Diosmin ve hesperidinin total diz artroplastisi sonrasındaki alt ekstremite şişliği, ağrı ve eklem hareketlerine etkisi
Efficacy of diosmin and hesperidin on swelling, pain and range of motion after total knee arthroplasty
  1. Tez No: 947939
  2. Yazar: AHMET BERKAY GİRGİN
  3. Danışmanlar: DR. EVRİM DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total diz artroplastisi, diosmin, venöz yetmezlik, postoperatif rehabilitasyon, ekstremite şişliği, Total knee arthroplasty, diosmin, venous insufficiency, postoperative rehabilitation, extremity swelling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Total diz artroplastisi (TDA) dünya genelinde ortopedi ve travmatoloji uzmanları tarafından çok sık uygulanan ameliyatlardan biridir. Cerrahi sonrası hastanın fonksiyonel olarak en kısa zamanda iyileşmesi ameliyat başarısını etkileyen önemli bir faktördür. Fonksiyonel iyileşmenin önündeki engellerden biri de cerrahi uygulanan ekstremitenin şişliğidir. Postoperatif şişliği azaltmak için uygulanabilecek rutin ve güvenilir bir medikal tedavi bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı diosmin + hesperidin preparatının TDA sonrasında hastaların erken dönem rehabilitasyonlarına etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma prospektif, randomize kontrollü, tek merkezli bir çalışmadır. Çalışmaya Ekim 2024 – Mart 2025 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne semptomatik diz osteoartriti nedeniyle başvurup tek taraflı TDA uygulanan 120 hasta dahil edilmiştir. Diosmin + hesperidin alan ve almayan olmak üzere iki grup belirlenmiştir. Hastaların postoperatif 24, 48. saatlerde ve 14. günde suprapatellar, patellar ve infrapatellar bölgelerden olmak üzere bacak çevreleri, istirahat ve hareket esnasındaki Visual Analogue Scale (VAS skorları, diz eklemi fleksiyon dereceleri ve inflamatuar belirteçler karşılaştırıldı. Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında diosmin + hesperidin grubunda postoperatif dönemde istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha az suprapatellar, patellar ve infrapatellar ekstremite şişliği, istirahat ve hareket sırasında istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha düşük VAS skorları ve istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha yüksek diz fleksiyon dereceleri görüldü. Gruplar arasında erken dönem komplikasyonlar ve inflamatuar belirteçler karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilmedi. Sonuçlar: TDA sonrası rehabilitasyon konusunda halen literatürde fikir birliği bulunmamaktadır. Ancak ameliyat sonrası ekstremite şişliğinin azaltılması hastanın rehabilitasyonunu kolaylaştırmaktadır. Diosmin + hesperidin kombine preparatının postoperatif dönemde kullanımı TDA sonrası hastaların ekstremite şişliğini, istirahat ve hareket sırasındaki ağrılarını azalttığından ve diz fleksiyon derecesini arttırdığından ve komplikasyonlarda bir artışa neden olmadığından TDA sonrası ekstremite şişliğini azaltmak ve hastaların rehabilitasyonunu kolaylaştırmak amacıyla kullanılabilir. Ancak uzun dönem etkilerinin ortaya konması için daha uzun takipli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Total knee arthroplasty (TKA) is one of the most frequently performed surgeries by orthopaedic surgeons around the world. The quickest functional recovery of the patient after surgery is an important factor affecting the success of the surgery. One of the hindrances to functional recovery is swelling of the operated extremity. There is not a routine and reliable medical treatment that can be applied to reduce postoperative swelling. The aim of this study is to investigate the effect of diosmin + hesperidin preparation on early rehabilitation of patients after TKA. Patients and Methods: The study is a prospective, randomized controlled, single-center study. The study included 120 patients who applied to the University Ankara Etlik City Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic due to symptomatic knee osteoarthritis and underwent unilateral TKA between October 2024 and March 2025. Two groups were determined as those receiving diosmin + hesperidin and those not. The patients' leg circumferences from the suprapatellar, patellar and infrapatellar regions, VAS scores at rest and during movement, knee joint range of motion and inflammatory markers in the blood were compared at 24, 48 hours and 14 days postoperatively. Results: Compared with the control group, the diosmin + hesperidin group had significantly less postoperative suprapatellar, patellar, and infrapatellar limb swelling, significantly lower VAS scores at rest and during movement, and significantly higher knee flexion degrees. When early complications and inflammatory markers in the blood were compared between the groups, no statistically significant difference was found. Conclusion: There is still no consensus in the literature on rehabilitation after TKA. Reducing postoperative extremity swelling facilitates the patient's rehabilitation. Since the use of diosmin + hesperidin combined preparation in the postoperative period reduces extremity swelling, pain during rest and movement, increases the degree of knee flexion and does not cause an increase in complications, it can be used to reduce extremity swelling after TKA and facilitate the rehabilitation of patients. However, longer follow-up studies are needed to reveal its long-term effects.