Evli bireylerin bağlanma yaralanmaları ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide affetme esnekliğinin aracı rolünün incelenmesi
To examine the mediating role of forgiveness flexibility in the relationship between attachment injuries and marital satisfaction of married individuals
  1. Tez No: 946834
  2. Yazar: KEVSER KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: evlilik doyumu, bağlanma yaralanmaları, affetme esnekliği, demografik değişken, aracı rol, marital satisfaction, attachment injuries, forgiveness flexibility, demographic variables, mediating role
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı, evli bireylerin bağlanma yaralanmaları ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide affetme esnekliğinin aracı rolünün incelenmesidir. Bunun yanında, evlilik doyumu bağlanma yaralanmaları ve affetme esnekliği çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmiştir. İlişkisel tarama yöntemi kullanılan bu araştırmada katılımcılar uygun örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Bununla birlikte araştıma örneklemi en az bir yıldır evli 351 (%76) kadın ve 111 (%24) erkek olmak üzere toplam 462 kişi oluşturmuştur. Araştırmada veriler, Demografik Bilgi Formu, Evlilikte Bağlanma Yaralanmaları Ölçeği, Evlilik Yaşam Doyumu Ölçeği ve Affetme Esnekliği Ölçeği ile toplanmıştır. Veri analizi SPSS.24 paket programı ile yapılmıştır. Araştırmanın demografik değişkenlerine yönelik analizlerde Pearson momentler çarpım korelasyon katsayısı, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Bootstrap yöntemini esas alan regresyon analizi 5000 yeniden örnekleme seçeneği ile kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda bağlanma yaralanması ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide affetme esnekliğinin aracı rolü olduğu belirlenmiştir. İncinme durumuna ve çalışma durumuna göre değişkenlerde farklılık tespit edilmiştir. Cinsiyete göre bağlanma yaralanması ve evlilik doyumunda anlamlı farklılık tespit edilmemiş ancak kadınların daha fazla affetme davranışında bulunduğu tespit edilmiştir. Yaşa göre, çocuk sayısına göre, evlilik süresine göre değişkenlerde anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Bunun yanında bağlanma yaralanması ile hem evlilik doyumu hem de affetme esnekliği arasında arasında negatif yönde, evlilik doyumu ile affetme esnekliği arasında ise pozitif yönde anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca affetme esnekliğinin, bağlanma yaralanması ile evlilik doyumu arasında aracı rol oynadığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, alınyazın kapsamında tartışılarak bu alanda çalışanlar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of forgiveness flexibility in the relationship between attachment injuries and marital satisfaction of married individuals. In addition, marital satisfaction, attachment injuries and forgiveness flexibility were examined in terms of various demographic variables. In this study, in which relational survey method was used, the participants were determined by convenient sampling method. In addition, the study sample consisted of a total of 462 people, 351 (76%) women and 111 (24%) men, who have been married for at least one year. The data were collected using the Demographic Information Form, Marital Attachment Injury Scale, Marital Life Satisfaction Scale and Flexibility of Forgiveness Scale. Data analysis was performed with SPSS.24 package program. Pearson product-moment correlation coefficient, independent sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the demographic variables of the study. In addition, hierarchical regression analysis was conducted to test the hypotheses of the study. Regression analysis based on the bootstrap method was used with 5000 resampling options. As a result of the analysis, it was determined that forgiveness flexibility mediated the relationship between attachment injury and marital satisfaction. There was a difference in the variables according to the status of being hurt and employment status. No significant difference was found in attachment injury and marital satisfaction according to gender, but it was found that women engaged in more forgiving behaviors. No significant difference was found in the variables according to age, number of children, and duration of marriage. In addition, it was determined that there was a significant negative relationship between attachment injury and both marital satisfaction and forgiveness flexibility, and a significant positive relationship between marital satisfaction and forgiveness flexibility. In addition, it was determined that forgiveness flexibility played a mediating role between attachment injury and marital satisfaction. The findings were discussed within the scope of the literature and suggestions were made for those working in this field.