18-20 yaş arası gençlerde psikolojik iyi oluş hali ile yeme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An evaluation of the relationship between psychological well-being and eating habits among young adults aged 18 to 20
- Tez No: 948311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi oluş, yeme davranışı, genç erişkinler, duygusal yeme, beden kitle indeksi, Psychological well-being, eating behavior, young adults, emotional eating, body mass index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, 18-20 yaş aralığındaki genç bireylerin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile yeme alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ek olarak, demografik veriler ve diğer değişkenler ile ilişkisi değerlendirilmektedir. Gereç-Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel türdeki bu araştırma, 01.01.2025-01.04.2025 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 140 gönüllü stajyer öğrenci ile yürütülmüştür. Katılımcılara Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği ve Üç Faktörlü Yeme Ölçeği uygulanmış, elde edilen veriler SPSS tabanlı istatistik programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %67,9'u kadın olup, ortalama yaşları 19,33±0,82'dir. Mental iyi oluş ile yeme davranışları arasında anlamlı bir korelasyon bulunmamıştır. Ancak, beden kitle indeksi ile bilişsel kısıtlama, duygusal yeme ve kontrolsüz yeme arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca, ekran süresi ve paketli gıda tüketiminin mental iyi oluş düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkileri olduğu belirlenmiştir. Ekran süresi 6 saat ve üzeri olan bireylerin mental iyi oluş düzeyleri, 0–2 saat, 2–4 saat ve 4–6 saat aralığında ekran kullanan bireylere kıyasla anlamlı düzeyde daha düşüktür. Her gün paketli gıda tüketen bireylerin mental iyi oluş düzeyleri, haftada 1–2 ve 3–4 kez tüketenlere göre daha düşük; haftada 1–2 kez tüketenlerin düzeyi ise diğer gruplara kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksektir. Sonuç: Genç bireylerin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile yeme alışkanlıkları arasında doğrudan bir ilişki bulunmasa da bazı çevresel ve bireysel değişkenlerin etkili olduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular, gençlerde sağlıklı yaşam alışkanlıklarının desteklenmesine yönelik multidisipliner yaklaşımların gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study is to investigate the relationship between psychological well-being and eating habits among young adults aged 18 to 20. Additionally, the study evaluates how this relationship is affected by demographic variables such as gender, education level, family income, screen time, and packaged food consumption. Materialsand Methods: This descriptive cross-sectional study was conducted between 01.01.2025 and 01.04.2025 with 140 voluntary intern students attending Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital Family Medicine Outpatient Clinic. Participants completed the Warwick-Edinburgh Mental Wellbeing Scale and the Three-Factor Eating Questionnaire. Data were analyzed using statistical software based on SPSS. Results: Of the participants, 67.9% were female, and the mean age was 19.33±0.82 years. No statistically significant correlation was found between psychological well-being and eating behaviors. However, significant positive relationships were identified between body mass index and cognitive restraint, emotional eating, and uncontrolled eating. Additionally, screen time and packaged food consumption were found to have statistically significant effects on psychological well-being levels. Participants with a screen time of 6 hours or more had significantly lower levels of psychological well-being compared to those with 0–2 hours, 2–4 hours, and 4–6 hours of screen exposure. Similarly, individuals who consumed packaged food daily had lower psychological well-being levels than those who consumed it 1–2 or 3–4 times per week, while those who consumed it 1–2 times per week had significantly higher levels compared to other groups. Conclusion: Although no direct relationship was found between psychological well-being and eating habits, several environmental and individual factors were found to influence this interaction. The findings highlight the importance of multidisciplinary interventions to promote healthy lifestyle habits among young adults.