Akut respiratuar distres sendromu (ARDS) olan mekanik ventilatöre bağlı hastalarda artan ekspirasyon sonu pozitif basınç (PEEP) düzeylerinin kafa içi basınç artışına olan etkisinin ultrasonografik optik sinir çapı ölçümü ile değerlendirilmesi
Acute respiratory distress syndrome (ARDS) mechanical ventilator increased expiration in connected patients positive end expiratoty pressure (PEEP) levels the effect of its inside pressure rise ultrasonographic optical nerve diameter evaluation by measurement
  1. Tez No: 778358
  2. Yazar: MAHSUN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASU ÖZGÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ARDS, PEEP, optik sinir kılıf çapı, intrakraniyal basınç
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
AMAÇ:Bu çalışmada invaziv mekanik ventilatör desteğindeki ARDS hastalarında tedavi protokolü gereği sırasıyla 5 cmH2O, 10 cmH2O, 15 cmH2O PEEP uygulaması sonrası kafa içi basıncında olabilecek artışı, ultrasonografik olarak optik sinir çapındaki değişiklikleri gözlemleyerek tespit etmek ve bu uygulamanın potansiyel olumsuz hemodinamik yan etkilerini tanımlamak amaçlanmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM:10/05/2022 ve 10/11/2022 tarihleri arasında SBÜ Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Kliniği'nde Berlin kriterleri'ne göre orta-ağır ARDS tanısı ile takip edilen 54 hasta prospektif gözlemsel olarak çalışmaya alınmıştır. Tüm hastalar invaziv mekanik ventilatöre bağlı, bazal değer olarak kabul edilen PEEP: 5 cmH2O ile solunum desteğindeydi.Hastaların mekanik ventilatörle uyumunu sağlamak üzere sedasyon uygulanmaktaydı. Hastaların demografik bilgileri kaydedildi. Hastalar supin pozisyonunda 5 cmH2O PEEP desteğinde iken hemodinamik değerleri olan kalp atım hızı, sistolik tansiyon, diastolik tansiyon, ortalama arter basıncı, parmak ucu saturasyonu not edildi. Her iki göz küresi üzerinden optik sinir kılıf çapları ölçülerek kaydedildi. Tedavi takibinde gereklilik nedeni ile PEEP değeri 10 cmH2O 'ya çıkarıldığı zaman, PEEP arttırımının ardından hasta 15 dakika gözlemlendi. 15 dakika sonundaki hemodinamik değerleri kaydedilerek her iki gözün optik sinir kılıf çapı ölçümü tekrarlandı ve sonuçlar uygun şekilde not edildi. Aynı ölçümler ve değerler bu kez klinisyen tarafından tedavi gerekliliği nedeni PEEP 15 cmH2O'ya çıkarıldığı zaman da tekrarlandı, 15 dakika gözlem sonrası tekrar ölçümler yapılıp tüm değerler aynı şekilde kaydedildi. Bu üç farklı PEEP değerleri altında kaydedilen veriler karşılaştırılarak istatistiksel olarak değerlendirildi. BULGULAR:Yapılan tekrarlı ölçümlerde ANOVA testi sonucuna göre, üç farklı PEEP değeri sırasında ölçülen sol ve sağ her iki göz OSKÇ ölçümleri ortalamaları arasında istatistik olarak anlamlı fark vardır. (p0,05). SONUÇ:Çalışmamızda ARDS hastalarında sırasıyla 5, 10, 15 cmH2O PEEP değerleri altında USG ile yapmış olduğumuz OSKÇ genişliğinin PEEP artışı ile doğru orantılı olarak arttığını ve bu artışın istatiksel olarak anlamlı olduğunu tespit ettik (p0,05). Hem OSKÇ için hem de hemodinami için elde ettiğimiz istatistiksel sonuçlar literatür ile uyumlu görünmektedir. Serebral otoregülasyonu ve KİB normal olan hastalarda yaptığımız ölçümler normal değerlerin üst seviyelerine ulaşılabildiğinden ARDS ile birlikte KİB artmış olan hasta grubunda OSKÇ takibinin aktif olarak yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: In this study, by observing changes in the diameter of the optical nerve by ultrasounding changes in ARDS patients under invasive mechanical ventilator support, respectively, following the application of 5 cmH20, 10 cmH20, 15 cmH2O and 15 cmH2O PEEP application. It is intended to identify the potential haemodynamic side effects of the application. TOOL and METHOD: Between 10/05/2022 and 10/11/2022, 54 prospective patients were studied on an observational basis at the Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hospital Anesthesia and Reanimation Clinic, followed by the diagnosis of medium-heavy ARDS according to the Berlin criteria. All patients were attached to an invasive mechanical ventilator, accepted as baseline PEEP: 5 cmH20.Sedation-neurmuscular block was applied to ensure that patients were compatible with the mechanical ventilator. First, the patient's demographic information was recorded, the FiO2 value. Heart rate, systolic pressure, diastolic pressure, average arterial pressure, fingertip saturation, with haemodynamic values, were noted while patients were in a supin position of 5 cmH2O PEEP support. It was recorded by measuring the diameters of the optical neural coating across both eyeballs. When the PEEP value was increased to 10 cmH20 due to necessity following treatment, the patient was observed 15 minutes after the PEEP increase. Recording haemodynamic values at the end of 15 minutes, the measurement of the optical neural shell of both eyes was repeated' and the results were appropriately noted. The same measurements and values were repeated this time by the clinician when the PEEP was increased to 15 cmH2O, re-measurements were made after 15 minutes of observation and all values recorded in the same way. The data recorded under these three different PEEP values were statistically evaluated. FINDINGS:According to repeated measurements, the result of the ANOVA test, there is a significant difference between the averages of left-right measurements measured at three different times. (p0.05). RESULT: In our habit, we found that in ARDS patients the length of the CSF we did with USG below 5, 10, 15 cmH20 PEEP values respectively increased in proportion to the PEEP increase' and that this increase is statistically significant (p0.05).Our statistical results for both CSCO and hemodynamics appear to be consistent with the literature. Since our measurements in patients with normal cerebral autoregulation and CIB can be reached above normal levels, we believe that OSSCC should be actively monitored in patients with ARDS, which has increased CIB. KEYWORDS: ARDS, PEEP, optical neural coating diameter, haemodynamic changes, ultrasound, intracranial pressure