Huzurevinde yaşayan ve evde bakım desteği alan 65 yaş ve üstü bireylerin malnütrisyon ve sarkopeni yakalanma sıklığının araştırılması
Investigation of the prevalence of malnutrition and sarcopenia in individuals aged 65 and over living in nursing homes and receiving home care support
- Tez No: 947127
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÖZPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, malnütrisyon, sarkopeni, su tüketimi, fiziksel aktivite, Elderly, malnutrition, sarcopenia, water intake, physical activity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, Manisa'da huzurevinde kalan ve aynı zamanda evde bakım desteği alan 65 yaş ve üstü bireylerin malnütrisyon ve sarkopeni yönünden incelenmesidir. Bu çalışma, 93 kadın 87 erkek olmak üzere toplam 180 bireyin katılımıyla gerçekleştirilen kesitsel bir araştırmadır. Katılımcıların sosyo demografik özelliklerini belirlemek için anket formu, malnütrisyon risklerini belirlemek amacıyla Mini Nütrisyonel Değerlendirme (MNA), kas gücünü ölçebilmek için el kavrama gücü testi uygulanmıştur. Ayrıca tüm yaşlı bireylerin 24 saatlik besin tüketim kaydı yüzyüze görüşülerek çıkarılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 25.0 programı ile yapılmıştır. Gelir durumları açısından, evde bakım alan yaşlı bireylerin gelirinin olmama durumu %29,9 iken, huzurevinde bu oran %1,2 olarak bulunmuştur. Su tüketimleri, her iki grupta da yaşlı bireylerin 2 litre altında yani yetersiz su tükettiği görülmektedir. Fiziksel aktivite düzeyleri, evde bakım alan yaşlı bireylerin %39,2'si, huzurevinde bakım alan yaşlı bireylerin %44,6'sı günde 30 dakika ve üstü yürüyüş yapmaktadır. Malnütrisyon yani yetersiz beslenme durumları, evde bakım alan katılımcıların %38,1'i, huzurevinde bakım alan katılımcıların %22,9'u malnütrisyon riski altında olduğu görülürken, evde bakım alan katılımcıların %6,2'si, huzurevinde kalan katılımcıların %3,6'sı malnütrisyonlu yani yetersiz beslendiği saptanmıştır. Sarkopeni durumları yani el kavrama gücü testi, evde bakım alan katılımcıların %11,3'ü, huzurevinde bakım alan katılımcıların ise %22,9'u zayıf el kavrama gücüne sahiptir. Malnütrisyon saptanma oranı evde bakım da huzurevine kıyasla daha yüksek bulunmuştur. El kavrama gücü ile yapılan incelemede ise huzurevinde evde bakıma kıyasla zayıf el kavrama gücü daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak hem evde bakımda hem de huzurevinde beslenme açısından bakıldığında beslenmenin, su tüketiminin, fiziksel aktivitelerinin yetersiz olduğu bu araştırmada saptanmıştır. Bu sebepten dolayı evde bakım alan ve huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin beslenme ve fiziksel aktivite açısından bilinçlendirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the prevalence of malnutrition and sarcopenia among individuals aged 65 and over residing in nursing homes or receiving home care support in Manisa. This cross-sectional study included a total of 180 participants, comprising 93 women and 87 men. A questionnaire was used to assess sociodemographic characteristics, the Mini Nutritional Assessment (MNA) was applied to evaluate nutritional status, and handgrip strength tests were conducted to measure muscle strength. Additionally, 24-hour dietary intake records were obtained through face-to-face interviews. Data were analyzed using the SPSS 25.0 software. Regarding income status, 29.9% of elderly individuals receiving home care had no income, compared to 1.2% of those in nursing homes. Water intake was found to be insufficient (less than 2 liters per day) among elderly individuals in both groups. In terms of physical activity, 39.2% of those receiving home care and 44.6% of nursing home residents engaged in walking for 30 minutes or more per day. Concerning nutritional status, 38.1% of the home care group and 22.9% of the nursing home group were at risk of malnutrition, while 6.2% and 3.6% respectively were classified as malnourished. Evaluation of sarcopenia through handgrip strength revealed that 11.3% of home care participants and 22.9% of nursing home residents had reduced handgrip strength. The prevalence of malnutrition was found to be higher among individuals receiving home care compared to those residing in nursing homes, whereas reduced handgrip strength was more common among nursing home residents. In conclusion, this study revealed that nutrition, water intake, and physical activity levels were insufficient among elderly individuals in both settings. Therefore, it is essential to promote awareness regarding nutrition and physical activity among elderly individuals living in nursing homes and those receiving home care services.