İkinci Dünya Savaşı sırasında Türk basınına göre Türk-İngiliz ilişkileri (1939-1945)
Turkish-British relations According to the Turkish press during the Second World War (1939-1945)
  1. Tez No: 947521
  2. Yazar: HATİCE KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER OSMAN UMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, İngiltere, Diplomasi, Press, England, Diplomacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA TÜRK BASININA GÖRE TÜRK-İNGİLİZ İLİŞKİLERİ (1939-1945) Hatice KIZILTAŞ Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimleri Enstitüsü TARİH ANA BİLİM DALI Cumhuriyet Tarihi Programı Ağustos, 2025, Sayfa: VII + 136 Türk-İngiliz ilişkileri 1396 yılında Niğbolu savaşında iki devletin karşı karşıya gelmesiyle başlamıştır. Birinci Dünya Savaşı'na giden süreçte Osmanlı Devleti ile İngiltere arasındaki ilişkiler giderek kötüleşmiş ve sonunda kopma noktasına gelmiştir. 1914 yılında Osmanlı Devleti'nin Almanya'nın yanında savaşa katılmasıyla birlikte, İngiltere ile birçok cephede özellikle Çanakkale, Irak ve Filistin cephelerinde karşı karşıya gelinmiştir. Osmanlı'nın Almanya yanında savaşa girmesi Türk-İngiliz ilişkilerinde derin bir kırılma yaratmıştır. İngiltere'nin Arap ayaklanmalarına verdiği destek ve Osmanlı topraklarına yönelik emperyalist hedefleri, bu dönemin en kritik unsurlarındandır. Bu süreçte halifelik ve saltanatın kaldırılmasına karar verilmiştir. Birinci dünya savaşının sonunda verilen Millî Mücadelede başarılı olan Osmanlı Devleti ile İngiltere ve müttefikleri arasında Lozan Barış Antlaşması yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sırasında İngiltere ile Musul sorunu çözüme kavuşturulması sürecinde gerginlikler yaşanmıştır. İki devlet arasında yapılan antlaşma ile Misakı Milliden ilk taviz verilerek Musul'dan vazgeçilmiştir. İkinci Dünya savaşına giden süreçte iki devlet arasında ilişkiler düzelmeye başlamıştır. Türkiye'nin Jeopolitik konumundan yararlanmak isteyen İngiltere ve Fransa Türkiye'yi yanlarına çekmek amacıyla Üçlü İttifak antlaşması imzalanmıştır. Türkiye yapılan antlaşma karşısında Sovyetlerden çekindiği için tarafsız bir politika izleyeceğini duyurmuştur. Bu süreçte basında savaş süreci ve Konferansları yer almıştır. Savaş sürecinde İngiltere'nin de içinde bulunduğu konferanslar yapılmıştır. Bu konferansların amacı Türkiye'yi savaşa dahil etmek ve askeri ve ekonomik açıdan destekte bulunacaklarını duyurmuşlardır Savaş bitiminde Almanya'nın mağlup olmasıyla savaş sona ermiştir. Türkiye savaşa fiili olarak katılmıştır. Savaş bitiminde İngiltere'nin sert tepkisiyle karşı karşıya kalan Türkiye Sovyet tehlikesiyle baş başa kalmıştır bu süreçte ABD Türkiye'ye yardımda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Turkish-British Relations According to the Turkish Press During the Second World War (1939-1945) Hatice KIZILTAŞ Master Thesis FIRAT UNIVERSITY Graduate School of Social Sciences HISTORY History of the Republic of Turkey Program Agust, 2025, Page: VII + 136 Turkish-British relations began in 1396 with the Battle of Nicopolis, where the two states confron tedeach other In the lead-up to World War I, relations between the Ottoman Empire and Britain gradually deterioratedand eventually reached a breaking point. With the Ottoman Empire entering the war on the side of Germany in 1914, it faced Britain on multiple fronts, particularly in Gallipoli, Iraq, and Palestine. The Ottoman Empire's choice of alliance created a deep rupture in Turkish-British relations. Britain's support for Arab revolts and its imperial ambitions toward Ottoman territories were among the most critical elements of this period. During this time, a decision was made to abolish the caliphate and the sultanate, which were seen as obstacles to the national struggle. At the end of World War I, following the success of the Turkish War of Independence, conferences such as the Lausanne Conference and the Montreux Convention were held between the Ottoman Empire (soon to become the Republic of Turkey), Britain, and its allies. During the negotiations, tensions arose particularly around the Mosul issue. As a result of an agreement between the two states, Turkey made its first concession from the National Pact (Misak-ı Millî) by relinquishing its claim to Mosul. In the lead-up to World War II, relations between the two countries began to improve. Aware of Turkey's geopolitical significance, Britain and France signed the Tripartite Alliance Agreement with Turkey to bring it to their side. However, fearing the Soviet Union, Turkey declared that it would pursue a policy of neutrality. During this period, the press covered the war and various conferences. Conferences involving Britain were held with the aim of persuading Turkey to join the war, during which promises were made regarding military and economic support. When World War II ended with Germany's defeat, Turkey officially entered the war. After the war, Turkey faced a strong reaction from Britain and was left vulnerable to the Soviet threat. During this period, the United States provided aid to Turkey.