İşletmecilikte kıyaslama uygulaması: Giresun ve Altınordu (Ordu) belediyeleri örneği
Benchmarking practise in business administration: The case of Giresun and Altınordu (Ordu) municipalities
- Tez No: 947409
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ YILMAZ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kıyaslama, Altınordu Belediyesi, Giresun Belediyesi, Benchmarking, Altınordu Municipality, Giresun Municipality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın amacı, belediyelerde kıyaslamanın önemini, katkılarını ortaya koymak ve belediyelerde kıyaslamanın nasıl yapılması gerektiğini belirlemektir. Ayrıca tezin araştırma bulgularıyla, kıyaslama yöntemi hakkında belediyelerde farkındalık yaratılması amaçlanmıştır. Kıyaslama işletmelerin, kurumların, örgütlerin gelişimi açısından çok önemli bir yönetim uygulamasıdır. Bu çerçevede; bu araştırmanın temel sorusu şudur: Kıyaslama uygulamasının belediyeler açısından önemi nedir? Diğer sorular da şunlardır: Kıyaslama uygulamasının belediyeler açısından yararı nedir? Kıyaslama uygulamasının belediyeler açısından hayata geçirilme yöntemleri nedir? Giresun ve Altınordu Belediyeleri hangi yönleriyle kıyaslanabilir? Giresun Belediyesi'nin Altınordu Belediyesi'nden örnek alacağı uygulamalar nelerdir? Araştırmanın kapsamı çerçevesinde yukarıdaki araştırma soruları cevaplanmış olup, Giresun Belediyesi ile Altınordu Belediyesi'nin Stratejik Planlarından, İdare ve Mali Performans Programlarından yararlanılarak fiziki ve fiziki olmayan birtakım unsurları çeşitli yönleriyle sektörel (işletme dışı) kıyaslama yapılmıştır. Giresun ve Altınordu (Ordu) Belediyeleri proje ve hizmetleri yönünden de sektörel kıyaslamaya tabi tutulmuş, kıyaslama (benchmarking) tekniği açısından çeşitli önerilerde ve değerlendirmelerde bulunulmuştur. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden olan mülakat (görüşme) tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sadece Altınordu (Ordu) ve Giresun Belediyesi'nde gerçekleştirilmesi araştırmanın kısıtıdır. Altınordu (Ordu) Belediyesi ve Giresun Belediyesi'nde yapılan mülakatlar sonucunda her iki belediyede de profesyonel şekilde bir kıyaslama çalışması yapılmadığı görülmüştür. Müdürlükler ve birimler özelinde faaliyetler, performanslar ve hedefler ile ilgili kendi kontrollerinin sağlanması ve durumlarının görülebilmesi açısından bağımsız şekilde iç kıyaslama çalışmaları yapılmaktadır. Giresun Belediyesi ve Altınordu (Ordu) Belediyeleri örnekleri üzerinden konu yerel yönetimler açısından genel olarak da değerlendirilmiştir. Bu şekilde yerel yönetimler arasında kıyaslama bağlamında çalışmaların literatürde az çalışılmış olması ve daha sonraki çalışmalara örnek teşkil etmesi açısından araştırma önem taşımaktadır. Araştırmanın hem literatüre hem de uygulamaya katkıda bulunacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the importance and contributions of benchmarking in municipalities and to determine how benchmarking should be done in municipalities. In addition, with the research findings of the thesis, it is aimed to raise awareness in municipalities about the benchmarking method. Benchmarking is a very important management practice for the development of businesses, institutions and organizations. In this framework, the main question of this research is: What is the importance of benchmarking for municipalities? Other questions are: What are the benefits of benchmarking for municipalities? What are the methods of implementing benchmarking for municipalities? In which aspects can Giresun and Altınordu Municipalities be compared? What are the practices that Giresun Municipality can learn from Altınordu Municipality? Within the framework of the scope of the research, the above research questions have been answered and a sectoral (non-enterprise) benchmarking has been made in various aspects of physical and non-physical elements by making use of the Strategic Plans, Administrative and Financial Performance Programs of Giresun Municipality and Altınordu Municipality. Giresun and Altınordu (Ordu) Municipalities were also subjected to sectoral benchmarking in terms of projects and services, and various suggestions and evaluations were made in terms of benchmarking technique. Interview technique, which is one of the qualitative research methods, was used as the research method. The limitation of the research is that the research was conducted only in Altınordu (Ordu) and Giresun Municipality. As a result of the interviews conducted in Altınordu (Ordu) Municipality and Giresun Municipality, it was observed that there is no professional benchmarking in both municipalities. Internal benchmarking studies are carried out independently for directorates and units in order to ensure their own control over activities, performances and targets and to see their status. The issue was also evaluated in general in terms of local governments through the examples of Giresun Municipality and Altınordu (Ordu) Municipality. In this way, the research is important in terms of the fact that studies in the context of benchmarking among local governments have been little studied in the literature and that it sets an example for future studies. It is envisaged that the research will contribute to both literature and practice.