Evli bireylerde bağlanma yaralanmaları, ruminasyon, ilişkilerde güven ve ilişki doyumunun incelenmesi
Investigation of attachment injuries in marriage, rumination, trust in bilateral relations and relationship satisfaction in married individuals
  1. Tez No: 742868
  2. Yazar: ELİF ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA GÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Bağlanma Yaralanmaları, Ruminasyon, İkili İlişkilerde Güven, İlişki Doyumu, Marriage, Attachment Injuries, Rumination, Trust In Bilateral Relations, Relationship Satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma kapsamında, evli bireylerin ilişki doyumunun çeşitli değişkenlere (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, çocuk sahibi olup olmama, evlilik biçimi ve evlilik süresi) göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmanın ikinci amacı ise evli bireylerin ilişki doyumlarının yordayıcısı olarak bağlanma yaralanmaları, ruminasyon ve ikili ilişkilerde güvenin rolünü incelemektir. Çalışmaya 202 kadın ve 149 erkek olmak üzere 351 evli birey katılım sağlamıştır. Katılımcıların yaşları 21 ile 64 aralığında olup, yaş ortalaması 39.85'dir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Evlilikte Bağlanma Yaralanmaları Ölçeği (EBYÖ), Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği (RDBÖ), İkili İlişkilerde Güven Ölçeği (İİGÖ), İlişki Doyumu Ölçeği (İDÖ) ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Veri analizi yapılmadan önce ilgili varsayımlar test edilmiştir. Verilerin analizi Bağımsız İki Örnek T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Çoklu Regresyon Analiziyle yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, ilişki doyumu evli bireylerin cinsiyetine, yaşına, eğitim düzeylerine, evlenme süresine, çocuk sahibi olma durumuna göre farklılaşmamaktadır. İlişki doyumunun evli bireylerin evlenme biçimine göre karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu, flört yoluyla evlenen bireylerin ilişki doyumlarının görücü usulüyle evlenen bireylere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. İkili ilişkilerde güven ilişki doyumunun %63.1'ini açıklamaktadır. Evlilikte bağlanma yaralanmalarının modele girmesiyle birlikte açıklama oranı %72'ye çıkmaktadır. Ruminasyonunun evli bireylerin ilişki doyumunu yordamadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this research, the purpose of this study was to examine whether the relationship satisfaction of married individuals differs according to various variables (gender, age, educational status, whether to have children, marriage form, and duration of marriage). The second purpose of the study was to investigate the role of trust in attachment injuries, rumination, and trust in bilateral relationships as predictors of relationship satisfaction of married individuals. 351 married individuals, including 202 females and 149 males, participated in the study. The age of the participants ranged from 21 to 64 years, with the mean of 39.85. In the study, the Attachment Injuries Scale in Marriage (AISM), Ruminative Way of Thinking Scale (RWTS), Trust Scale in Bilateral Relationships (TSBR), Relationship Satisfaction Scale (RSS) and Demographic Information Form were used as data collection tools. Relevant assumptions were tested before data analysis was performed. The data were analyzed by using Two Independent Sample T Tests, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and Multiple Regression Analysis. According to the research findings, there was no significant difference in relationship satisfaction in terms of gender, age, education level, duration of marriage, and the status of having children in married individuals. It was found that there was a statistically significant difference in relationship satisfaction in terms of the way they marry, and the relationship satisfaction of individuals who get married through dating was higher than that of individuals who get married through the visual method. Trust accounts for 63.1% of relationship satisfaction in marriage relationship. When the attachment injuries in marriage entered into the model, the disclosure rate increases to 72%. It was found that rumination does not affect the relationship satisfaction of married individuals.