Okul öncesi eğitim kurumlarında informal liderlik: Bir karma yöntem araştırması
Informal leadership in preschools: A mixed-method research
- Tez No: 947335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağ Analizi, İnformal Liderlik, Mesleki Öğrenme, Social Network Analysis, Informal Leadership, Professional Learning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğretmenlerin informal liderliğe ilişkin yaşantı ve deneyimlerini anlamayı, mevcut yapı içinde öğretmenlerin mesleki öğrenmelerini etkileyen değişkenleri tespit etmeyi hedeflemektedir. Araştırma karma yöntem ile gerçekleştirilmiş olup, açıklayıcı desen ile tasarlanmıştır. Çalışmanın ilk aşaması kesitsel tarama modeliyle uyumlu olarak yürütülmüş olup, nitel yöntemin kullanıldığı kısım ise çoklu durum çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Nicel ve nitel araştırma aşamalarında katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Sosyal ağ verilerinin toplandığı kısımda İstanbul ili, Maltepe ilçesinde hizmet veren 6 anaokulunda 50 öğretmenden sosyometrik tercih listesi ve kişisel bilgi formu kullanılarak veri toplanmıştır. Sosyal ağ verileri, Python programlama dilinde yazılan NetworkX ve Matplotlib kütüphaneleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise 50 katılımcı arasından sosyal ağ analizi sonuçlarına bağlı geliştirilen ölçüt doğrultusunda seçilen 11 katılımcı ile çalışılmıştır. Yarı yapılandırılmış sorular yöneltilerek, ulaşılan sonuçlar içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş olup, Maxqda 24 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda informal liderlerin bazı özelliklerin öne çıktığı görülmüş, öğretmen ve yöneticilerin okullarının sosyal ağında konumlarının çok değişken olduğu fakat müdürlerin genelde ağın dışında kaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, çalışma kapsamında mesleki öğrenmede önem arz eden faktörler, informal liderlerin öğretim süreçleri iyileştirmede katkıları ve mesleki öğrenmeyi zorlaştıran etkenler görünür hale gelmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara dayalı olarak uygulayıcılara ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur. Nitelikli eğitimin sağlanmasında, informal liderlerin etki gücünden daha fazla yararlanılması önerilmiştir. Ayrıca informal liderlerin mesleki öğrenme düzeylerinin çalışılması, okulların iç dinamiklerini anlamak adına önemli parametreler sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to understand the life and experiences of teachers in pre-school educational institutions regarding informal leadership and to identify the variables within the current structure that affect the professional learning of teachers. The research was carried out with mixed method and designed with descriptive pattern. Participants for both the quantitative and qualitative phases of the study were chosen through purposive sampling. The first stage of the study was conducted in accordance with the cross-sectional screening model, and the part where the qualitative method is used is performed as a multi-state study. In the first stage of collecting social network data, data was collected from 6 kindergartens serving in Maltepe district of Istanbul, 50 teachers using sociometric preference list and personal information form. Social network data was analyzed using NetworkX and Matplotlib libraries written in the Python programming language. In the qualitative dimension of the research, 50 participants were studied with 11 participants selected in accordance with the criteria developed depending on the social network analysis results. The results were analyzed by content analysis method and Maxqda 24 package program was used. As a result of the research, it has been observed that informal leaders have some characteristics and that the position of teachers and administrators in the social network of their schools is very variable, but principals are generally excluded from the network. In addition, the factors that are important in professional learning within the scope of the study, contributions of informal leaders in improving teaching processes and factors that make professional learning difficult have become visible. Recommendations were made to practitioners and researchers based on the results obtained in the study. In the provision of qualified education, it has been suggested that informal leaders benefit more from the power of influence. In addition, it is thought that the study of professional learning levels of informal leaders will provide important parameters for understanding the internal dynamics of schools.