Köpeklerden Ehrlichia canis (E. canis) enfeksiyonunun Nested-PCR ve Lamp-PCR ile teşhisi ile klinik ve hematolojik bulgularının araştırılması
Diagnosis of Ehrlichia canis (E.canis) infection in dogs with Nested-PCR and Lamp-PCR and investigation of clinical and hematological findings
  1. Tez No: 948129
  2. Yazar: MUSTAFA ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KIZIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nested-PZR, LAMP-PZR, İnkluzyon Cisimciği, E. canis, Sokak Hayvanları, Nested-PCR, LAMP-PCR, Inclusion Body, E. canis, Stray Animals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ehrlichia canis (E. canis) kahverengi köpek kenesi (Rhipicephalus sanguineus) tarafından taşınan, köpeklerde“Kanin Monositik Ehrlichiozis (KME)”hastalığına neden olan, zorunlu hücre içi Rickettsia cinsi içinde yer alan bakteriyel bir etkendir. KME, kan dolaşımını etkileyerek tüm vücuda yayılan, yüksek morbiditeye ve mortaliteye sahip zoonoz bir hastalıktır. Bu çalışmada, Ankara İlinde yer alan, farklı hayvan bakımevlerinde bakılan yetişkin sokak köpeklerinde, E. canis'in neden olduğu inklüzyon cisimciklerini (morula) mikroskobik olarak değerlendirmek ve Nested-PZR ve LAMP-PZR ile teşhis etmek amaçlanmıştır. Ayrıca Nested-PZR ve LAMP-PZR testi pozitif olan kan örneklerinde görülen hematolojik bulguları da değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla, hayvan bakımevlerinde bulunan yetişkin 61 dişi ve 39 erkek köpek olmak üzere, toplamda 100 sokak köpeğinden kan örnekleri toplanmıştır. Toplanan kan örneklerinden mikroskobik araştırma için kan frotileri hazırlandı ve mikroskopta değerlendirildi. Daha sonra DNA izolasyonu yapılarak cins (Ehrlichia spp.) ve tür bazında (E. canis) Nested-PZR ve tür bazında (E. canis) LAMP PZR analizleri yapıldı. Nested-PZR testinde pozitif sonuç alınan hayvanların, kan numunelerinden tam kan sayımı analizi yapıldı. Yapılan mikroskobik incelemede, 65 köpekte (%65) E. canis ve/veya çeşitli kan parazitleri nedeniyle oluşan morula tespit edildi. Morula saptanan örneklerin KME enfeksiyonundan kaynaklandığını tespit etmek amacıyla yapılan Nested-PZR sonucunda 82 köpekte (%82) Ehrlichia spp., 26 köpekte (%26) E. canis ve LAMP PZR sonucunda 66 (%80,48) E. canis saptandı. Yapılan tam kan sayımı analiz sonuçlarına göre hayvanların %40'ında pansitopeni tablosu belirlendi. Sonuç olarak bu çalışmada, Ankara İlinde bulunan çeşitli hayvan bakımevlerindeki sokak köpeklerinde E. canis kaynaklı KME enfeksiyonu yüksek oranda tespit edildi. Barınakta bulunan hayvanlarda, KME enfeksiyonunu azaltmak ve hayvanların refahını sağlamak amacıyla, kene mücadelesi yapılması ve kene kaynaklı KME hastalığının önlenmesi gerekmektedir. Bu çalışma için gerekli izinler, 13.12.2011 tarih ve 28141 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren“Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Hayvanların Refah ve Korunmasına Dair Yönetmelik”kapsamında, T.C. Ankara Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden temin edilmiştir (Proje Bazlı İzin yazısı no: E-89501546-325.04.02-10388335). Bu çalışma Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje numarası 2023/160. Çalışmaya ilişkin etik kurul onayı ise 20.06.2023 tarihinde, 2023/06 karar sayısı ve 22 karar numarasıyla alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Ehrlichia canis (E. canis) is an obligate intracellular Rickettsia bacterial agent carried by the brown dog tick (Rhipicephalus sanguineus) and causing the canine monocytic ehrlichiosis (CME) disease in dogs. CME is a zoonotic disease with high morbidity and mortality that affects the blood system and spreads throughout the body. This study aimed to evaluate inclusion bodies (morula) caused by E. canis microscopically in adult stray dogs kept in different animal shelters in Ankara Province and to diagnose them by Nested-PCR. It was also aimed to evaluate the hematological findings seen in blood samples with positive Nested-PCR tests. For this purpose, blood samples were collected from a total of 100 adult stray dogs, 61 female and 39 male dogs, in animal shelters. Blood smears were prepared from the collected blood samples for microscopic investigation and evaluated under a microscope. Afterwards, DNA isolation was performed and Nested-PCR analyses were performed based on genus (Ehrlichia spp.) and species (E. canis) and LAMP-PCR analyses were performed based on species (E. canis). Complete blood count analysis was performed on blood samples of animals with positive results in Nested-PCR test. In the microscopic examination, morula caused by E. canis and/or various blood parasites was detected in 65 dogs (65%). In order to determine that the samples with morula were caused by CME infection, Nested-PCR results were performed and Ehrlichia spp. was detected in 82 dogs (%82), E. canis in 26 dogs (%26) and E. canis was detected in 66 dogs (%80,48) as a result of LAMP-PCR. According to the complete blood count analysis results, pancytopenia was detected in 40% of the animals. As a result, in this study, CME infection caused by E. canis was detected at a high rate in stray dogs in various animal shelters in Ankara Province. In order to reduce CME infection in animals in the shelter and to ensure the welfare of the animals, tick control and prevention of tick-borne CME disease are necessary. The necessary permissions for this study were obtained from the Ankara Governorship Provincial Directorate of Agriculture and Forestry within the scope of the“Regulation on the Welfare and Protection of Animals Used for Experimental and Other Scientific Purposes”, which was published in the Official Gazette dated 13.12.2011 and numbered 28141 and entered into force (Project-Based Permission Letter No: E-89501546-325.04.02-10388335). This work was supported bu Scientific Research Projects Coordination Unit of Kırıkkale University. Project number 2023/160. The ethics committee approval for the study was received on 20.06.2023 with decision number 2023/06 and decision number 22.