Understanding changes in urban dynamics and the discussions surrounding reconstruction process in post-earthquake Antakya
Depremden sonra Antakya'da kentsel dinamiklerdeki değişimleri ve yeniden yapılanma süreçlerini anlamak
- Tez No: 948630
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV ERKİLET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dayanışma ve Direnç, Deprem, Göç, Mekansal Adalet ve Şehir Hakki, Yeninden Yapılanma, Yere Bağlılık ve Kimlik, Earthquake, Migration, Place Attachment and Identity, Reconstruction, Solidarity and Resistance, Spatial Justice and Right to the City
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
6-7 Şubat 2023 tarihlerinde Kahramanmaraş merkezli depremler, Antakya'da benzeri görülmemiş bir yıkıma neden olarak şehrin sosyal, kültürel ve fiziksel dokusunu önemli ölçüde değiştirmiştir. Bu çalışma, Antakya'nın depremle birlikte sosyal ve kültürel dokusunda meydana gelen değişimleri anlamayı ve yeniden inşa sürecinde bölge halkının beklenti, istek ve endişelerinin bu süreçle ne derece uyumlu olduğunu tartışmayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemleri kullanılarak saha çalışması yapılmış, yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiş olup bölge halkının deprem öncesi ile sonrası yaşamlarında yaşanan değişimlerle beraber yeniden inşa sürecine dair düşünceleri sorgulanmıştır. Devlet ve ilgili kurumların yeniden inşa süreciyle ilgili yayınları incelenmiş, planlamanın çerçevesi anlaşılmaya çalışılmıştır. Buna ek olarak, sosyal medya hesapları, haber siteleri ve YouTube videoları gibi medya kanalları üzerinden bulgularla tartışmalar genişletilmiştir. Bulgular deprem öncesinde Antakya'nın kültürel, etnik ve demografik açıdan çeşitliliğe sahip olduğunu ve bu çeşitliliğin güçlü dayanışma ağlarıyla desteklendiğini göstermektedir. Bölge halkının hem mahallelerine hem de Antakya'ya güçlü bir bağlılığı olduğu tespit edilmiş olup depremle birlikte bu bağlarda kırılmalar yaşanmıştır. Yeniden inşa sürecinde devletin rezerv alan uygulaması ve devlet merkezli inşa faaliyetleri, bölgedeki yapı stokunu görece hızlı bir şekilde geri kazandırarak bazı beklentileri karşılamış olsa da, katılımcı olmayan planlama süreçleri, rezerv alan politikaları ve tek tip konutlaşma gibi etkenler, v bazı kesimlerde tepkiye yol açmıştır. Aidiyet sorunları, yabancılaşma, kullanım değerinin yerini maddi değerin alması, mahalle sınırlarının ortadan kalkması ve mülkiyet haklarına dair belirsizlikler gibi sorunlar gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, yeniden inşa faaliyetleri Antakya'da normale dönüşü hızlandırsa da, ulaşılan“normalin”bölge halkı için kısmen yabancılaşmış bir gerçeklik taşıyacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
On February 6-7, 2023, the earthquakes centered in Kahramanmaraş caused unprecedented destruction in Antakya, significantly altering the city's social, cultural, and physical fabric. This study aims to understand the transformations in Antakya's social and cultural structure following the earthquake and to examine the extent to which the local population's expectations, desires, and concerns align with the reconstruction process. Using qualitative research methods, fieldwork was conducted, and semi-structured interviews were carried out to investigate changes in the lives of residents before and after the earthquake, as well as their perspectives on the reconstruction process. Additionally, publications by the state and relevant institutions regarding the reconstruction process were analyzed to understand the planning framework, while discussions were further expanded through social media accounts, news websites, and YouTube videos. Findings indicate that, before the earthquake, Antakya was culturally, ethnically, and demographically diverse, supported by strong solidarity networks. The local population demonstrated a deep attachment to their neighborhoods and Antakya. However, the earthquake disrupted these social bonds, leading to fractures within the community. While the state's reserved area policy and centralized reconstruction, efforts helped restore the housing stock relatively quickly and met some expectations, non-participatory planning processes, reserved area policies, and uniform housing developments generated discontent among certain vii segments of the population. Issues such as loss of belonging, alienation, replacing use value with exchange value, the erasure of neighborhood boundaries, and uncertainties regarding property rights have been observed. In conclusion, while reconstruction efforts have accelerated the return to normalcy in Antakya, the“normal”being re- established appears to be a somewhat alienated reality for the local population.