Meşşâî felsefe geleneğinde adâlet kavramı
The concept of justice in the tradition of Peripatetic philosophy
  1. Tez No: 946853
  2. Yazar: TUĞÇE ŞENSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BİLEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Felsefesi, Adâlet, Akıl, Ahlâk, Siyâset, Islamic Philosophy, Justice, Reason, Morality, Politics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
ÖZET Doktora Tezi Meşşâî Felsefe Geleneğinde Adâlet Kavramı TUĞÇE ŞENSÖZ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Programı Adâlet, İslâm düşünce geleneği içinde gerek teorik gerek pratik düzlemde üzerinde önemle durulan tartışma konularından biridir. Kavramın metafizik boyutu teorik felsefenin çalışma alanını teşkil ederken ferd ve toplumla ilişkilenen kısmı ahlâk ve siyâset felsefesi çerçevesinde ele alınmaktadır. Ahlâk ve siyâset özelinde adâletin, hak, denge ve ölçü gibi değişik kavramlarla ifade edilmesi onu ruhâni yetkinlik anlamındaki erdem kavramının çatısı altında incelemeye olanak tanımaktadır. İslâm felsefesinde adâlet, bir erdem olarak tüm erdemlerin bileşimiyle zuhur eden en yüce erdem şeklinde ele alınmaktadır. Bu bağlamda çalışmamıza konu olan Meşşâî gelenekteki adâlet kavramı ahlâk ve siyâset felsefesi içerisinde bir problem olarak ele alınıp, erdem, hakkaniyet, değer, yasa ve toplum çerçevesinde analiz edilerek açıklanıp değerlendirilmektedir. Teorik ve pratik felsefenin bakış açısıyla adâletin ne olduğu, bir erdem olarak ahlâk ve siyâsette benimsenen anlamı ile davranış ve eyleme yansıyan yönü tartışılmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde adâletin Kadim Yunan felsefesine etkisi incelenerek Yunan filozofların adâlete bakış açıları değerlendirilmektedir. Böylelikle felsefi düzlemde adâlet tartışmalarının başladığı ve Meşşâî filozofların ilham aldığı Yunan filozofları ile felsefe okullarının adâlet görüşleri incelenmektedir. İkinci bölümde Meşşâî geleneğin temel kaynaklarından olan Kur'an ve hadislerdeki adâlet kavramına vurgu yapılarak adâletin İslâm metafiziğindeki yeri, adâlet ve mutluluk ilişkisi, Meşşâî geleneğin mahiyeti ve Meşşâî filozofların nefs nazariyeleri incelenmektedir. Bu bağlamda Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Miskeveyh'in adâlet anlayışları değerlendirilip, Doğu coğrafyasında adâletin ele alınma şekli, birey ve toplum ahlâkı üzerinden adâleti okuma ve toplumsal yaşamın tesisi hususlarında Yunan filozoflarıyla kıyaslama yapmak suretiyle Meşşâî filozofların adâlet anlayışları tartışılmaktadır. Çalışmamızın üçüncü ve son bölümünde ise Endülüs İslâm coğrafyasındaki adâlet tartışmaları üzerinde durulmakta, bu minvalde İbn Bâcce, İbn Rüşd ve İbn Haldûn'un adâlet görüşleri ele alınarak kadim Yunan ile Doğu geleneğine benzer ve ondan farklı yanları ortaya konmaktadır. Adâletin ahlâkî ve siyâsî bağlam içinde sosyal, hukuki ve ekonomik açıdan durumu Endülüs filozoflarının öğretileri çerçevesinde tartışılmaktadır. Ayrıca Meşşâî filozofların adâlet görüşleri genel bir değerlendirmeye tâbi tutularak adâletin gelenek içerisindeki yeri ayrıntılı bir biçimde ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctoral Thesis Doctor of Philosophy (PhD) The concept of justice in the tradition of Peripatetic Philosophy TUĞÇE ŞENSÖZ Dokuz Eylul University Graduate School of Social Sciences Department of Philosophy and Religious Studies Philosophy and Religious Studies Program Justice is one of the most important topics of discussion in the Islamic intellectual tradition, both theoretically and practically. While the metaphysical dimension of the concept constitutes the field of study of theoretical philosophy, its relation to the individual and society is dealt with within the framework of ethics and political philosophy. The fact that justice in ethics and politics is expressed with different concepts such as right, balance and measure allows it to be analyzed under the concept of virtue, which means spiritual competence. In Islamic philosophy, justice, as a virtue, is considered as the highest virtue by emerging as a combination of all virtues. In this context, the concept of justice in the Peripatetic tradition, which is the subject of our study, is handled as a problem within the philosophy of ethics and politics, analyzed, explained and evaluated within the framework of virtue, equity, value, law and society. From the perspective of theoretical and practical philosophy, what justice is, its meaning as a virtue adopted in ethics and politics, and its reflection on behavior and action are discussed. In the first part of our study, the impact of justice on ancient Greek philosophy is analyzed and the perspectives of Greek philosophers on justice are evaluated. Thus, the views on justice of Greek philosophers and philosophical schools, from which the philosophical debates on justice began and from which the Peripatetic philosophers were inspired, are examined. In the second part, the concept of justice in the Quran and hadith, which are the basic sources of the Peripatetic tradition, is emphasized, and the place of justice in Islamic metaphysics, the relationship between justice and happiness, the nature of the Peripatetic tradition and the soul theories of the Peripatetic philosophers are examined. In this context, the understandings of justice of Fârâbî, Ibn Sina and Ibn Miskewayh are evaluated, and the way justice is addressed in the Eastern geography, the reading of justice through individual and social morality and the establishment of social life are discussed by making comparisons with Greek philosophers. The third and final part of our study focuses on the discussions on justice in the Andalusian Islamic geography, and in this regard, the perspectives of Ibn Bājja, Averroes and Ibn Khaldūn are discussed and their similarities and differences from the ancient Greek and Eastern traditions are revealed. The social, legal and economic status of justice in the moral and political context is discussed within the framework of the teachings of Andalusian philosophers. In addition, the Peripatetic philosophers' views on justice are subjected to a general evaluation and the place of justice in the tradition is expressed in detail.