Sebepsiz zenginleşmenin şartları
The condictions of unjust enrichment
- Tez No: 948114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA MÜJDE KURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sebepsiz Zenginleşme, Objektif Zenginleşme, Sübjektif Zenginleşme, Yetki İçeriği (Tahsis) Teorisi, Unjust Enrichment, Objective Enrichment, Subjective Enrichment, The Attribution (Allocation) Theory, Multi-Person Relations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 430
Özet
“Sebepsiz Zenginleşmenin Şartları”başlıklı doktora tez çalışmamızda TBK m. 77 ve devamında düzenleme alanı bulan sebepsiz zenginleşme kurumu ele alınmıştır. Sebepsiz zenginleşme kurumu, başkasının malvarlığından veya emeğinden sebepsiz olarak zenginleşen kişinin bu zenginleşmeyi iade etmesini sağlar. Sebepsiz zenginleşmenin oluşabilmesi için belirli şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlar arasında, borçlunun malvarlığında bir zenginleşmenin meydana gelmesi, bu zenginleşmenin başkasının malvarlığından veya emeğinden kaynaklanması, zenginleşme ile zenginleşmeyi meydana getiren olay arasında nedensellik bağının bulunması ve zenginleşmenin haklı bir nedene dayanmaması yer almaktadır. Hukuk düzeni, kişilere çeşitli haklar tanımaktadır ve bu haklar, belirli yetkiler içermektedir. Söz konusu yetkilerin hak sahibi olmayan başka kişiler tarafından ihlal edilmesi halinde meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme teşkil eder. Sebepsiz zenginleşmenin oluşabilmesi için iade alacaklısının malvarlığında azalma olması gerekmez.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This doctoral thesis, titled The Conditions of Unjust Enrichment, examines the legal framework of unjust enrichment as set out in Articles 77 and following of the Turkish Code of Obligations (TCO). Unjust enrichment refers to a situation where an individual benefits at the expense of another's assets or labor and is thereby obligated to restore the undue enrichment. For unjust enrichment to be established, several conditions must be satisfied. These include: the enrichment of the debtor's assets; the enrichment arising from the assets or labor of another person; a causal connection between the enrichment and the event that triggered it; and the absence of a valid legal justification for the enrichment. The legal system recognizes various rights held by individuals, which are accompanied by certain powers. Unjust enrichment occurs when these rights are infringed upon by individuals who are not the rightful holders, leading to an enrichment that must be rectified. Notably, for unjust enrichment to be established, it is not necessary for there to be a corresponding depletion of the assets of the restitution creditor.