Kuveyt Finans Kurumu (KFH) ve Ahli United Bank (AUB) birleşmesinin ekonomik analizi: Bankacılık sektöründe bir durum çalışması
Economic analysis of mergers and acquisitoin: A case study of KKuwait Finance House (KFH) and Ahli United Bank (AUB) banking sector
  1. Tez No: 946753
  2. Yazar: NERMİN NASER ALNAJİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİFE MERVE HAMZAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: İslami Bankacılık, Birleşme ve Satın Alma, Finansal Performans, Oran Analizi, Parametrik Olmayan Testler, Kuveyt Bankacılık Sektörü, Islamic Banking, Mergers and Acquisitions, Financial Performance, KFH, Kuwait, Banking Mergers, Economic Metric, Shariah Compliance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez, 2022 yılında Kuveyt Finans Evi (KFH) ile Ahli United Bank (AUB) arasında gerçekleşen birleşmenin ekonomik ve finansal etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın amacı, bu birleşmenin İslami bankacılık sektöründe finansal performans üzerindeki etkilerini ölçmek ve bu etkilerin istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmada nicel karşılaştırmalı yöntem kullanılmış; birleşme öncesi ve sonrası dönemlere ait finansal veriler KFH ve AUB'nin yıllık faaliyet raporlarından elde edilmiştir. Analiz edilen temel finansal göstergeler arasında Varlık Karlılığı (ROA), Özsermaye Karlılığı (ROE), Hisse Başına Kazanç (EPS), Sermaye Yeterlilik Oranı (CAR) ve Toplam Borç / Varlık oranı yer almaktadır. Bu göstergeler aracılığıyla bankaların birleşme öncesi ve sonrası performansları değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizde Shapiro-Wilk normallik testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi uygulanmıştır. Sonuçlar, birleşme sonrası finansal oranlarda genel bir iyileşme olduğunu ancak bu değişimlerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermiştir (p > 0.05). Bununla birlikte, gözlemlenen iyileşmeler ekonomik olarak anlamlıdır. Ayrıca çalışmada, Şeriat uyumluluğu ve kurumsal sinerji gibi unsurların birleşme sürecine etkisi de değerlendirilmiş ve bu birleşmenin Kuveyt'teki İslami bankacılık yapısına stratejik katkılar sunduğu sonucuna varılmıştır. Bu tez, İslami finans alanındaki birleşmelerle ilgili literatüre özgün bir katkı sağlamakta ve politika yapıcılar için önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis investigates the financial and strategic outcomes of the 2022 merger between Kuwait Finance House (KFH) and Ahli United Bank (AUB), one of the largest consolidation events in the Gulf's banking sector. The study aims to assess how the merger influenced key performance indicators of the newly combined institution. A comparative analytical approach, was adopted, using ratio analysis to compare pre- and post-merger financial performance. The selected financial data include Return on Assets (ROA), Return on Equity (ROE), Earnings per Share (EPS), Capital Adequacy Ratio (CAR), and Liabilities to Assets. To support the evaluation, non-parametric statistical methods were applied using analysis software, including the Shapiro-Wilk test for normality and the Wilcoxon Signed-Rank test to measure changes across time periods. The results indicate moderate improvements in most financial ratios following the merger, with some changes showing directional trends but limited statistical significance. Nonetheless, the findings suggest that the merger contributed positively to financial stability, enhanced capital strength, and improved overall operational performance. The study offers practical implications for policymakers and financial professionals considering similar consolidation strategies in emerging markets.