Diyabetik ayak yara iyileşmesinde SGLT 2 inhibitörlerinin kullanımının etkisi
Effect of SGLT 2 inhibitors on diabetic foot wound healing
- Tez No: 946900
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYYİBE SALER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Ayak, SGLT 2 İnhibitörleri, Metformin, Diabetic Foot, SGLT 2 Inhibitors, Metformin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Diyabetik Ayak Yara İyileşmesinde SGLT 2 İnhibitörlerinin Kullanımının Etkisi Giriş ve Amaç: Diabetes Mellitus (DM) hastalığı, pek çok sistemi etkileyen komplikasyonlara yol açabilen geniş spektrumlu, karbonhidrat metabolizmasında bozukluk ile seyreden bir hastalıktır. Diyabetin önemli ve sık görülen komplikasyonlarından biri diyabetik ayak ülserleridir. Renal ve kardiyak olumlu sonuçları nedeniyle diyabet tedavisinde sık tercih edilen ajanlardan olan SGLT 2 inhibitörlerinin, diyabetik ayaklarda yara iyileşmesini bozduğu ve amputasyonu arttırdığını gösteren çalışmalar literatürde mevcuttur. Bu çalışmaların birçoğunda kanagliflozin ile diyabetik ayak üzerine olumsuz etki gösterilmiştir. Biz de ülkemizde kullanılan SGLT 2 inhibitörü ajanlarından olan dapagliflozin ve empagliflozinin diyabetik ayaklarda yara iyileşmesi üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif, gözlemsel bir çalışma olarak dizayn edildi. Çalışmamıza Tip 2 DM tanılı, Wagner evre 1-2 diyabetik ayak ülseri olan 222 hasta dahil edildi. 6 aylık izlem süresini tamamlayan 208 hasta analizlere dahil edildi. Metformin+insülin kullanan bir grup 102 hastadan oluştu, metformin+insülin+SGLT 2 inhibitörü kullanan diğer grup 106 hastadan oluştu. Gruplar demografik veriler, VKİ, diyabet süresi, hiperbarik tedavi ve laboratuvar verileri açısından karşılaştırıldı. Yara durumları, amputasyon oranları HbA1c seviyeleri, kan basıncı değerleri takip edildi ve karşılaştırıldı. SGLT 2 inhibitörü kullanan grupta kendi arasında dapagliflozin ve empagliflozin kullanan grup olarak ayrıldı, demografik veriler, VKİ, diyabet süresi, hiperbarik tedavi ve laboratuvar verileri karşılaştırıldı. Tüm gruplarda yara durumları, amputasyon oranları, albümin değerleri, spot idrar albümin/kreatinin seviyeleri, HbA1c seviyeleri ve kan basıncı değerleri takip edildi ve karşılaştırıldı. Bulgular: SGLT 2 inhibitörü kullanan ve kullanmayan gruplar arasında diyabetik ayak yara iyileşmesi ve amputasyon açısından anlamlı fark saptanmadı. SGLT 2 inhibitörü kullanan ve kullanmayan grupta anlamlı HbA1c düşüşü sağlandı, gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. SGLT 2 inhibitörü kullanan grupta kullanmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek serum albümin düzeyi ve spot idrarda daha az albüminüri saptandı. Sistolik kan basıncı takiplerinde ve spot idrar albümin/kreatinin seviyelerinde SGLT 2 inhibitörü kullanan grupta, kullanmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı farkla düşüş saptandı. Dapagliflozin ve empagliflozin kullanan grupların; yara iyileşmesi, amputasyon oranı, kan basıncı düşüşü, HbA1c düşüşü, serum albümin düzeyi, spot idrarda albüminüri düzeyinin zaman içerisindeki değişimi kıyaslandığında arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. SGLT2-İ kullanmayan grup kendi arasında yara durumuna göre gruplandırıp kıyaslandığında CRP ve albümin değerleri hem başvuruda hem de kontrolde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi. SGLT2-i kullanan grup kendi arasında yara durumuna göre gruplandırılıp kıyaslandığında CRP değerleri hem başvuru hem de kontrolde istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklı saptandı ancak albümin değeri sadece kontrolde istatistiksel olarak anlamlı farklıydı. Yara durumunda evre ilerlemesi daha düşük albümin seviyesi ve daha yüksek CRP değerlerine neden oldu. Amputasyon ihtiyacı gelişen grup, amputasyon yapılmayan grup ile kıyaslandığında hem başvuruda hem de kontrolde daha yüksek CRP ve daha düşük albümin seviyesi saptandı, bu durum istatistiksel anlamlı farklılık oluşturdu. SGLT2-İ kullanım süresi amputasyona gidiş ve yara durumu üzerine etkili bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda dapagliflozin ve empagliflozinin diyabetik ayak yara iyileşmesi üzerine olumsuz etkisini saptamadık ve amputasyon oranında artış görülmedi. SGLT 2 inhibitörü kullanan grupta daha düşük kan basıncı seviyeleri, daha az spot idrarda albüminüri ve daha yüksek serum albümin