İstanbul Akut Respiratuar Distres Sendromu (ARDS) sınıflama sisteminin geliştirilmesi ve etkinliğinin incelenmesi
Development of İstanbul Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) classification system and investigation of its effectiveness
  1. Tez No: 946894
  2. Yazar: AYÇA TINMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Respiratuar Distres Sendromu, ARDS, ARDS Sınıflama Sisteminin, İstanbul, Acute Respiratory Distress Syndrome, ARDS, ARDS Classification System, Istanbul
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Akut Respiratuar Distres Sendromu (ARDS), yaygın akciğer inflamasyonu ve ödeminin klinik bir sendromudur ve genellikle solunum yetersizliğine neden olmaktadır. ARDS'nin en yaygın akciğer ile ilişkili nedenleri arasında pnömoni, akciğer dışı nedenleri arasında ise sepsis gelir. Çeşitli ARDS sınıflama sistemleri 30 yıldan aşkın bir süre önce tanımlanmaya başlanmış olsa bile günümüzde geçerliliği tartışmalıdır. Amaç: Bu çalışmada İstanbul ARDS Sınıflama Sistemi geliştirildi ve etkinliği incelendi. Yöntem: Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tanımlayıcı ve kesitsel tasarım esas alındı. Bu çalışmanın verileri Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'ne bağlı Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde toplandı. Bu çalışma 01 Ocak 2019 ile 01 Ekim 2024 zaman aralığında yapıldı. Veriler dahil edilme kriterlerini sağlayan S=50 ARDS'li yoğun bakım hastasının kayıtlarından retrospektif olarak alındı. Veri analizinde tanımlayıcı testler ve tekrarlı ölçüm testleri kullanıldı. Bulgular: ARDS'li yoğun bakım hastalarının tanıtıcı özellikleri incelendiğinde hastaların %42'si 65 yaş ve üzeri, %62'si erkek, %72'si Acil Ünitesi'nden transfer olmuştu. Tamamının ARDS nedeni akciğer ile ilişkili idi. ARDS'li yoğun bakım hastalarının %80'inin komorbid hastalığı vardı, %70'i son 1 ay içinde ameliyat geçirmişti, %30'u yoğun bakım ünitesine yatmadan önce sigara kullanıyordu, %54'ünün Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 30'un üstü idi. Endotrakeal Tüp (ETT) kalış gün sayısı ortalamasının 13,14±3,68 olduğu kaydedildi. ARDS'li hastaların tamamında pnömoni, %90'ında COVID-19 vardı. Hastaların %90'ında toraks tüpü vardı, tamamı entübe izleniyordu, %96'sına fiberoptik bronkoskopik (Fob) lavaj yapılmıştı. ARDS gelişimi sonrası hastaların 1. Ve 7. Gün oksijenasyon verileri, Albümin, enfeksiyon biyomarkerleri, LDH, INR, PLT, MPV, Nötrofil, Lenfosit ve NLO değerleri karşılaştırıldı. Bunun sonucunda ARDS' tanısı aldıktan sonra pH, Albümin ve Lenfosit değerleri 7. Günde 1. Güne göre daha düşük; laktat, PaCO2, CRP, PCT, LDH, INR, MPV ve Nötrofil değerleri ise daha yüksek izlendi. Bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı idi. İrreversible ARDS gelişen hastaların akciğerinde buzlu cam görüntüsü vardı, kompanse ARDS gelişen hastalarda ise pnömoni vardı. ARDS'li hastaların %96'sı yaşamını yitirdi. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda sağ kalan ARDS'li hastaların İstanbul ARDS Sınıflama Sistemi'nden 11 ile 29 aralığında puan aldığı ve kompanse ARDS geçirdikleri saptandı. Aynı sınıflama sisteminden 30'ün üstünde puan alan ARDS'li hastalar exitus oldu. İstanbul ARDS Sınıflama Sistemi'nde ARDS nedeniyle düşeceği varsayılan kan parametreleri Albümin, pH, Lenfosit idi, yükselmesi beklenen kan parametreleri ise NLO, laktat, PaCO2, CRP, LDH ve nötrofil değerleri idi. PaO2 ve MPV değerleri sınıflama sisteminde dikkate alınmadı. Puanlama yapılırken Atelektazi varlığında 1 puan, Pnömoni varlığında 2 puan ve akciğerde buzlu cam görüntüsü varlığında 3 puan total puana eklendi. Sık derin trakeal aspirasyon veya Fob ile lavaj gereksinimi duyulması ve hipotansiyon varlığı da puanlamaya dahil edildi. İstanbul ARDS Sınıflama Sistemi, ARDS'nin tanımlanmasında ve prognoz tahmininde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute respiratory distress syndrome (ARDS) is a clinical syndrome of widespread lung inflammation and edema, usually leading to respiratory failure. The most common lung-related causes of ARDS are pneumonia, and the most common extrapulmonary causes are sepsis. Although various ARDS classification systems were first described more than 30 years ago, their validity is currently debatable. Objective: This study aimed to develop the Istanbul ARDS classification system and examine its effectiveness. Method: This study was based on a descriptive and cross-sectional design, which is one of the quantitative research methods. The data of this study were collected at the Research and Training Hospital affiliated to Tekirdağ Namık Kemal University. This study was conducted between January 01, 2019 and October 01, 2024. Data were obtained retrospectively from the records of S=50 intensive care patients with ARDS who met the inclusion criteria. Descriptive tests and repeated measurement tests were used in data analysis. Results: When the descriptive characteristics of the intensive care patients with ARDS were examined, 42% of the patients were 65 years of age and older, 62% were male, and 72% were transferred from the Emergency Unit. The cause of ARDS in all of them was lung-related. 80% of the intensive care patients with ARDS had comorbid diseases, 70% had undergone surgery within the last month, 30% were smokers before admission to the intensive care unit, and 54% had a Body Mass Index (BMI) above 30. The average number of days of Endotracheal Tube (ETT) stay was recorded as 13.14±3.68. All patients with ARDS had pneumonia, and 90% had COVID-19. 90% of the patients had a chest tube, all were intubated and monitored, and 96% underwent fiberoptic bronchoscopic (Fob) lavage. After the development of ARDS, the oxygenation data, albumin, infection biomarkers, LDH, INR, PLT, MPV, Neutrophil, Lymphocyte and NLR values of the patients on the 1st and 7th days were compared. As a result, after the diagnosis of ARDS, pH, albumin and lymphocyte values were lower on the 7th day compared to the 1st day; lactate, PaCO2, CRP, PCT, LDH, INR, MPV and Neutrophil values were higher. These differences were statistically significant. There was a ground glass appearance in the lungs of patients who developed irreversible ARDS, and there was pneumonia in patients who developed compensated ARDS. 96% of the patients with ARDS died. Conclusion: As a result of this study, it was determined that the surviving ARDS patients scored between 11 and 29 in the Istanbul ARDS Classification System and had compensated ARDS. ARDS patients who scored above 30 in the same classification system died. In the Istanbul ARDS Classification System, the blood parameters that were assumed to decrease due to ARDS were Albumin, pH, Lymphocyte, and the blood parameters expected to increase were NLR, lactate, PaCO2, CRP, LDH, and neutrophil values. PaO2 and MPV values were not taken into account in the classification system. While scoring, 1 point was added to the total score in the presence of atelectasis, 2 points in the presence of pneumonia, and 3 points in the presence of ground glass appearance in the lung. Frequent deep tracheal aspiration or the need for lavage with FOB and the presence of hypotension were also included in the scoring. The Istanbul ARDS Classification System can be used in the definition of ARDS and in the estimation of prognosis.