İmalat sektöründe kalite yönetimi uygulamaları ve malzeme verimliliği ilişkisi
Relationship between quality management practices and material efficiency in manufacturing sector
- Tez No: 948320
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İmalat, Kalite yönetimi, Malzeme verimliliği, Manufacturing, Quality management, Material efficiency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma, kalite yönetimi uygulamalarının malzeme verimliliği üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, anket yöntemiyle elde edilen verilere dayanarak kalite yönetimi sistemleri, malzeme verimliliği ve sürdürülebilir üretim arasındaki ilişkileri değerlendirmiştir. Araştırma bulguları, kalite yönetimi uygulamalarının malzeme verimliliğini artırarak üretim süreçlerindeki hataları ve israfı azalttığını göstermektedir. Katılımcıların büyük bir kısmı (%76,7), kalite yönetiminin müşteri memnuniyetini ve süreç verimliliğini önemli ölçüde iyileştirdiğini belirtmiştir. Malzeme verimliliğini artırmak için en sık kullanılan yöntemler arasında atık yönetimi (%65,1), enerji ve malzeme tüketiminin izlenmesi (%48,8) ve geri dönüşüm stratejileri yer almıştır. Kalite yönetimi ile malzeme verimliliği arasındaki ilişkiyi değerlendiren katılımcıların %58,1'i bu iki unsur arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ifade etmiştir. Bulgular, kalite yönetimi uygulamalarının süreç optimizasyonu, kaynakların etkin kullanımı ve maliyetlerin düşürülmesinde kritik bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Araştırmada ayrıca dijital izleme sistemleri, ileri üretim teknolojileri ve eğitim programlarının malzeme verimliliğini artırmada önemli olduğu vurgulanmıştır. Çalışmanın sonunda, kalite yönetimi sistemlerinin yaygınlaştırılması, çalışan farkındalığının artırılması ve teknolojik yeniliklerin benimsenmesi gibi öneriler sunulmuştur. Bu araştırma, kalite yönetimi ve malzeme verimliliği arasındaki güçlü ilişkiyi ortaya koyarak, şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına ve rekabet avantajı elde etmelerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of quality management practices on material efficiency. Based on data obtained through surveys, the research evaluates the relationships between quality management systems, material efficiency, and sustainable production. The findings of the study show that quality management practices improve material efficiency by reducing errors and waste in production processes. A large portion of the participants (76.7%) stated that quality management significantly improves customer satisfaction and process efficiency. The most frequently used methods to enhance material efficiency include waste management (65.1%), monitoring energy and material consumption (48.8%), and recycling strategies. Among the participants evaluating the relationship between quality management and material efficiency, 58.1% indicated a direct link between the two factors. The findings demonstrate that quality management practices play a crucial role in process optimization, efficient resource use, and cost reduction. The study also highlights the importance of digital monitoring systems, advanced manufacturing technologies, and training programs in improving material efficiency. At the conclusion of the research, recommendations are provided, such as the widespread adoption of quality management systems, increasing employee awareness, and embracing technological innovations. This research aims to contribute to achieving sustainability goals and gaining competitive advantage by emphasizing the strong relationship between quality management and material efficiency.