5. sınıf öğrencilerinin 'elektrik devre elemanları' konusundaki durumluk merak ve durumluk kaygılarının incelenmesi
Investigation of 5th grade students' state curiosity and state anxiety on the subject of 'electrical circuit elements'
- Tez No: 947839
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ASİLTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Merak, Kaygı, Fen Merakı, Fen Kaygısı, Durumluk Fen Merakı, Durumluk Fen Kaygısı, Curiosity, Anxiety, Science Curiosity, Science Anxiety, State Science Curiosity, State Science Anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZ 5. Sınıf Öğrencilerinin“Elektrik Devre Elemanları”Konusundaki Durumluk Merak ve Durumluk Kaygılarının İncelenmesi Sevim Göknur İLBAY Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Matematik ve Fen bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı 2025, sayfa: xiv +97 Bu tez çalışmasında, 5. Sınıf Fen Bilimleri dersinde işlenen“Elektrik Devre Elemanları”konusunun öğrenci başarısına etkisi, öğrencilerin durumluk merak ve kaygı düzeyleri bağlamında araştırılmıştır. Merak, bir konuyu öğrenme veya anlama isteğiyle ortaya çıkan ilgi ve isteği ifade ederken; kaygı, endişe, üzüntü veya stres yaratan düşünceleri tanımlamaktadır. Öğrencilerin akademik başarısında merak ve kaygı duygularının önemli bir rolü bulunmaktadır.“Elektrik Devre Elemanları”konusu, öğrencilerin merakını uyandırabileceği gibi kaygı seviyelerini de artırabilir. Araştırma, öğrencilerin bu konudaki başarılarını, ders sırasındaki merak ve kaygı düzeyleriyle ilişkilendirmiştir. Öğrencilerin ilgilerini çeken bir konuda aktif şekilde keşfetme ve düşünme faaliyetlerine katıldıklarında, daha derin bir anlayış ve kalıcı bilgi edindikleri belirlenmiştir. Aşırı olmayan kaygı düzeyinin başarıyı olumsuz etkileyebileceği, ancak anlık ve uygun düzeydeki kaygının başarıyı artırabileceği gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda, araştırma, öğrencilerin derse ve konuya olan merakını sürdürecek, kaygıyı ise azaltacak stratejilerin geliştirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Elde edilen bulgular, fen eğitimi alanında öğrencilerin başarısını, ilgisini ve motivasyonunu artırmaya yönelik öneriler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of 5th Grade Students' State Curiosity and State Anxiety on the Subject of“ Electrical Circuit Elements ”Sevim Göknur İLBAY Master's Thesis FIRAT UNIVERSITY Institute of Educational Sciences Mathematics and Science Education Department Science Education Department 2025, xiv +97 This thesis investigates the impact of the topic“Electrical Circuit Elements,”covered in a 5th-grade science course, on student achievement in the context of students' state curiosity and anxiety levels. Curiosity refers to the interest and desire that arises from the desire to learn or understand a subject, while anxiety describes thoughts that create worry, sadness, or stress. Curiosity and anxiety play a significant role in students' academic success. The topic“Electrical Circuit Elements”can both stimulate students' curiosity and increase their anxiety levels. The research linked students' achievement in this topic to their curiosity and anxiety levels during the lesson. It has been determined that when students actively engage in exploration and thinking activities on a topic that interests them, they gain deeper understanding and lasting knowledge. It has been observed that while moderate anxiety levels can negatively impact achievement, momentary and appropriate anxiety can enhance achievement. Therefore, the research emphasizes the importance of developing strategies that maintain students' curiosity about the subject and the subject while reducing anxiety. The findings aim to offer suggestions for increasing student achievement, interest, and motivation in science education.