Yüksek gerçeklikli simülasyon ile düşük gerçeklikli simülasyonunyaşlı bireylere bakım verenlerin aktif dış kanama kontrolü yönetiminde etkililiğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of high-fidelity simulation and low-fidelity simulation in active external bleeding control management by caregivers of elderly individuals
  1. Tez No: 947817
  2. Yazar: SONGÜL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAMİL AKYIL, DOÇ. DR. ZAHİDE TUNÇBİLEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Geriatri, İlk ve Acil Yardım, Geriatrics, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Kanama, İlk Yardım, Görsel Olarak Geliştirilmiş Zihinsel Simülasyon, Bakım Verenler, Yüksek Gerçeklikli Simülasyon Uygulamaları, Bleeding, Visually Enhanced Mental Simulation, First Aid, Care Givers, High Fidelity Simulation Training
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu araştırma yüksek gerçeklikli simülasyon (standart hasta) ve düşük gerçeklikli (Görsel Olarak Geliştirilmiş Zihinsel Simülasyon-VEMS) simülasyonun yaşlı bireylere bakım verenlerin aktif dış kanama kontrolü yönetimi becerilerinde etkililiğini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, öntest-sontest olarak tasarlanmış randomize ve karşılaştırmalı olarak Nisan 2025-Mayıs 2025 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın evrenini, Hatay ilinde yaşayan yaşlı bireylere bakım veren bireyler, örneklemini ise 30 bakım veren yaşlı yakını oluşturdu. Müdahale grubu 1'de katılımcılar VEMS müdahale grubu 2'de HFS'ye katıldılar. Hazırlık ve uygulama olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilen çalışmanın hazırlık aşamasında; aktif dış kanama yönetimi ile ilgili üç farklı senaryo ve aktif dış kanama yönetimini değerlendirme formu geliştirildi; simülasyon salonu ortamı hazırlandı; teorik ve pratik eğitim planları tamamlandı. Uygulama aşamasında, yaşlı bireylere bakım veren 30 katılımcı teorik ve uygulama eğitimi, Kişisel Bilgi Formunun doldurulması, ön değerlendirme, simülasyon+çözümleme, son değerlendirme ve Simülasyon Uygulamasını Değerlendirme Formunu doldurarak çalışmayı tamamladı. Veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, Aktif Dış Kanama Yönetimini Değerlendirme Formu ve Simülasyon Uygulamasını Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki kare, Mann-Whitney U, Wilcoxon ve McNemar testleri kullanıldı. Bulgular: Yaşlı bireye bakım verenlerin düşük (VEMS) ve yüksek gerçeklikli simülasyon öncesi ve sonrasında hissedilen öz güven düzeyleri yüksek gerçeklikli simülasyon sonrasında artmıştır (p=0,003). Yaşlı bireye bakım verenlerin aldıkları VEMS ve YGS eğitimlerine göre ortanca son test değerleri farklılık göstermemektedir (p=0,285). Her iki müdahale grubunda grubunda ön-son test puanları farklılık göstermektedir (p=0,001). Sonuç: Bu araştırmada yaşlı bireye bakım verenlerin aktif dış kanama kontrolünde VEMS ve YGS yöntemleri arasında fark olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the effectiveness of high fidelity simulation (standard patient) and low fidelity (Visually Enhanced Mental Simulation-VEMS) simulation on active external bleeding control management skills of elderly caregivers. Material and Methods: The study was conducted between April 2025 and May 2025 in a randomized and comparative pretest-posttest design. The population of the study consisted of caregivers of elderly individuals living in Hatay province, and the sample consisted of 30 caregivers of elderly relatives. In intervention group 1, participants attended VEMS, and in intervention group 2, they attended HFS. In the preparation phase of the study, which was carried out in two stages, as preparation and application, three different scenarios regarding active external bleeding management and active external bleeding management evaluation form were developed; the simulation environment was prepared; theoretical and practical training plans were completed. In the implementation phase, 30 participants who were caregivers of elderly individuals completed the study by undergoing theoretical and practical training, filling out the Personal Information Form, participating in pre-assessment, simulation, and debriefing, post-assessment, and completing the Simulation Practice Evaluation Form. The Personal Information Form, Active External Bleeding Management Evaluation Form, and Simulation Practice Evaluation Form were used as data collection tools. Descriptive statistics, chi-square, Mann-Whitney U, Wilcoxon, and McNemar tests were used to analyze the data. Results: Self-confidence levels of caregivers of elderly individuals before and after low (VEMS) and high fidelity simulation increased after high fidelity simulation (p=0.003). The median post-test values did not differ according to the VEMS and HFS trainings received by the caregivers (p=0.285). The pre-post test scores differed in both intervention groups (p=0.001). Conclusion: In this study, it was observed that there was no difference between VEMS and HFS methods in the active external bleeding control of caregivers of elderly individuals.