Özel okullarda çalışan İngilizce öğretmenlerinin iş doyumlarının incelenmesi: Karma bir araştırma
An investigation of job satisfaction of English teachers working in private schools: A mixed-methods study
  1. Tez No: 947405
  2. Yazar: ELİF TÜRKAN BABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, öğretmen, özel okullar, Job satisfaction, teachers, private schools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası ve Karşılaştırmalı Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
İş doyumu kavramı en basit hali ile insanların işleri ve işlerinin farklı yönleri hakkında nasıl hissettiklerine odaklanan, işlerini ne ölçüde sevdikleri (memnuniyet) veya sevmedikleri (memnuniyetsizlik) ile ilgili bir kavramdır. Çalışanların iş doyum düzeyleri arttıkça işlerinde sergiledikleri performans da artmaktadır. Eğitim kurumlarının temel ögelerinden biri olan öğretmenlerin iş doyum düzeyleri, verilen eğitimin verimliliği açısından önemlidir. Bu araştırmada, özel okullarda çalışan İngilizce öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma, karma desende yürütülmüş olup İngilizce öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin cinsiyet, kıdem, öğrenim düzeyi, yaş ve mevcut okulda çalışma süresi değişkenlerine göre farklılık yaratıp yaratmadığı belirlenmiştir. Araştırmanın karma desenli bir araştırma olmasından dolayı, nicel verilerden elde edilen bulguları desteklemek adına gönüllü öğretmenler ile görüşme yapılarak nitel veri de elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini İstanbul ili Anadolu Yakasında bulunan üç ilçede 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde ilkokul kademesinde görev yapmakta olan çalışan 224 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini belirlemede rastlantısal örnekleme kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”, Şahin (1999) tarafından geliştirilmiş“İş Doyumu Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Öğretmen Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerini analiz etmek için Mann Whitney U ve Kruskal Wallis fark testleri kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verileri, betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, özel okullarda çalışan İngilizce öğretmenlerinin iş doyum düzeyleri orta seviyede bulunmuştur. Bulgular incelendiğinde, öğretmenlerin en yüksek doyuma sahip olduğu boyutun Başarı-Saygınlık ve Tanınma iken en düşük ortalamaya sahip oldukları boyutun ise Ücret olduğu görülmüştür. Araştırmada öğretmenlerin İş Doyum Ölçeğinden aldıkları puanlar, cinsiyet ve öğrenim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermezken; kıdem, yaş ve mevcut okulda çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Araştırmanın nitel boyutunda, 12 öğretmenin görüşlerinden elde edilen kodlar belirlenen temalar altında incelenerek yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda bulgular, nicel nicel ve nitel bulgular alanyazın ışığında birlikte tartışılmış öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of job satisfaction, in its simplest form, focuses on how individuals feel about their jobs and various aspects of their work. It is related to the extent to which people like (satisfaction) or dislike (dissatisfaction) their jobs. As employees' levels of job satisfaction increase, their performance at work tends to improve accordingly. As one of the fundamental components of educational institutions, teachers' job satisfaction levels are crucial for the efficiency of the education provided. This study aims to examine the job satisfaction levels of English teachers working in private schools. The research was conducted using a mixed-method design and investigated whether the job satisfaction levels of English teachers differ according to gender, years of professional experience, educational background, age, and length of service at their current school. Due to the mixed-method nature of the research, qualitative data were also collected to support the findings derived from the quantitative data. The study population consisted of 224 English teachers working at the primary school level in three districts on the Anatolian side of Istanbul during the 2023–2024 academic year. A random sampling method was used to determine the sample. The data collection tools included a“Personal Information Form,”the“Job Satisfaction Scale”developed by Şahin (1999), and a“Teacher Interview Form”prepared by the researcher. For the analysis of the quantitative data, non-parametric tests—Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests—were used. The qualitative data were analyzed using the descriptive analysis method. The results revealed that the job satisfaction levels of English teachers working in private schools were at a moderate level. Among the sub-dimensions, the highest satisfaction was found in the domain of Achievement–Respect–Recognition, while the lowest average scores were observed in the Salary sub-dimension. According to the findings, teachers' job satisfaction scores did not significantly differ based on gender and educational background, whereas significant differences were found based on years of experience, age, and length of service at the current school. In the qualitative part of the study, the codes obtained from the opinions of 12 teachers were examined and discussed in conjunction with the quantitative findings. The results of the study were presented within the framework of the literature, and relevant recommendations were developed.