Meme küçültme cerrahisinde estetik başarının operatör ve hasta perspektifinden karşılaştırılması ve hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi
Comparison of aesthetic outcomes from surgeon and patient perspectives and evaluation of patient satisfaction in reduction mammaplasty
- Tez No: 963229
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER ÜSÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme küçültme cerrahisi, hasta memnuniyeti, estetik değerlendirme, Modifiye Garbay Skalası, BREAST-Q
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmada meme küçültme cerrahisi sonrası estetik başarının hem hasta hem de cerrah bakış açısından değerlendirilmesi ve hasta memnuniyetinin psikososyal, fiziksel ve cinsel iyilik hâlleriyle ilişkili olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif tanımlayıcı nitelikteki çalışmaya, 2019–2024 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde bilateral redüksiyon mamoplasti operasyonu geçiren ve en az altı aylık postoperatif takibi bulunan 217 kadın hasta dahil edilmiştir. Sonuçlar hasta tarafından Likert hasta memnuniyet ölçeği ve BREAST-Q Redüksiyon/Mastopeksi modülüyle,cerrah tarafından ise Modifiye Garbay Skalası ile değerlendirilmiştir. Demografik ve cerrahi veriler kaydedilmiş, tüm veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Hasta değerlendirmelerinde en yüksek skorlar meme hacmi ve genel estetik başarı parametrelerinde, en düşük skorlar ise yara izi görünümünde elde edilmiştir. BREAST-Q anketinde, cerrahtan ve tıbbi ekipten memnuniyet alt boyutları en yüksek ortalamaları gösterirken; en düşük değerler fiziksel ve cinsel iyilik hâllerinde kaydedilmiştir. Modifiye Garbay Skalası'na göre ise en yüksek skor meme hacmi, en düşük skorlar meme altı kıvrımı ve yara izi parametrelerinde bulunmuştur. Korelasyon analizlerinde, hasta ve cerrah değerlendirmeleri arasında özellikle meme hacmi, meme altı kıvrımı ve yara izi parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı uyum bulunmuştur. Ayrıca, BREAST-Q skorları ile hasta Likert memnuniyet skorları arasında güçlü düzeyde anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Meme küçültme cerrahisi, estetik görünüm ve fonksiyonel iyileşme açısından yüksek hasta memnuniyeti sağlamaktadır. Estetik parametreler hasta ve cerrah değerlendirmelerinde belirli ölçüde farklılık göstermekle birlikte, hasta tarafından raporlanan memnuniyet ile fonksiyonel iyilik hâli arasında güçlü bir uyum bulunmaktadır. Çalışmamız, estetik değerlendirmelerin hem hasta hem de cerrah perspektifinden eşzamanlı olarak incelenmesiyle literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the aesthetic outcomes of reduction mammaplasty from both patient and surgeon perspectives and to investigate the relationship between patient satisfaction and psychosocial, physical, and sexual well- being. Materials and Methods: This retrospective descriptive study included 217 female patients who underwent bilateral reduction mammaplasty between 2019 and 2024 at the Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, University of Health Sciences, and had a minimum postoperative follow-up of six months. Aesthetic outcomes were assessed by patients using the Likert-type patient satisfaction scale and the BREAST- Q Reduction/Mastopexy module and by surgeons with the Modified Garbay Scale. Demographic and surgical data were recorded, and all parameters were subjected to statistical analysis. Results: In patient-reported evaluations, the highest scores were obtained for breast volume and overall aesthetic success, whereas the lowest scores were recorded for scar appearance. In the BREAST-Q questionnaire, the subscales of satisfaction with the surgeon and medical team demonstrated the highest mean scores, while the lowest values were observed in physical and sexual well-being. According to the Modified Garbay Scale, the highest scores were associated with breast volume, whereas the inframammary fold and scar parameters yielded the lowest scores. Correlation analyses revealed a statistically significant concordance between patient and surgeon assessments, particularly in the parameters of breast volume, inframammary fold and scars. Moreover, a strong and statistically significant positive correlation was identified between BREAST-Q scores and patient Likert satisfaction scores. Conclusion: Reduction mammaplasty provides high patient satisfaction in terms of both aesthetic appearance and functional improvement. While some xvidiscrepancies exist between patient and surgeon based aesthetic assessments, there is a strong concordance between patient-reported satisfaction and functional well- being. By evaluating aesthetic outcomes from both patient and surgeon perspectives simultaneously, this study offers an additional contribution to the current literature. Reduction mammaplasty, patient satisfaction, aesthetic evaluation, Modified Garbay Scale, BREAST-Q.