Nurettin Topçu'nun ahlâk felsefesi
The moral philosophy of Nurettin Topçu
  1. Tez No: 948422
  2. Yazar: SEMA TOPÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, ahlâk, isyan ahlâkı, hareket felsefesi, sorumluluk, özgürlük, tasavvuf, Nurettin Topçu, morality, rebellion morality, philosophy of movement, responsibility, freedom, mysticism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı çağdaş Türk düşünce dünyasının önemli düşünürlerinden Nurettin Topçu'nun ahlâk felsefesi hakkındaki düşüncelerini incelemektir. Çalışmanın ilk bölümünde öncelikle, Nurettin Topçu'nun yaşadığı dönemdeki düzen ve ahlâk alanındaki değişiklikler nedeniyle hayatı ele alınmıştır. Daha sonra yaşadığı dönemin sosyoekonomik ve sosyopolitik koşulları, öğretmenliği, etkilendiği ve etkilediği kişiler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Son bölümde ise Topçu'nun, Avrupa dönüşü kendi tarihimiz ve Batı felsefesini çok iyi bir şekilde sentezleyerek kendine özgü ahlâk sistemini kurma aşamaları ele alınmıştır. Bu çalışmada, Topçu'nun eserleri ışığında yol alınmıştır. Nurettin Topçu'nun ahlâk sistematiği üzerine eserleri temel alınarak genel ahlâk meselesini anlama adına Blondel'in Hareket felsefesinden yola çıkarak 'İsyan' kavramının Topçu'daki anlamı açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra hürriyet, sorumluluk, hareket ve ahlâk felsefesi bağlamındaki düşünce ve görüşleri geniş bir çerçevede incelenmiştir. Topçu'nun ahlâk sistemi incelenerek araştırmamız tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the thoughts of Nurettin Topçu, one of the important thinkers of the contemporary Turkish intellectual world, on the moral Philosophy. In the first part of the study, Nurettin Topçu's life was primarily discussed due to the changes in order and morality in the period in which he lived. Then, the socioeconomic and sociopolitical conditions of the period in which he lived, his teaching, and the people he was influenced by and influenced by were evaluated within the framework of his work. In the last section, Topçu's stages of establishing his own moral system by synthesizing our own history and Western Philosophy very well after his return to Europe were discussed. In this study, we proceeded in the light of Topçu's works. Based on Nurettin Topçu's works on moral systematics, in order to understand the general moral issue, the meaning of the concept of 'Rebellion' in Topçu was tried to be explained by starting from Blondel's philosophy of movement. Then, his thoughts and views in the context of freedom, responsibility, movement and moral philosophy were examined in a broad framework. Our research was completed by examining Topçu's moral system.