Isı stresi altındaki Saanen keçilerinde vitamin E ve Selenyum kullanımının antioksidan parametreler üzerine etkileri
Effects of vitamin E and Selenium use on antioxidant parameters in Saanen goats under heat stress
  1. Tez No: 948406
  2. Yazar: SEDAT TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR PAŞA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin E, Selenyum, sıcaklık stresi, TAS, TOS, tiyol disülfit, keçi, Vitamin E, Selenium, heat stress, TAS, TOS, thiol disulfide, goat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Çalışma, Isı Stresi Altındaki Saanen ırkı keçilerde Vitamin E ve Selenyum Kullanımının Antioksidan Parametreler Üzerine Etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada klinik ve laboratuvar muayene (tam kan sayımı ve serum biyokimyasal bulgularına) sonuçlarına göre 1 yaş ve üzeri yaşta saanen ırkı 14 adet sağlıklı dişi keçi seçilmiştir. Seçilen bu keçiler gruplara rastgele dağıtılarak Grup 1 (n=7) ve Grup 2 (n=7) olmak üzere iki guruba ayrılmıştır. Hayvan grupları ayrı padoklara alınarak çalışma süresince besleneme rejimleri değiştirilmeden toplam karışım rasyonu ve adlibitum su ile bakım-yönetimleri sağlanmıştır. Çalışma kapsamında oluşturulan Grup 1'deki keçilere Vitamin E-Selenyum (Se) (Yeldif, Ceva, Türkiye) 2 ml yeldif / 50 kg canlı ağırlık dozunda, grup 2'deki keçilere ise 2 ml %0,9'luk NaCI her ayın ilk haftası tek doz subkutan olarak uygulanmıştır. Her iki gruptaki hayvanlardan toplam oksidan seviyesi (TOS), toplam antioksidan seviyesi (TAS) ve tiyol disülfit (total tiyol (TTL), nativ tiyol (NTL), disülfid (DS) düzeylerinin belirlenmesi için vena jugularistüren lityum heparinli tüplere 4' er ml kan örnekleri alınmıştır. Örnekleme ve uygulamaların tamamı 12 ay boyunca (mevsimsel) ayda bir kez olacak şekilde takip edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, 12 ay boyunca takip edilen saanen ırkı keçilerde çevresel sıcaklık-nem indeksi (SNİ) ile antioksidan parametreler (TTL, NTL, DS, TAS, TOS) arasındaki değişimlere Vitamin E ve Selenyumun uygulamasının anlamlı bir etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Bu çalışmada SNİ değerlerinin arttığı yaz mevsiminde sıcaklık stresinin oluştuğu tespir edilmiştir. Zaman içerisinde dalgalanma gösteren TTL düzeyleri kontrol gurubuna nazaran çalışma grubunda özellikle Mart ve Ekim aylarında daha yüksek bulunmuştur. Şubat ayında özellikle kontrol grubunda belirgin bir artış gösteren NTL seviyesi diğer aylarda anlamlı bir değişiklik göstermemiştir. Vitamin E ve Selenyum uygulamasının antioksidan etkisi yıl sonunda DS seviyesindeki anlamlı düşüş ile ortaya konmuştur. Çalışmada TAS ve TOS düzeyleri her iki gruptada yıl içerisinde dalgalanmalar gösterse bile anlamlı bir değişiklik şekillenmemiş ve benzer bir seyir göstermişlerdir. SNİ ile antioksidan parametreler arasında yapılan regresyon analizinde, sadece TTL ile SNİ arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki (p = 0.048) tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada; tüm oksidatif stres parametreleri kapsamında çalışma ve kontrol grupları arasında değişimler gerçekleşmiş olsada bu değişimlerin önem arz etmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The study was conducted to determine the effects of Vitamin E and Selenium use on antioxidant parameters in Saanen goats under heat stress. Material and Methods: In the study, 14 healthy female goats of the Saanen breed, aged 1 year and above, were selected according to the results of clinical and laboratory examinations (complete blood count and serum biochemical findings). These goats were randomly distributed to the groups and divided into two groups as Group 1 (n=7) and Group 2 (n=7). The animal groups were taken to separate paddocks and their care and management were provided with total mixed ration and adlibitum water without changing their feeding regimes during the study. Vitamin E-Selenium (Yeldif, Ceva, Turkey) was applied to the goats in Group 1, at a dose of 2 ml yeldif/50 kg live weight, and 2 ml 0.9% NaCI was applied to the goats in Group 2 as a single dose subcutaneously in the first week of each month. In order to determine total oxidant level (TOS), total antioxidant level (TAS) and thiol disulfide levels, 4 ml blood samples were taken from the jugular vena into lithium heparin tubes from the animals in both groups. All sampling and applications were monitored once a month for 12 months (seasonally). Results: In this study, it was investigated whether the application of Vitamin E and Selenium had a significant effect on the changes between environmental temperature-humidity index (SNI) and antioxidant parameters (TTL, NTL, DS, TAS, TOS) in Saanen breed goats followed for 12 months. In this study, it was determined that heat stress occurred in the summer season when SNI values increased. TTL levels, which fluctuated over time, were found to be higher in the study group, especially in March and October, compared to the control group. NTL levels, which showed a significant increase especially in the control group in February, did not show a significant change in the other months. The antioxidant effect of Vitamin E and Selenium application was revealed by the significant decrease in DS level at the end of the year. Although TAS and TOS levels showed fluctuations in both groups during the year, no significant change was formed and they showed a similar course. In the regression analysis performed between SNI and antioxidant parameters, a positive and significant relationship (p = 0.048) was detected only between TTL and SNI. Conclusion: In this study, although there were changes between the study and control groups in all oxidative stress parameters, it was determined that these changes were not significant.