Tayfun Pirselimoğlu''nun romanlarında kafkaesk dünya
The kafkaesque world in Tayfun Pirselimoğlu's novels
- Tez No: 948706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kafkaesk, Yabancılaşma, Bürokrasi, İktidar, Saçma, Kafkaesque, Alienation, Bureaucracy, Power, Absurd
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tezin konusu, Tayfun Pirselimoğlu romanlarının 'kafkaesk' kavramı etrafında incelenmesidir. Çalışmanın amacı, üzerine fazla çalışma yapılmayan Tayfun Pirselimoğlu'nun romanlarına kafkaesk kavramı etrafında bakarak yazar üzerinde daha fazla durulmasını sağlamak ve daha sonra yapılacak çalışmalara zemin oluşturmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde 'kafkaesk' kavramının ne olduğu açıklanarak ikinci bölümde Tayfun Pirselimoğlu'nun hayatı, edebi kişiliği ve eserleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde kafkaesk kavramı perspektifinden yabancılaşma, absürt/saçma, iktidar ve bürokrasi gibi kavramlar Tayfun Pirselimoğlu'nun romanları üzerinden incelenmiştir. Çalışmada temel olarak yakın okuma ve içerik/söylem analizi teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda Pirselimoğlu'nun romanlarında 'kafkaesk' yönler saptanıp yazarın romanlarındaki kafkavari kavramların haritası çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the examination of Tayfun Pirselimoğlu's novels around the concept of 'kafkaesque'. The aim of the study is to focus more on the author by looking at Tayfun Pirselimoğlu's novels, which have not been studied much, around the concept of Kafkaesque, and to lay the groundwork for future studies. In the first part of the study, Tayfun Pirselimoğlu's life, literary personality and works will be emphasized, and in the second part, the concept of 'kafkaesque' will be explained. In the third chapter, elements such as bureaucracy, alienation, power and absurd are examined from the perspective of the Kafkaesque concept. In the study, close reading and content/discourse analysis techniques will be used. At the end of the study, 'Kafkaesque' aspects in Pirselimoğlu's novels will be determined and the map of Kafka-like concepts in the author's novels will be drawn.