düzeyi saptadık. Kanagliflozinin neden olduğu olumsuz sonuçların dapagliflozin ve empagliflozin ile gelişmeyebileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Effect of SGLT 2 Inhibitors on Diabetic Foot Wound Healing Introduction and Aim: Diabetes Mellitus (DM) is a broad-spectrum disease that can cause complications influencing many systems and is characterized by impaired carbohydrate metabolism. One of the crucial and usual complications of diabetes is diabetic foot ulcers. There are studies in the literature indicating that SGLT 2 inhibitors, which are frequently preferred agents in the treatment of diabetes due to their positive renal and cardiac outcomes, impair wound healing in diabetic feet and raise amputation. Many of these studies have demonstrated a negative impact on diabetic feet with canagliflozin. We aimed to investigate the effects of dapagliflozin and empagliflozin, SGLT 2 inhibitor agents used in our country, on wound healing in diabetic feet. Materials and Methods: This study was designed as a prospective observational study. 222 patients with type 2 DM and Wagner stage 1-2 diabetic foot ulcers have been included in our study. 208 patients who completed the 6-month follow-up period were included in the analyses. One group using metformin+insulin consisted of 102 patients, and the other group using metformin+insulin+SGLT-2 inhibitors involved 106 patients. The groups were compared in terms of demographic information, VKI, diabetes periods, hyperbaric cure, and laboratory data. Wound states, amputation rates, HbA1c levels, and blood pressure readings were followed and compared. The group consuming SGLT 2 inhibitors was divided into dapagliflozin and empagliflozin groups, demographic data, VKI, diabetes duration, hyperbaric treatment, and laboratory data were compared. Wound conditions, amputation rates, albumin values, spot urine albümin/creatinine, HbA1c levels, and blood pressure readings were followed and compared in all the groups. Results: There was no significant difference between the groups using and not using SGLT 2 inhibitors in terms of diabetic foot wound healing and amputation. A notable decrease in HbA1c was achieved in the groups using and not using SGLT 2 inhibitors, and a statistically significant difference was not found between the groups. The group taking SGLT 2 inhibitors demonstrated statistically important increases in serum albumin levels and decreased albuminuria in spot urine when compared to the non-using group. A statistically significant reduction was observed in systolic blood pressure monitoring and spot urine albumin/creatinine levels in the SGLT 2 inhibitor group compared to those who did not use it. By the time groups using dapagliflozin and empagliflozin were compared in terms of wound healing, amputation rate, blood pressure decrease, HbA1c reduction, serum albumin level, and change in albuminuria level in spot urine over time, a statistically significant difference was not found between them. When the group not using SGLT2-I was classified and compared based on the wound status, CRP and albumin values showed statistically significant dissimilarities between the groups at admission and in the follow-up. By the time SGLT2-I group was classified and compared according to wound status, CRP values were observed to be statistically significantly different in both the admission and in the follow-up. However, the albumin value was only statistically significantly different druing the follow-up. In the wound condition, stage progression resulted in lower albumin levels and higher CRP values. The group requiring amputation had higher CRP and lower albumin levels both at presentation and at follow-up compared to the group without amputation, which created a statistically significant difference.Duration of SGLT2-I use was not found to have an impact on the progression to amputation and wound status. Conclusion: In our study, we did not find any negative effects of dapagliflozin and empagliflozin on diabetic foot wound healing and an increase in amputation rate was not observed. We have noticed lower blood pressure levels, less albuminuria in spot urine, and higher serum albumin levels in the group that consumed SGLT 2 inhibitors. We predict that the negative results caused by canagliflozin might not develop with dapagliflozin and empagliflozin.