Akut koroner sendromlu hastaların psikolojik sağlamlık ve anksiyete düzeylerinin incelenmesi
Investigation of psychological resilience and anxiety levels of patients with acute coronary syndrome
- Tez No: 946937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, Anksiyete, Kalp hastalığı, Komorbidite, Psikolojik sağlamlık, Acute coronary syndrome, Anxiety, Heart disease, Comorbidity, Psychological resilience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş: Akut Koroner Sendrom (AKS)'lu hastalar kardiyak açıdan yüksek öneme sahiptir, AKS'nin neden olduğu psikolojik ve fizyolojik yükler ile mücadele etmek zorundadırlar. Bu kapsamda psikolojik sağlamlıkları azalabilir ve anksiyete yaşayabilirler. AKS'li hastaların hekim ve hemşireler tarafından psikolojik yönden desteklenmeleri için öncelikle psikolojik sağlamlık ve anksiyete düzeylerinin tanımlanmaya gereksinimi vardır. Amaç: Bu çalışmada AKS'li hastaların psikolojik sağlamlık ve anksiyete düzeylerini incelemek amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitsel tiptedir. Bu çalışmanın verileri Sağlık Bakanlığı'na bağlı İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kardiyoloji ünitesinde 15 Ocak 2025 ile 10 Mayıs 2025 tarih aralığında toplandı. Dahil edilme kriterlerini karşılayan s=251 AKS'li hastanın bilgilendirilmiş onamı alındıktan sonra kişisel özellik formu, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeğini doldurmaları sağlandı. Veri analizinde tanımlayıcı istatiksel yöntemler, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanıldı. Bulgular: Bu çalışmada AKS'li hastaların %35,5'i 50 ile 64 yaş arasında, %57,4'ü erkek, %43,8'i ilköğretim mezunu, %80,5'i evli, %72,5'i çalışmıyor ve %72,1'inin ekonomik durumu orta idi. AKS'li hastaların %61,8'i ailede kalp hastalığı öyküsü, %61,8'i geçmiş ameliyat deneyimi, %51'i komorbidite, %39,8'i diyabetes mellitus, %55,8'i hipertansiyon, %13,9'u serebrovasküler hastalık var idi. Hastaların %68,9'u hastalık ile ilgili danışmanlık almamış ve %41'i düzenli sağlık kontrolü yaptırmakta idi. Hastaların %70,9'u göğüste ağrı yanma sıkışma, %38,6'sı taşikardi, %35,5'i efor ile gelen dispne, %21,1'i baş dönmesi ve bayılma, %24,7'si bulantı-kusma, %33,5'i terleme saptandı. Hastaların %88,4'ü hastaneye yakınma ile gelmekte idi. Hastaların %86,9'u alkol kullanmıyor, %62,5'i sigara kullanmıyor, %35,5'i tuz kısıtlaması yapmamakta ve %56,2'si egzersiz yapmıyor idi. Sigara kullanımı ortalaması 19,69±9,48 ve vücut kitle indeksi ortalaması 28,42±5,37 idi. AKS'li hastaların kısa psikolojik sağlamlık ölçeğinden aldığı puan ortalaması 16,85±4,97, Beck anksiyete ölçeğinden aldığı puan ortalaması 19,99±12,33 idi. Hastaların %59'u orta düzeyde anksiyeteye sahipti. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda AKS'li hastaların anksiyete ve psikolojik sağlamlıkları arasında ters yönlü bir ilişki bulundu. Komorbiditeler, göğüste ağrı, yanma ve sıkışma ve efor gibi semptomlar anksiyeteyi artırıyordu. Taşikardi, baş dönmesi ve/veya senkopu, bulantı-kusması ve terleme anksiyeteyi artırırken psikolojik sağlamlığı azaltıyordu. Bu çalışmanın sonucunda AKS'li hastaların psikolojik yönden daha fazla desteklenmesini öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Background: Patients with acute coronary syndrome (ACS) have high cardiac importance and have to struggle with the psychological and physiological burdens caused by ACS. In this context, their psychological resilience may decrease and they may experience anxiety. In order for patients with ACS to be psychologically supported by physicians and nurses, their psychological resilience and anxiety levels must first be defined. Objective: This study aimed to examine the psychological resilience and anxiety levels of patients with ACS. Method: This study is descriptive and cross-sectional. The data of this study were collected in the cardiology units of the Istanbul Mehmet Akif Ersoy Chest, Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital affiliated with the Ministry of Health between January 15, 2025 and May 10, 2025. After obtaining informed consent from n=251 patients with ACS who met the inclusion criteria, they were asked to fill out the personal characteristics form, Brief Psychological Resilience Scale and Beck Anxiety Scale. Descriptive statistical methods, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis test were used in data analysis. Results: In this study, 35.5% of the patients with acute coronary syndrome were between 50 and 64 years old, 57.4% were male, 43.8% were primary school graduates, 80.5% were married, 72.5% were unemployed and 72.1% had a moderate economic status. Among patients with ACS, 61.8% had a family history of heart disease, 61.8% had previous surgery, 51% had comorbidities, 39.8% had diabetes mellitus, 55.8% had hypertension, and 13.9% had cerebrovascular disease. 68.9% of the patients had not received counseling regarding the disease and 41% had regular health check-ups. 70.9% of the patients had chest pain, burning, and tightness, 38.6% had tachycardia, 35.5% had dyspnea on exertion, 21.1% had dizziness and fainting, 24.7% had nausea and vomiting, and 33.5% had sweating. 88.4% of the patients came to the hospital with complaints. Of the patients, 86.9% did not drink alcohol, 62.5% did not smoke, 35.5% did not restrict salt intake, and 56.2% did not exercise. The mean smoking rate was 19.69±9.48 and the mean body mass index was 28.42±5.37. The mean score of the patients with ACS on the short psychological resilience scale was 16.85±4.97 and the mean score of the Beck anxiety scale was 19.99±12.33. 59% of the patients had moderate anxiety. Conclusion: As a result of this study, an inverse relationship was found between anxiety and psychological resilience of patients with ACS. Comorbidities, symptoms such as chest pain, burning and tightness, and exertion increased anxiety. Tachycardia, dizziness and/or syncope, nausea-vomiting, and sweating increased anxiety and decreased psychological resilience. As a result of this study, we recommend that patients with ACS be supported more psychologically.