Momentum ve pal elemanı momentum teorisi kullanılarak seyahat kartı elde etmek için S70A-28D (UH-60l Black Hawk) helikopterinin hover ve ileri uçuş performansı üzerine bir çalışma
A study on hover and forward flight performance of S70A-28D (UH-60l Black Hawk) helicopter to obtain cruise chart by using momentum and blade element momentum theory
  1. Tez No: 947826
  2. Yazar: MEHMET TAYFUN ÜLBEGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Helikopter, S70A-28D (UH-60L Black Hawk) ana rotor verimliliği, seyahat kartı, Bernoulli Teoremi, Newton Hareket Kanunu, Momentum Teorisi, Pal Elemanları Momentum Teorisi, tasarım verileri, pilot uçuş planlaması, Helicopter, S70A-28D (UH-60L Black Hawk) main rotor efficiency, cruise chart, Bernoulli's Principle, Newton's Third Law of Motion, Momentum Theory, Blade Element Momentum Theory, design data, pilot's flight planning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Helikopterler, tasarım farklılıkları nedeniyle sabit pallı hava araçlarına kıyasla farklı amaçlara hizmet eder ve her biri farklı senaryolarda onları çekici kılan benzersiz özelliklere sahiptir. Pallarından taşıma kuvveti elde etmek için pistte hızlanması gereken sabit pallı uçakların aksine, bir helikopter ana rotor palları yeterli hıza ulaştığında dikey olarak kalkış ve iniş yaparak uzun bir pist ihtiyacını ortadan kaldırır. Helikopterler havada asılı kalarak arama ve kurtarma, tıbbi tahliyeler ve şehir içi ulaşım görevleri için paha biçilmezdir. Bir helikopter için iki temel uçuş koşulu vardır: havada asılı kalma ve ileri uçuş. Bu özellikler için S70A-28D (UH-60L Black Hawk) helikopterinin bilinen teknik verileri ile ana rotor sistemi verimliliğinin nasıl tasarlandığı, pal sayısı, uzunluğu ve pal kesitinin pal uç hızını nasıl etkilediği, havada oluşturulan indüklenmiş akışın ileri uçuşa nasıl dönüştürüldüğü açıklanmaya çalışılmıştır, Aerodinamik özelliklerinin Bernoulli Prensibi, Newton'un Üçüncü Hareket Kanunu, kütle, momentum ve enerjinin korunumuna dayanan Momentum ve Pal Elemanı Momentum Teorisi ile nasıl açıklanabileceği, elde edilen verilerin tasarım verileri ile nasıl karşılaştırıldığı ve elde edilen tasarım verilerinin pilotun uçuş planlamasında kullanılmasının nasıl mümkün olduğu anlatılmaktadır. Çalışma, elde edilen performans sonuçlarını hâlihazırda kullanılan uçuş kılavuzu ile karşılaştırmakta ve farklılıkların nedenini ayrıntılı olarak açıklamaktadır. Bu çalışma tam bir rehber niteliğinde olup, havada asılı kalma ve ileri uçuş durumlarını elde etmek için herhangi bir tek rotorlu helikoptere uygulanabilir ve gelecekteki çalışma ihtiyaçlarına göre geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Helicopters serve different purposes compared to fixed-wing aircraft due to their design differences and each have unique features that make them attractive in different scenarios. Unlike fixed-wing aircraft that need to accelerate on the runway to obtain lift through their wings, a helicopter eliminates the need for a long runway by taking off and landing vertically when the main rotor blades reach sufficient speed. They hover in place, making them invaluable for search and rescue, medical evacuations, and urban transportation missions. There are two basic flight conditions for a helicopter: hover and forward flight. For these features, it has been tried to explain with the known technical data of S70A-28D (UH-60L Black Hawk) helicopter how the main rotor system efficiency is designed, how the number of blades, length and blade section affect the blade tip speed, how the induced flow created in the air is transformed into forward flight, how its aerodynamic properties can be explained with Bernoulli's Principle, Newton's Third Law of Motion, Momentum, based on conservation of mass, momentum and energy, and Blade Element Momentum Theory, how the obtained data are compared with the design data and how it is possible to use the obtained design data in the pilot's flight planning. The study compares the performance results obtained with flight manual currently used and explains the reason of the differences in detail. This study is a complete guide for conceptual and preliminary design and can be applied to any single rotor helicopter to achieve hover and forward flight cases and can be improved according to future study needs.