Öğretmenlerin mobbing maruziyeti ve mobbingin bazı değişkenlere göre incelenmesi
Examination of teachers exposure to mobbing and mobbing situations according to some variables
- Tez No: 948205
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, mobbing maruziyeti, mobbing türleri, Mobbing, mobbing exposure, types of mobbing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Eğitim, birey ve toplumun gelişmesinde ve ilerlemesinde en fazla etkisi olan olgulardan birisidir. Günümüz modern eğitim sistemlerinde eğitim faaliyetlerinin başarısı öğretmenlerin performansına bağlıdır. Ancak öğretmenlerin iş yükü, öğretim ortamının çevresel değişkenleri ve birçok faktör bu performansı etkilemektedir. Çalışan başarısı, verimliliği ve örgütle ilişkisi bakımından birçok araştırmaya konu edilen mobbing, öğretmenler için de önemli bir sorundur. Bu araştırmada öğretmenlerin iş yaşamını, verim ve performansını etkileyen mobbinge maruz kalma durumu, çeşitli demografik değişkenler bakımından ele alınmıştır. Araştırma betimleyici tarama modelinde nicel bir araştırma olarak tasarlanmış, araştırma evreni olarak belirlenen Hakkari'de görev yapan 4672 öğretmenden randomize olarak ulaşılan 697 öğretmenin oluşturduğu örneklemden anket ve ölçek ile veri toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Tursun (2019) tarafından geliştirilen“Mobbing Ölçeği”kullanılmış, toplanan veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) Paket Programında istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Veri analizinde Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA), güvenirlik analizi, normallik analizi yapılmış, veriler normal dağılım göstermediği için demografik değişkenlerin etkisini belirlemek için yapılan fark analizlerinde non-parametrik testlerden Mann Whitney U ve Kruskal Wallis Testleri tercih edilmiştir. Hesaplamalarda frekans, yüzde, sıra ortalamaları, standart sapma gibi betimsel istatistik değerleri tespit edilmiş, testlerde %95 ve üzeri güven anlamına gelen p≤,05 olması durumunda anlamlı farkın varlığı kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre öğretmenler mobbing maruziyeti yaşamakta ve demografik değişkenlere göre yaşanılan mobbing maruziyeti farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Education is one of the most influential factors in the development and progress of individuals and society. In today's modern education systems, the success of educational activities largely depends on teacher performance. However, workload, environmental factors in the teaching setting, and various other elements can affect this performance. Mobbing, widely studied in terms of employee productivity, success, and organizational relationships, is also a significant issue for teachers. This study examines the exposure of teachers to mobbing and how it affects their professional lives, productivity, and performance in relation to various demographic variables. Designed as a quantitative study using the descriptive survey model, data were collected from a randomly selected sample of 697 teachers out of 4,672 working in Hakkari. The data collection tool was the“Mobbing Scale”developed by Tursun (2019), and analyses were performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). Exploratory Factor Analysis (EFA), reliability, and normality tests were conducted. Since the data were not normally distributed, non-parametric tests (Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis) were used to analyze differences based on demographic variables. Descriptive statistics such as frequency, percentage, rank means, and standard deviation were reported, with significance accepted at p≤.05. Findings indicate that teachers experience mobbing, and exposure levels vary based on demographic characteristics.