Şiddetsiz iletişim eğitimi alan öğretmenlerin sınıf yönetimi davranışları ile ilgili algılarının incelenmesi
Investigation of the perceptions of teachers who received non-violent communication training regarding their class management behavior
- Tez No: 948263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜKERREM AKBULUT TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi, şiddetsiz iletişim, anlaşmazlık çözümü, barış dili, Classroom management, nonviolent communication, conflict resolution, peace language
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, şiddetsiz iletişim eğitimi alan öğretmenlerin sınıf yönetimi davranışlarına yönelik algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada, standart görüşme formu aracılığıyla öğretmen algıları derinlemesine incelenmiştir. Araştırmanın verileri, ölçüt örnekleme kullanılarak belirlenen Millî Eğitim Bakanlığına bağlı beş yıl ve üzeri mesleki kıdeme sahip 12 öğretmenden elde edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin şiddetsiz iletişim eğitimi aldıktan sonra kural ve prosedürleri belirleme ve uygulama yaklaşımlarına; öğretmen ve öğrenci iletişimine; istenmeyen davranışlara müdahale yaklaşımlarına; aldıkları eğitimin öğrenme öğretme etkinliklerine yansımalarına; aldıkları eğitimi belirli bir bağlamda kullanabilme durumlarına dair yeterlikleri ve şiddetsiz iletişim uygularken karşılaştıkları zorluklar ile ilgili bulgulara ulaşılmıştır. Sonuç olarak öğretmen algılarına göre, şiddetsiz iletişim eğitimi sonrası kural ve prosedürleri belirleme ve uygulama süreçlerinde öğretmenlerin duygu ve ihtiyaç odaklı hareket ettikleri, istenmeyen davranışlara gözlem ile yaklaştıkları ve istenmeyen davranışa duygu ve ihtiyaç temelli müdahalede bulundukları, öğrencilerle iletişimlerine olumlu yansımaları bulunduğu bulgularına ulaşılmıştır. Katılımcı öğretmen algılarına göre öğrenme öğretme sürecinde öğretmenlerin öğretme-öğrenme sürecini ihtiyaç temelli planladığı, şiddetsiz iletişim etkinliklerini öğretme öğrenme süreci ile birleştirdikleri ortaya konulmuş ve bu yöntemin yaygınlaştırılması için öğretmenlere hizmet içi eğitimler verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perceptions of teachers who received nonviolent communication training regarding classroom management behaviors. In this study, which was conducted using the phenomenological design from qualitative research methods, teacher perceptions were examined in depth through a standard interview form. The data of the study were obtained from 12 teachers with five years or more professional seniority affiliated with the Ministry of National Education, who were determined using criterion sampling. As a result of the study, findings were reached regarding the teachers' approaches to determining and implementing rules and procedures after receiving nonviolent communication training; teacher and student communication; their approaches to intervening in undesirable behaviors; the reflections of the training they received on learning and teaching activities; their competencies regarding their ability to use the training they received in a specific context and the difficulties they encountered while implementing nonviolent communication. As a result, according to the teachers' perceptions, it was found that teachers acted emotion- and need-oriented in the processes of determining and implementing rules and procedures after nonviolent communication training, approached undesirable behaviors with observation and intervened in undesirable behaviors based on emotion and need, and that these findings had positive reflections on their communication with students. According to the perceptions of the participating teachers, it was revealed that teachers planned the teaching-learning process based on needs in the learning-teaching process, combined nonviolent communication activities with the teaching-learning process, and it was suggested that in-service training be provided to teachers to popularize this method.