Muhammed Emin El-Hererî'nin tefsirinde münasebet kavramı: Bakara Suresi örneği
The concept of relationship in the tafsir of Muhammad Emin Al-Herari: The example of Surah al-Baqarah
  1. Tez No: 948306
  2. Yazar: ÖMER BEKİR TUNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Muhammed Emîn Hererî, Münâsebâtü'l-Kur'an, Bakara Suresi, Tertip, Muhammad Emin Herari, Relation of the Qur'an, Surah al-Baqara, Arrangement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Kur'an-ı Kerîm'in en güzel şekilde anlaşılması için farklı bakış açılarını içinde barındıran birçok tefsir yöntemi geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları kabul görüp disiplin halinde sistemleşirken bazıları sadece yorum olarak kalmıştır. Kur'an'ın anlaşılmasına katkı sağlayan, müfessirler tarafından hüsnü kabul gören ve zamanla sistemleşerek tefsir kitaplarında kendine yer bulan disiplinlerden bir tanesi de Münâsebâtü'l-Kur'an'dır. İ'câzü'l-Kur'an kavramıyla doğrudan alakalı olan münasebet ilmi hem sureler hem de ayetler arasında zahirde gözükmeyen münasebet vecihlerini konu edinmiştir. Müfessirler Kur'an'a bütüncül bakabilmek adına münasebet ilmine önem vererek gelişimine katkıda sağlamışlardır. Gelişim sürecini büyük oranda tamamlayan bu ilim son dönem tefsir kitaplarında müstakil başlıklar halinde kendine de yer bulmuştur. Muhammed Emîn Hererî'nin Hadâiku'r-Ravh ve'r-Rayhân isimli tefsiri de Münâsebâtü'l-Kur'an kavramına son derece önem veren muasır tefsirlerden biridir. Müellif eserinde hem sure başlarındaki hem de ayet pasajlarının arasındaki münasebeti başlıklar halinde zikretmiştir. Biz bu çalışmamızda Hererî'nin hayatını, münasebet ilmiyle alakalı başlıkların çerçevesini ve Hererî'nin tefsirinden ilham alarak Bakara suresinin ayetleri arasındaki münasebet vecihlerini ifade etmeye çalıştık. Hererî'nin ayetlerin münasebeti hakkındaki görüşlerini zikrederken yararlanmış olduğu kaynaklara ve söz konusu ayet hakkındaki diğer münasebet vecihlerine yer verdik. Kur'an'ın en uzun suresindeki onlarca konu arasında münasebet kurmayı amaçlayan bu çalışma hem surenin zihinde kalıcılığını arttırmak hem de münasebet ilminin çerçevesini genişletmek adına da küçük bir adımdır. vii
Özet (Çeviri)
Many tafsir methods with different perspectives have been developed to understand the Quran in the best way. While some of these have become systematized as disciplines, some have remained only as tafsir. One of the disciplines that contributes to the understanding of the Qur'an, is accepted by commentators and considered book of tafsir by being systematized is Münasebâtü'l-Kuran. The science of relations, which is directly related to the İ'câzü'l-Kur'an, deals with the non-obvious aspects of relations between the surahs and verses. Commentators have prioritized the science of relationships to provide a holistic perspective on the Quran. This science, which has largely completed its development, is found under separate headings in recent tafsir books. The tafsir of Hadâiku'r-Ravh ve'r-Rayhân by Hereri is one of the commentaries that attach great importance to the concept of the Qur'an. In his work, the author has mentioned the relationships between the beginnings of the surahs and verse passages. In this study, we have attempted to explore Hereri's life, the framework of topics related to the science of relations, the relationship between the verses of the Surah al-Baqara, inspired by Hereri's tafsir. We have included the sources that Hereri used while mentioning his views on the relationship between the verses and other aspects of the relationship regarding the verse. This study, which aims to establish relationships between dozens of topics the longest surah of the Quran, is a small step towards increasing the memorability of surah and expanding the framework of the science of relations. ix