Veteriner Fakültesi'nde yetiştirilen hayvanlar ve çevresel örneklerden izole edilen metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) izolatlarının epidemiyolojik yönden incelenmesi
Epidemiological investigation of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) isolates from animals raised in the Faculty of Veterinary Medicine and environmental samples
  1. Tez No: 947859
  2. Yazar: ALPEREN YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KIZIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, koyun, kanatlı, MRSA, MSSA, Staphylococcus aureus, horse, sheep, poultry, MRSA, MSSA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Birçok bakteri kendisine karşı kullanılan antibiyotiklere direnç geliştirerek, tedavide zorluklara ve dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu bakterilerden birisi de dünyada oldukça yaygın olan ve tedavisi güçleşen Staphylococcus aureus (S. aureus)'dur. S. aureus enfeksiyonlarında ve salgınlarında, hayvan hastanelerinde çalışan insanlar dahil, hayvanlarda tür farketmeksizin geçiş yapabilen S. aureus klonları saptanmış ve kısa sürede bulaşma ve türler arası geçiş tespit edilmiştir. Bu araştırmada Kırıkkale Üniversitesi, Veteriner Fakültesi'nde yetiştirilen hayvanlar (at, koyun, kanatlı) ve çevresel örneklerden European Union Antimicrobial Resistance Reference Laboratory (EURL-AMR) ve The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) protokolleri kullanarak, Methicillin-susceptible Staphylococcus aureus (MSSA) izole ve identifiye edilmiştir. Hayvanlardan ve çevresel örneklerden 4 at, 19 koyun, 9 tavuk, 4 bıldırcın olmak üzere, toplam 36 adet hayvanın üst solunum yolundan (memelilerden burun mukozasından; kanatlılarda koanadan) ve deriden (memelilerden burun çevresinden; kanatlılardan kanat altından), hayvan başına 2 numune olmak üzere, toplam 72 numune ile 28 çevresel örnek (hayvanların yemlik ve suluklarından) steril svap ile alınmıştır. Hayvanlardan ve çevresel örneklerden alınan svaplar, 10 ml % 6.5 NaCl'li Mueller-Hinton Broth içeren tüplere alınarak, 35-37°C'de, 16-24 saat inkübasyona bırakılmıştır. Ön zenginleştirme sonrasında, her tüpten 10 µl bir öze dolusu örnek alınıp, MRSA Chromogenic Modified Agar'a yayılarak ekilmiş ve 35-37°C'de 16-24 saat inkübasyona bırakılmıştır. Elde edilen magenta renkli koloniler kanlı agara pasajlanıp, hemoliz özelliği gösteren 217 adet izolattan 71 adedi (%32.7) gram pozitif ve üzüm salkımı şeklinde görülmüştür. Yirmi altı adet katalaz pozitif ve oksidaz negatif izolat elde edilmiştir (%36.61). Biyokimyasal testler sonucunda 8 adet (%8) S. aureus izole ve identifiye edilmiştir. Hayvanların üst solunum yolu, derileri ve çevresel örneklerden: 1 adet tavuk derisi, 1 adet tavuk koanası, 3 adet farklı koyun burun mukozası, 1 adet tavuk yemliği, 1 adet at suluğu, 1 adet at yemliğinden izole ve identifiye edilen S. aureus izolatlarına disk difüzyon yöntemi ile antibiyogram yapılmış; cefoxitin ve oxacilline karşı dirençlilikleri incelenmiştir. S. aureus izolatlarının antibiyotiklere göre duyarlılık oranları şu şekildedir: cefoxitine, oxacilline ve linezolide %100, rifampine ve amikacine %75, eritromisine %62.5, gentamisin, tobramisin, trimethoprim/sulfamethoxazole ve tetracycline %37.5 duyarlı; ciprofloxacine %100, tobramisine ve trimethoprim/sulfamethoxazole ve tetracycline %62.5, gentamisine ve eritromisine %37.5, amikacine ve rifampine %25 dirençli tespit edilmiştir. Çeşitli hayvan türlerinde ve çevresel örneklerde animikrobiyal dirençlilikleri yüksek olan S. aureus'lar bulunmaktadır. PZR sonucunda koyun burun mukozasından izole edilen 1 numaralı izolat (KB8-15), phosphate acetyltransferase (pta_up) ve triosephosphate isomerase (tpi_up); koyun burun mukozasından izole edilen 2 numaralı izolat (KB10-1), tpi_up; tavuk yemliğinden izole edilen 8 numaralı izolat (TY1-2), carbamate kinase (Arc_up) genleri yönünden pozitif tespit edilmiştir. MLST analizi sonucunda pozitif tespit edilen 3 izolatın, MRSA'dan farklı klonlar olduğu saptanmış; izole edilen bu 3 izolat Hiper virulant MSSA suşları olarak sınflandırılmıştır. Gerek hayvan sağlığı, gerekse insan sağlığı açısından ciddi hastalık ve kontaminasyona neden olan S. aureus, rutin olarak takip edilmeli; hayvandan hayvana ve insanlara bulaşmasının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması, halk sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu çalışma Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje numarası 2023/161'dir.
