Kalite fonksiyon göçerimi: Halı sektöründe bir uygulama
Quality function deployment: An implementation in the carpet sector
- Tez No: 560386
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL ÇETİNDERE FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Fonksiyon Göçerimi, Kalite Evi, Quality, Quality Function Deployment, House of Quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kalite kavramı, sektör ayırt etmeden bütün faaliyet alanları için dikkate alınması gereken en önemli etkenlerden biri olarak kabul edilmektedir. Kalite işletmeler ve insanlar için önem durumu her geçen gün artan bir kavramdır. Günümüzde üretilen ürünlere, sunulan hizmetlere ve çalışanların yaşam koşullarına kadar etkisini göstermektedir. Hızla artan küresel rekabet anlayışı ile üretim sektörlerinde mevcut ürünlerde ve yeni üretilecek ürünlerde; kalite ve bu kalitenin doğru bir şekilde yönetilmesi daha fazla kıymet ifade etmektedir. Üretim işletmelerinde kalite kavramının müşteri memnuniyetini temel alarak, tüketicinin talep ve gereksinimlerini de göz önünde bulundurması gerekmektedir. Bir halı işletmesinde tüketicilerin sektörden beklentilerinin neler olduğu ve bu beklentilere nasıl çözümler üretilebileceğinin tespit edilmesi için Samsun' da bir halı işletmesinde kalite fonksiyon göçerimi uygulaması gerçekleştirilmiştir. Uygulama verilerini toplamak, değerlendirmek ve analiz etmek için kalite fonksiyon göçerimi başlığı altında kalite evi kurulmuştur. Kalite fonksiyon göçerimi takımı tarafından tespit edilen Kalite evindeki müşteri isteklerinin önem dereceleri tüketicilere sorulan sorular ile anket yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Müşterilerin taleplerine işletmenin sunduğu çözüm yolları başlıklar halinde tespit edilmiştir. Müşteri talepleri ve bu taleplere cevap verebilecek çözüm yolları aralarındaki ilişkiler ve bu ilişkilerin yönü ve durumları incelenmiştir. Bu şekilde hareket edilerek müşterinin sesinin örnek halı işletmesinde üretim ve diğer tüm tasarım aşamalarına iletilmesi amaçlanmıştır. Kalite fonksiyon göçerimi uygulamasında çeşitli matris setleri kullanılarak toplanan veriler görsel olarak, şekiller ve tablolar eşliğinde çalışmada sunulmuştur. Uygulamada örnek bir halı işletmesi seçilmiş ve aynı piyasada rakip olarak görülebilecek iki farklı halı işletmesi ile karşılaştırma yapılmıştır. Kalite fonksiyon göçerimi uygulaması bir halı işletmesinde çeşitli değişkenler üzerinden ortaya konulmuş ve tüm değişkenler arasındaki ilişkiler incelenip yorumlanarak, halı sektörüne bir dizi katkılar sunulmuştur. Kalite evi kurularak oluşan uygulama sonucuna göre halı sektöründe müşteri beklentilerinden en önemli olan beklentinin renk ve desen beklentisi olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Kullanışlı olmak ve temizliğinin kolay olması beklentileri, renk ve desen beklentilerinden sonra öne çıkmıştır. Firmanın rakiplerine kıyasla müşterilerin halıdan beklentilerini daha iyi karşıladığı görülmüştür. Müşteri beklentilerine firma tarafından üretilen çözümler ve bu çözümlerin önem ağırlıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term“Quality”is accepted as one the most important parameters to be taken into consideration for all sectors and fields of activity. Quality is a term importance of which is going up day by day. It shows its impact on the products manufactured, services provided and living conditions of workers. With the global competition conception, quality and its proper management has been more valuable both for the existing products and products to be manufactured next in sectors. Using customer satisfaction as a basis, quality in manufacturing business should pay regard to the demands and necessities of customers. An implementation of quality function deployment was realized in a carpet enterprise in Samsun so as to diagnose the expectations of the customers from a carpet enterprise in the sector and find the possible ways to meet these expectations. In order to collect, evaluate and analyze the implementation data, a house of quality was set up under the title of quality function deployment. The importance level of customer expectations, identified by the quality function deployment team, was determined by the questions asked and the survey method. The solutions provided by the enterprise for the demands of the customers were stated with titles. The relationship between customer demands and solutions which could meet them were examined with their aspects and status. By doing this, it was aimed to deliver the voice of the customer to the carpet enterprise's manufacturing and other design stages. The data collected from quality function deployment implementation by using various matrices are presented at the paper visually with the help of figures and charts. In the implementation, a sample carpet enterprise was chosen and compared with two other competitive carpet enterprises in the same market. Quality function deployment implementation was exhibited in a carpet enterprise at different variables and by examining all the variables, it was aimed to contribute to carpet sector. According to the data taken by the help of house of quality set up, it was found that for the expectations of costumers in the carpet sector, color and pattern are the most important of all. Color and pattern are followed by practicality and clean-up ease. It was also found that the enterprise met the expectations of costumers better when compared with its competitors.