Yetişkinlerde ruminasyon, endişe ve somatizasyon arasındaki ilişki
The relationship between rumination, worry and somatization in adults
- Tez No: 946785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Endişe, Ruminasyon, Somatizasyon, Rumination, Somatization, Worry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı yetişkinlerde ruminasyon, endişe ve somatizazsyon arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada nicel araştırma desenlerinden ilişkisel model kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 18 yaş ve üstü 647 yetişkin birey oluşturmaktadır. Çalışmada veriler Ruminasyon Ölçeği Kısa Formu, Penn State Endişe Ölçeği, Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R)-Somatizasyon Alt Boyutu ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 23 ve IBM AMOS 24 programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmanın hipotezleri ve yordayıcılıklar yapısal eşitlik modeli ile incelenmiştir. Değişkenler arası ilişkiler Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu ile incelenmiştir. Değişkenleri yaş ve cinsiyet açısından incelemek için bağımsız örneklemler t-testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ruminasyon, endişe ve somatizasyon arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu, ruminasyon ve endişenin somatizasyonu anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Ayrıca, araştırma sonuçları endişenin ruminasyon ve somatizasyon arasında kısmi aracılık rolü yaptığını ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları cinsiyet açısından incelendiğinde kadınların erkeklere göre ruminasyon, endişe ve somatizasyon düzeylerinin anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaşa göre yapılan analizlerde ise 18-30 yaş arasındaki bireylerin endişe, ruminasyon ve somatizasyon düzeyleri, yaşı 31-45 ile 46-55 arasında olanlara göre anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between rumination, worry, and somatization in adults. A correlational model, one of the quantitative research designs, was used in the study. The study group consisted of 647 adult individuals aged 18 and over. Data were collected using the Short Form of the Rumination Scale, the Penn State Worry Questionnaire, the Somatization Subscale of the Symptom Checklist (SCL-90-R), and a Personal Information Form. The data obtained were analyzed using IBM SPSS 23 and IBM AMOS 24. The hypotheses and predictive relationships of the study were examined through structural equation modeling. Relationships between the variables were analyzed using Pearson Product-Moment Correlation. Independent samples t-test was used to examine the variables in terms of age and gender.The analyses revealed a significant positive relationship between rumination, worry and somatization. It was found that both rumination and worry significantly predicted somatization. Moreover, the results indicated that worry played a partial mediating role in the relationship between rumination and somatization. When the results were examined in terms of gender, it was found that women had significantly higher levels of rumination, worry and somatization compared to men. Age-based analyses showed that individuals aged 18–30 had significantly higher levels of worry, rumination and somatization compared to those aged 31–45 and 46–55.