ahmadiyya) movement.