Gestasyonel Diabetes Mellitus tanısı gebelerde maternal prognozun değerlendirilmesi
Evaluation of maternal prognostic indicators in pregnant women diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus
  1. Tez No: 946815
  2. Yazar: EYLÜL KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SIDIKA SİBEL GÜLOVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diabetes Mellitus, GDMA1, GDMA2, C-peptid, Hemoglobin, A1C, TSH, prognoz, Gestational Diabetes Mellitus, GDMA1, GDMA2, C-peptide, Hemoglobin A1C, TSH, prognosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM) tanısı almış hastalarda maternal prognozu, maternal yaş, parite, vücut kitle indeksi (VKİ), birinci trimester serum TSH düzeyleri, ikinci ve üçüncü trimester Hemoglobin A1C (HbA1c) düzeyleri, ikinci ve üçüncü trimester C-peptid düzeyleri ve insülin kullanımını inceleyerek değerlendirmektir. Ek olarak, çalışma bu parametreleri GDMA1 ve GDMA2 alt grupları arasında karşılaştırmayı ve prognozu tahmin etmede klinik önemlerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmaya 2 Nisan 2024 ile 2 Nisan 2025 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran GDM tanısı almış 165 gebe kadın dahil edildi. Bunlardan 95'i GDMA1 ve 70'i GDMA2 olarak sınıflandırıldı. Maternal yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi, parite, ikinci ve üçüncü trimester HbA1c , ikinci ve üçüncü trimester C-peptid ve birinci TSH düzeyleri ile insülin kullanımı analiz edildi. İstatistiksel analizler korelasyon, ROC eğrisi ve lojistik regresyonu içermektedir. BULGULAR: Yaş, parite, vücut kitle indeksi, HbA1c, C-peptid veya TSH düzeyleri açısından GDMA1 ve GDMA2 grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. HbA1c hem kilo hem de VKİ ile orta düzeyde pozitif bir korelasyon gösterdi (p < 0,001). ROC analizi GDMA2'yi tahmin etmek için şu eşik değerleri tanımladı: C-peptid >1.68 (duyarlılık %89.3, özgüllük %32), HbA1c >5.7 (duyarlılık %28.6, özgüllük %79.2) ve TSH >1.55 (duyarlılık %74.3, özgüllük %52.3). Lojistik regresyon C-peptid >1.68 ve TSH >1.55'in GDMA2 için istatistiksel olarak anlamlı öngörücüler olduğunu ortaya koydu. SONUÇ: C-peptid ve TSH düzeyleri GDMA2 için anlamlı öngörücüler gibi görünmektedir. Değerlendirilen parametreler açısından GDMA1 ve GDMA2 grupları arasında anlamlı bir fark bulunmasa da C-peptid ve TSH GDM'de risk sınıflandırmasına ve kişiselleştirilmiş yönetime katkıda bulunabilir. Bu bulguları doğrulamak için daha fazla prospektif çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: The aim of this study was to evaluate maternal prognosis in patients diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus (GDM) by examining maternal age, parity, body mass index (BMI), first trimester serum TSH levels, second and third trimester Hemoglobin A1C (HbA1c) levels, second and third trimester C-peptide levels, and insulin use. Additionally, the study aimed to compare these parameters between GDMA1 and GDMA2 subgroups and assess their clinical significance in predicting prognosis. METHODS: This retrospective study included 165 pregnant women diagnosed with GDM who were admitted to the Obstetrics and Gynecology Clinic of our hospital between April 2, 2024, and April 2, 2025. Of these, 95 were classified as GDMA1 and 70 as GDMA2. Maternal age, height, weight, BMI, parity, second and third trimester HbA1c, second and third trimester C-peptide, and first trimester TSH levels, along with insulin use, were analyzed. Statistical analyses included correlation, ROC curve, and logistic regression. RESULTS: There was no statistically significant difference between GDMA1 and GDMA2 groups in terms of age, parity, BMI, HbA1c, C-peptide, or TSH levels. HbA1c showed a moderate positive correlation with both weight and BMI (p < 0.001). ROC analysis identified the following cut-off values for predicting GDMA2: C-peptide >1.68 (sensitivity 89.3%, specificity 32%), HbA1c >5.7 (sensitivity 28.6%, specificity 79.2%), and TSH >1.55 (sensitivity 74.3%, specificity 52.3%). Logistic regression revealed that C-peptide >1.68 and TSH >1.55 were statistically significant predictors for GDMA2. CONCLUSION: C-peptide and TSH levels appear to be significant predictors for insulin-requiring GDM (GDMA2). Although no significant differences were found between GDMA1 and GDMA2 groups in terms of the evaluated parameters, C-peptide and TSH may contribute to risk stratification and personalized management in GDM. Further prospective studies are needed to validate these findings.