Mütevazi liderliğin çalışan performansına etkisinde işe bağlanmanın aracı rolü
The mediating role of work engagement in the effect of humble leadership on employee performance
  1. Tez No: 947697
  2. Yazar: BÜŞRA SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİK ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Mütevazı liderlik, Çalışan Performansı, İşe bağlılık, Afet, Sağlık Sektörü, Humble Leadership, Employee Performance, Work Engagement, Disaster, Healthcare Sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Yardım ve Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Liderlik, geçmişten günümüze birçok farklı teori ve yaklaşımla ele alınmakta; ancak mütevazı liderlik, liderin alçakgönüllülüğü, hatalarını kabul etme eğilimi, çalışanların güçlü yönlerini takdir etmesi ve onlarla eşit düzeyde ilişki kurması gibi özellikleriyle geleneksel liderlik yaklaşımlarından ayrılmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada, mütevazı liderliğin çalışanların işe olan bağlılıklarını ve performanslarını nasıl etkilediği, bu ilişkinin afetlerde görev alan sağlık personellerinin yansımalarıyla birlikte incelenmiştir. Bu araştırma, mütevazı liderliğin çalışan performansı üzerindeki etkisini ve bu etkide işe bağlanmanın aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda araştırmada Mütevazı Liderlik Ölçeği, İşe Bağlanma Ölçeği ve Çalışan Performansı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, afetlerde görev alan sağlık personelleri ve AFAD oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde anket yöntemi kullanılmış ve elde edilen veriler SPSS ve AMOS programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada tanımlayıcı istatistikler, fark testleri (t-testi ve ANOVA), Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ve Process Macro aracılığıyla aracılık analizi uygulanmıştır. Analizler sonucunda, mütevazı liderliğin çalışan performansı üzerinde doğrudan olumlu bir etkisinin olduğu ve işe bağlanmanın bu etkide kısmi aracı rol oynadığı tespit edilmiştir. Demografik değişkenlere göre ölçek puanlarında anlamlı farklılıklar bulunmuş ve mütevazı liderlik algısının yaş, mesleki deneyim ve eğitim düzeyine bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Leadership has been addressed through various theories and approaches over time; however, humble leadership differs from traditional leadership styles by emphasizing humility, a willingness to admit mistakes, recognizing employees' strengths, and fostering equal relationships with them. In this context, the study explores how humble leadership influences employees' work engagement and performance, particularly within the framework of healthcare professionals engaged in disaster response. This study was conducted to investigate the effect of humble leadership on employee performance and the mediating role of work engagement in this process. The Humble Leadership Scale, Work Engagement Scale, and Employee Performance Scale were employed in the study. The sample consists of healthcare and AFAD professionals actively involved in disaster response. Data were collected using the survey method, and the obtained data were analyzed using SPSS and AMOS software. The research utilized descriptive statistics, difference tests (t-test and ANOVA), Confirmatory Factor Analysis (CFA), and mediation analysis via Process Macro. The findings indicate that humble leadership has a direct positive impact on employee performance and that work engagement plays a partial mediating role in this relationship.