Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının ulusal kimlik ve aidiyet algılarının incelenmesine yönelik karma bir araştırma
A mixed research aimed at examining the perceptions of national identity and belonging of social studies teacher candidates
  1. Tez No: 948347
  2. Yazar: ADİL ÇERİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Ulusal Kimlik, Aidiyet, Sosyal Bilgiler ve Öğretmen Adayları, Identity, National Identity, Belonging, Social Studies and Prospective Teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırma Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının ulusal kimlik ve aidiyet algılarının hangi düzeyde olduğunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Yapılan araştırmada, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin beraber kullanıldığı karma model tekniğinin ardışık açıklayıcı deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Gelişli (2014) ve Akyiğit (2017) tarafından hazırlanan“Milli Kimlik Algı Ölçeği”ve“Ulusal Kimlik Aidiyet Ölçeği”aracılığıyla, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan 4 devlet üniversitesinde eğitim-öğretim gören Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarından toplanmıştır. Araştırmanın nitel verileri ise, araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla lisans 4. sınıf düzeyinde bulunan öğretmen 16 adayı ile derinlemesine görüşme yapılarak elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının ulusal kimlik ve aidiyet algılarının yüksek düzeyde olduğu, ulusal kimlik ve aidiyet algı düzeylerinin cinsiyete, sınıf düzeyine, yaşadıkları şehrin bulunduğu coğrafi bölgeye, üniversite öncesi yaşadıkları yerleşim birimine, sosyo-ekonomik düzeylerine, mensup oldukları dine, aile üyeleri arasında konuştukları dile, ulusal kimlik ve aidiyet algılarının kazanıldığı kurum ve kuruluşa, ulusal kimlik ve aidiyet algılarının gelişmesinde etkili olan unsurlara göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Lisans 4. sınıf düzeyinde bulunan öğretmen adaylarının görüşme formunda yer alan görüşme sorularına yönelik verdikleri yanıtlarla, bireylerin nasıl bir kimlik algısına sahip olduğunu, kimliğini tercih ederken hangi faktörlerden etkilendiği ve bu faktörlerin bireyi nasıl etkilediği yönünde farkındalık oluşturacak görüşler ve tanımlamalar sunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the level of perceptions of national identity and belonging of Social Studies teacher candidates. In the research, a sequential explanatory design of the mixed model technique, in which quantitative and qualitative research methods are used together, was used. The quantitative data of the research were collected from Social Studies teacher candidates studying at 4 state universities in the Southeastern and Eastern Anatolia regions in the 2024-2025 academic year, through the“National Identity Perception Scale”and“National Identity Belonging Scale”prepared by Gelişli (2014) and Akyiğit (2017). The qualitative data of the research were obtained by conducting in-depth interviews with teacher candidates at the 4th year of undergraduate education using the interview form prepared by the researcher. When the results of the study are examined, it has been determined that the perceptions of national identity and belonging of Social Studies teacher candidates are at a high level and that the levels of perceptions of national identity and belonging vary according to gender, class level, geographical region of the city they live in, the settlement they lived in before university, their socio-economic level, the religion they belong to, the language they speak among family members, the institution and organization where the perceptions of national identity and belonging were acquired, and the factors that are effective in the development of perceptions of national identity and belonging. The answers given by the teacher candidates in the 4th year of undergraduate education to the interview questions in the interview form presented opinions and definitions that will create awareness about what kind of identity perception individuals should have, what kind of factors are affected when choosing their identity, and how these factors affect the individual.