Özet (Çeviri)
Many bacteria develop resistance to antibiotics used against them, causing difficulties in treatment and the emergence of resistant bacteria. One of these bacteria is Staphylococcus aureus (S. aureus), which is quite common in the world and has become difficult to treat. In S. aureus infections and outbreaks, S. aureus clones that can pass from animals regardless of species, including people working in animal hospitals, have been detected and transmission and interspecies transmission have been detected in a short time. In this study, MSSA was isolated and identified from animals (horses, sheep, poultry) raised at Kırıkkale University, Faculty of Veterinary Medicine and environmental samples using the European Union Antimicrobial Resistance Reference Laboratory (EURL-AR) and The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) protocols. A total of 72 samples and 28 environmental samples (from feeders and waterers of animals) were taken from the upper respiratory tract (nostrils of mammals; choana of poultry) and skin (around the nose of mammals; under the wing of poultry) of 36 animals (4 horses, 19 sheep, 9 chickens and 4 quails) with 2 samples per animal using sterile swabs. Swabs taken from animals and environmental samples were placed in tubes containing 10 ml of 6.5% NaCl Mueller-Hinton Broth and incubated at 35-37°C for 16-24 hours. After pre-enrichment, a 10 µL loopful of sample was taken from each tube and spread onto MRSA Chromogenic Modified Agar and incubated at 35-37°C for 16-24 hours. The obtained magenta colonies were passaged on blood agar and out of 217 isolates showing hemolysis property, 71 (%32.7) were seen as gram positive and in grape cluster shape. Twenty-six catalase positive and oxidase negative isolates were obtained (%36.61). As a result of biochemical tests, 8 (%8) S. aureus were isolated and identified. Antibiogram was made by disk diffusion method for S. aureus isolates isolated and identified from 1 chicken skin, 1 chicken choana, 3 different sheep nasal mucosa, 1 chicken feeder, 1 horse waterer, 1 horse feeder from the upper respiratory tract, skin and environmental samples of animals; their resistance to cefoxitin and oxacillin was investigated. The susceptibility rates of S. aureus isolates according to antibiotics are as follows: 100% susceptible to cefoxitin, oxacillin and linezolid, 75% susceptible to rifampin and amikacin, 62.5% susceptible to erythromycin, tobramycin, trimethoprim/sulfamethoxazole and tetracycline; 100% resistant to ciprofloxacin, 62.5% resistant to tobramycin and trimethoprim/sulfamethoxazole and tetracycline, 37.5% resistant to gentamicin and erythromycin, and 25% resistant to amikacin and rifampin. There are S. aureus with high antimicrobial resistance in various animal species and environmental samples. As a result of PCR, isolate number 1 (KB8-15), phosphate acetyltransferase (pta_up) and triosephosphate isomerase (tpi_up) isolated from sheep nasal mucosa; isolate number 2 (KB10-1), tpi_up isolated from sheep nasal mucosa; isolate number 8 (TY1-2) isolated from chicken feed was detected positive for carbamate kinase (Arc_up) genes. As a result of MLST analysis, it was determined that the 3 isolates detected positive were clones different from MRSA; these 3 isolates were classified as Hyper virulent MSSA strains. S. aureus, which causes serious disease and contamination in terms of both animal health and human health, should be monitored routinely; taking the necessary precautions to prevent transmission from animal to animal and human is extremely important in terms of public health. This study was supported by Kırıkkale University Scientific Research Projects Coordination Unit. Project number is 2023/161.