Öğretmenler için geliştirilen psikolojik ilk yardım eğitim programının krize müdahale becerilerine etkisi
The effect of the psychological first aid training program developed for teachers on crisis intervention skills
- Tez No: 948667
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ATICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okullarda krize müdahale, psikolojik ilk yardım, öğretmen eğitimi, öz yeterlilik, karma yöntem, Crisis intervention in schools, psychological first aid, teacher training, self-efficacy, mixed methods
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin krize müdahale becerilerini geliştirmek amacıyla hazırlanan Öğretmenler için Psikolojik İlk Yardım Eğitim Programının (ÖPİYEP) öğretmenlerin psikolojik ilk yardım uygulama öz yeterlilikleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden çok aşamalı desen kullanılmıştır. Araştırmanın birinci aşamasında, öğretmenlerin okullarda kriz ve krize müdahale konusundaki ihtiyaçlarını ve mevcut durumu belirlemek için nitel ve nicel veriler toplanmıştır. Elde edilen bulgular, alan yazındaki ilgili yaklaşımlar ve araştırma bulgularından hareketle eğitim programı geliştirilmiştir. İkinci aşamada, eğitim programının öğretmenlerin psikolojik ilk yardım uygulama öz yeterlilikleri üzerindeki etkisini incelemek için kontrol gruplu ön test-son test-izleme ölçümlü yarı deneysel desen kullanılmıştır. Bu aşama deney grubunda 15 ve kontrol grubunda 17 olmak üzere toplam 32 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Psikolojik İlk Yardım Uygulama Öz Yeterlik Ölçeği (PİYUÖÖ) ile toplanan verilerin analizinde. parametrik olmayan testlerden Friedman testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ve Mann Whitney U testi kullanılmış; uygulanan eğitimin psikolojik ilk yardım uygulama öz yeterlilik düzeylerini artırmada etkili olduğu ve bu etkinin izleme sürecinde devam ettiği saptanmıştır. Üçüncü aşamada eğitim programının öğretmenler üzerindeki uzun dönemli etkileri ile katılımcıların görüş ve önerilerini belirlemek amacıyla deney grubundan 12 katılımcıyla nitel araştırma yöntemlerinden odak grup görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmış,“kazanımlar”,“güçlü yanlar”,“gelecekte kullanım”ve“öneriler”olmak üzere dört tema belirlenmiştir. Eğitimin sonunda katılımcıların öz yeterlilik, bilgi, beceri, farkındalık ve öz güven kazandıkları; eğitimin güçlü yanları olarak yöntem, işleyiş, içerik, verimlilik ve eğitimcinin etkililiğinin ifade edildiği; elde edilen kazanımların okul ve okul dışında farklı ortamlarda kullanıldığı belirlenmiştir. Katılımcıların çoğu planlanacak yeni eğitimler için eğitimin yöntemi konusunda önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of the Psychological First Aid Training Program for Teachers (PFATT) prepared to improve teachers' crisis intervention skills on teachers' self-efficacy in applying psychological first aid. A multi-stage design from mixed research methods was used in the study. In the first stage of the study, qualitative and quantitative data were collected to determine the needs and situation of teachers regarding crisis and crisis intervention in schools. The training program was developed based on the findings obtained, relevant approaches in the literature and research findings. In the second phase, a quasi-experimental design with a control group and pre-test, post-test, and follow-up measurements was used to examine the effect of the training program on teachers' self-efficacy in implementing psychological first aid.. This stage was carried out with a total of 32 teachers, 15 in the experimental group and 17 in the control group. In the analysis of the data collected with the Psychological First Aid Application Self-Efficacy Scale (PFAASES), Friedman test, Wilcoxon Signed Ranks test and Mann Whitney U test from non-parametric tests were used; it was determined that the applied training was effective in increasing the levels of self-efficacy in applying psychological first aid and that this effect continued in the follow-up period. In the third stage, focus group interviews were conducted with 12 participants from the experimental group using qualitative research methods in order to determine the long-term effects of the training program on teachers and the opinions and suggestions of the participants. Content analysis was used in the analysis of the data, and four themes were determined as“gains”,“strengths”,“future use”and“suggestions”. At the end of the training, it was determined that the participants gained self-sufficiency, knowledge, skills, awareness and self-confidence; the method, function, content, efficiency and effectiveness of the trainer were expressed as the strengths of the training; the gains obtained were used in different environments in and outside the school. Most of the participants made suggestions on the method of the training for the new trainings to be planned.