Mastopeksi ve mamoplastili hastaların konfor düzeyleri ve cinsel yaşantılarının incelenmesi
Investigation of the comfort levels and sexual lives of patients with mastopexy and mammoplasty
- Tez No: 947080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cinsel yaşantı, Estetik cerrahi, Konfor, Mamoplasti, Mastopeksi, Aesthetic surgery, Comfort level, Mammoplasty, Mastopexy, Sexual Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş: Cerrahi girişimler bireylerin beden imajını ve psikolojik durumunu etkileyerek konfor düzeyinde değişikliklere yol açabilir. Meme estetiği cerrahisi, kadınların vücut imajı, özsaygı, özgüven ve psikolojik iyilik hâli üzerinde önemli etkiler yaratabilmektedir. Meme estetiğinin cinsel yaşam üzerinde yaratabileceği etkiler üzerine yapılan çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada mastopeksi ve mamoplasti cerrahisi geçiren bireylerin konfor düzeyi ve cinsel yaşantılarındaki değişimlerin, ameliyat geçirmeyen bireylerle karşılaştırıldığında ne gibi özelliklere sahip oldukları irdelendi. Amaç: Bu çalışmanın amacı mastopeksi ve mamoplastili hastaların konfor düzeyleri ve cinsel yaşantılarını incelemektir. Yöntem: Bu çalışma bir vaka-kontrol araştırmasıdır. Bu çalışmada Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi'nde mastopeksi ve mamoplasti cerrahisi geçirmiş bireyler vaka grubunu, aynı hastanede idari birimlerde çalışan kadınlar kontrol grubunu oluşturdu. Çalışmaya katılan bireyler yaş, eğitim seviyesi, gelir durumu, ilişki süresi, çocuk sayısı gibi sosyodemografik özelliklere göre gruplandırıldı. Kullanılan veri toplama araçları Genel Konfor Ölçeği (GKÖ) ve Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (CYÖ) idi. GKÖ, bireylerin fiziksel, psikolojik ve sosyal konfor düzeylerini ölçerken, Arizona CYÖ ise cinsel yaşam kalitelerini değerlendiren bir araçtır. Tek Yönlü Varyans Analizi ANOVA, Independent Sample t testi, Pearson Korelasyon testi ile gruplar arasındaki farklar incelendi, bireysel özelliklerin konfor ve cinsel yaşantı üzerindeki etkisi değerlendirildi. Bulgular: Araştırmanın bulguları, mastopeksi ve mamoplastili bireylerin, kontrol grubuna kıyasla daha düşük konfor düzeyine sahip olduğunu göstermektedir. GKÖ toplam ve alt boyutlarından Ferahlama, Rahatlama ve Üstünlük puanları, vaka grubunda, kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha düşük bulundu (p=0,001). Bu durum, mastopeksi ve mamoplasti sonrası bireylerin genel konfor algısının ameliyat süreci ve iyileşme sürecine bağlı olarak düşebileceğini göstermektedir. Arizona CYÖ puanları arasında ise kontrol grubu ile vaka grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,574). Vaka grubunda orta gelirli bireylerin, yüksek gelirli bireylere göre cinsel yaşantılarının daha yüksek ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p=0,018). Sonuç: Bu çalışma, mastopeksi ve mamoplastili bireylerin, kontrol grubuna göre konfor düzeylerinin daha düşük olduğunu ortaya koydu. Bununla birlikte, cinsel yaşantılarda belirgin bir fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Background: Surgical interventions can affect individuals' body image and psychological state, leading to changes in comfort. Breast aesthetic surgery may have significant effects on women's body image, self-esteem, self-confidence, and psychological well-being. However, studies investigating the potential impact of breast aesthetics on sexual life remain limited. This study examined the characteristics of changes in comfort levels and sexual experiences among individuals who underwent mastopexy or mammoplasty, in comparison with those who did not undergo such procedures. Objective: This study aims to investigate the comfort levels and sexual experiences of patients who have undergone mastopexy and mammoplasty procedures. Method: This study is a case-control research. In this study, individuals who underwent mastopexy and mammoplasty at Başakşehir Çam and Sakura Hospital constituted the case group, while women working in administrative units at the same hospital formed the control group. Participants were grouped according to sociodemographic characteristics such as age, education level, income status, duration of relationship, and number of children. The data collection tools used in the study were the General Comfort Questionnaire (GCQ) and the Arizona Sexual Experience Scale (ASEX). The GCQ measures individuals' physical, psychological, and social comfort levels, whereas the ASEX is an instrument that evaluates the quality of sexual life. One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Independent Samples t-test, and Pearson Correlation Test were used to examine the differences between groups, and the effects of individual characteristics on comfort and sexual life were evaluated. Results: The findings of the study indicate that individuals who underwent mastopexy and mammoplasty had lower levels of comfort compared to the control group. Scores on the GCQ total and subscales of Ease, Relaxation, and Superiority were statistically lower in the case group than in the control group (p = 0.001). This suggests that the overall perception of comfort among individuals who underwent mastopexy and mammoplasty may decrease slightly due to the surgical and recovery processes. No statistically significant difference was found between the case and control groups in terms of ASEX scores (p = 0.574). However, it was found that individuals with moderate income had significantly higher sexual quality of life scores compared to those with high income (p = 0.018). Conclusion: The present study demonstrated that individuals who underwent mastopexy or mammoplasty reported lower levels of comfort compared to those in the control group. Nonetheless, no statistically significant differences were observed in terms of their sexual life.